utorok 16. februára 2016

12. Cejlónsky čierny čaj

Výšivka rastie tento týždeň pomaly, lebo mám dlhý a teda ťažší týždeň v škole. Niet sa kde ponáhľať, vyšívanie si treba užívať, mať radosť z každého krížika. 



Čaj sa na Srí Lanke začal pestovať po tom, ako boli tamojšie kávovníky napadnuté hubou Hemileia vastatrix. Majitelia jednej z kávových plantáži mali už dlhšie zámer pestovať čaj. Každé zlo je na niečo dobré :-)

James Teylor, skúsený pestovateľ čaju na severe Indie, prišiel na Srí Lanku v roku 1867, aby osobne dohliadol na prvý výsev čajovej plantáže. Čajové lístky sám ručne roloval, nechal ich oxidovať a sušil ich v peciach. 

Čaj sa veľmi dobre a lacno predával na čajovej burze v Londýne a spustil tak históriu pestovania cejlónskeho čaju. 

A prečo sa čaj volá cejlónsky, keď je pestovaný na Srí Lanke? Je to jednoduché. Na ostrov prišli v roku 1505 Portugalci a dali mu názov Ceilão, z čoho vzniklo neskôr anglické Ceylon, slovensky (aj česky) Cejlón.

Portugalcov v 17. storočí nahradili Holanďania. Ale až Briti na rozhraní 18. a 19. storočia ostrov celkom ovládli. V roku 1802 sa Cejlón stal britskou kolóniou. Nezávislosť získal v roku 1948. Je jasné, že sa neskôr obyvatelia vrátili aj k pôvodnému názvu.

V roku 1972 sa názov zmenil na "Slobodná, suverénna a nezávislá republika Šrí Lanka". Premenovanie na "Demokratickú socialistickú republiku Šrí Lanka" sa udialo v roku 1978. U nás Srí Lanka.

Názov republiky sa vrátil, ale pre čaj bol názov "cejlónsky" značkou. A zaužívanú značku výborného čaju bolo treba zachovať. Takže dnes pijeme cejlónsky čaj zo Srí Lanky :-)

Čierny cejlónsky čaj má jemnú citrusovú chuť a používa sa samostatne aj v zmesiach. Môj cejlónsky čaj je exkluzívnej kvality