nedeľa 24. januára 2016

O vitamínoch trocha inakšie

Dievčatá, som potešená, že máte záujem o moju novú výšivku a špekulujete, čo to bude. A možno už dnes niektorá z vás bude poznať mesto, ktoré sa v nej neskôr ukáže:



Podľa západnej medicíny sa vitamíny považujú za veľmi dôležité. Radíme ich medzi biokatalyzátory, ktoré riadia, či usmerňujú priebeh chemických dejov v živom organizme. Sú tiež silnými antioxidantmi. Zjednodušene to znamená, že v organizme dokážu na seba viazať voľné radikály (atómy, molekuly, alebo ióny, ktoré majú jeden, alebo viac nespárených elektrónov). Tie sú nebezpečné, spôsobujú choroby, či starnutie organizmu.  Hovoríme o oxidačnom strese.

Každý z nás vie, že naša strava by mala byť bohatá na vitamíny. A to v každom ročnom období. V zime, keď sme náchylnejší na prechladnutie a choroby z neho vyplývajúce, snažíme sa príjem množstva vitamínov zvýšiť. Hlavne vitamínu C vo forme ovocia a zeleniny v čerstvom stave. Toto vieme všetci, aj malé deti.

Inakšie sa na vitamíny pozerá tradičná čínska medicína. Nie žeby ich význam pre organizmus popierala, ale má na ich príjem v zimnom období iný názor. 

V chladných mesiacoch by sme si mali chrániť oslabenú energiu a posilňovať vnútro. My sa staráme hlavne o ochranu povrchu tela, ale nie o vnútro tela. Ak prechladneme, nasadíme si vyššie dávky vitamínov, hlavne vitamínu C v citrónoch. A to čínska medicína považuje za nevhodné. Vraj po odznení choroby nám ostáva napríklad kašeľ práve vďaka vitamínu C, ktorý zabraňuje energii dostať sa na povrch. 

Zaujímavé pre nás je aj to, že počas zimy by sme nemali jesť ovocie a zeleninu v surovom stave, alebo len výnimočne. Ochladzujú nám organizmus a to v zime nepotrebujeme. Spôsobujú, že naše cievy sa dostatočne neprekrvia a tak nedávajú priechod imunite, keď potrebuje vyraziť do boja.

Dôležité je potenie. Nemali by sme ho potláčať. Potením sa telo uzdravuje, vytláča sa energia zanesená škodlivinami (baktériami, vírusmi) na povrch tela a odtiaľ z organizmu preč. Potláčanie potenia spôsobuje dlhotrvajúce nádchy, či bronchitídy. Aj my hovoríme, že chorobu treba vyležať :-)

V lete podľa čínskej medicíny vnikajú baktérie a vírusy cez nos a ústa, ale v zime kožou. Preto je dôležité si v zime chrániť aj ruky (rukavicami).

Raňajky by sme si mali pripraviť v zime iné, ako v lete. V zime by mali byť teplé, vo forme vývarov a kaší. Počas dňa by naše jedlo malo byť ľahko korenisté.

V neposlednom rade by sme v zime mali "schladiť" svoju myseľ. V chrípkovom období by sme sa mali vyhýbať emočnému vypätiu. To prehrieva náš systém a keď do takého prehriateho vtrhne z vonku chlad, nemoc priam exploduje. 

Nemali by sme to preháňať s prácou. Naopak, v zime si máme dopriať viac odpočinku a spánku. Náročné povinnosti máme odložiť na jar. No, povedzte to svojmu zamestnávateľovi :-)))

Mňa zaujal aj "zázračný" zázvor, z ktorého si často v zime robím chutný čaj tak, že zalejem vriacou vodou rozdrvený zázvor. Ochutím ho medom a citrónom. A to je vraj chyba. Zázvor sa má nakrájať na tenké plátky a vo vode variť. Piť ho treba bez medu a bez citrónu. Tak som to dnes skúsila:





polovicu som vypila a druhú budem mať na zajtra ráno, zohrejem si :-)

Je na každom z nás, čo si z toho vyberieme. Prežiť zimu bez čerstvého ovocia a zeleniny si však neviem predstaviť. Varený zázvor bez medu a citrónu, to môžem, tak budem :-) A čo vy?

Nech sa vám darí!
Daniela

24 komentárov:

  1. Danielko, auto mi moc nenapovědělo ...
    Dnešní povídání je moc zajímavé ... nejvíc se mi na tom líbí teplé polévky nebo kaše k snídani ... to fakt v zimě je výborná věc... ten zázvor budu tedy taky chvíli vařit a citron i med vypustím ...díky moc za tak zajímavé články............. a teď mi napadlo, že by v tom autě mohla sedět Eliška Junková - hihihi.
    Hezký nový týden ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To nič, ideme ďalej a hádame :-) Eliška to veru nie je :-)
      Jarka, ale s medíkom a citrónom je čaj oveľa lepší :-) No ale čo by sme neurobili pre zdravie!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dani ... výšivka sa pomaly prebúdza ... mesto netuším, iba tipnem, lepšie povedané strelím ... :))) mohol by to byť skúter a ku skútru mi patrí jedine Saint Tropez ...
    O vitamínoch som si rada prečítala, a zázvor ... ten milujem ... Jeden z mála čajov, ktoré mi chutia. nakrájam na maličké kúsky a zalejem vriacou vodou ... odteraz teda budem variť ... :) Pijem bez citrónu a medu ... Tak mi chutí najviac ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja si teda so Saint Tropez spájam mažoretky :-)))
      Lauri a práve zázvorový je ostrí a bez medu a citrónu ešte viac, to znamená, že by si sa pri mne naučila piť všetky čaje :-)
      Vraj pri varení sa dostávajú z neho osožné látky :-)
      Budeme zdravééééé!
      Pááá

      Odstrániť
  3. La macchina rosa è troppo carina
    Io adoro e sono golosa di frutta la mangio sempre e mi piace quella di stagione. Mi piace anche la verdura. ... quando ero piccola no ma adesso mi piace molto. Buona settimana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie Giovanna! Rosa non è una macchina, è un ciclomotore!
      Le verdure sono eccellenti!
      Saluti!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka vyčerpávajúci výklad--ďakujeme--to je aj z Tvojho odboru??Ja si pestujem zázvor aj doma v kvetináči--Keď má už väčší koreň ---odhrniem--odrežem---a on rastie z ďaľších častí ďalej--tie moje vypestované sú trochu menšie ako kúpne.Tak Ťa pozdravujem E.B

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, veru z môjho odboru nie. Ale vŕtam kde-kade :-)
      To s pestovaním zázvoru som už počula, ale na to ja nie som :-(
      Pááá

      Odstrániť
  5. Ooh new start!! And it's pink!!! Looking forward to seeing your progress :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. keď sme boli deti my a mali ste teplotu, tak sme potili pod perinou. Naše deti už kázali lekári pri teplote chladiť a chladiť. Takže čo teda je správne? Tie názory odborníkov sa menia či už na teplotu, alebo na to čo máme jesť a čo nemáme. Treba sa držať asi vlastného rozumu. Alebo čo teda? :):):) Ahoj. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, Danka! Stále to krútia a človek, vyber si! Ale najlepšie si robiť podľa seba!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Výborný článok. Naša západná medicína sa tvári ako neomylná a lieči už dôsledok a nie príčinu. Niekedy naše staré mamy predčili nejedného "apotiekára" :o) Inak čajík z čerstvého zázvora milujem a nakazila so ním už aj manžela. Obrázok podľa autíčka neviem zaradiť, ale tipnem si. Taliansko? prajem pohodový týždeň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!!!
      S hádaním si to uhádla, ešte mesto :-)
      Máš novučký blog, držím ti prsty a to vieš, že nazriem!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Beautiful new start, Daniela!! Ginger is good for winter but too much of it causes burning sensation in throat and heart.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thanks you, dear Preeti! Ginger without honey really much shooting :-)
      Greetings!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Priznám sa, že netuším o čom bude najnovší obrázok... žeby niekde do Anglicka si zablúdila? Zázvor mám aj ja rada ale keď to preženiem tak mi je ťažko na žalúdok, mám ho rada zaliaty horúcou vodou so zeleným čajom a s citrónom...to, že sa má variť som nepočula...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, Anglicko to nie je :-)
      A ja som si ho vipila včera a dnes ráno zohriala druhú polovicu a veru som cítila niečo zlé, akoby až na vracanie. To asi aj preto, že medzi tým som do žalúdka nedala nič.
      A skúsim to aj s tým zeleným čajom, ale podľa mňa k zelenému čaju sa citrón nedáva, no ale každý ako mu chutí :-)
      Vraj pri varení sa zo zázvoru dostanú aj iné látky do čaju ako len zaliatím.
      Pááá

      Odstrániť
  10. žeby ružové autíčko?, ale v ktorom meste to stále neviem, nechám sa prekvapiť:-) Ďanka, tiež varím čaj tak, ako doporučujú v čínskej medicíne. Chutí mi viac, ako ten v sáčkoch. Má riadne grády:-) Tak dobrú chuť k dobrým čajom a príjemné vyšívanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže, úloha je - hádať ďalej :-)
      Ja hodne pijem čínske čaje zelené, biele a menej čierne.
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  11. Liebe Daniela,
    schnell wie du immer stickst, gibt es diesmal wohl einen Rennwagen? :))
    Ingwertee hilft mir auch immer bei Erkältungen. Ein wunderbares, natürliches Mittel.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion ist kein Rennwagen :-)
      Ich schicke süße Grüße!
      Pááá

      Odstrániť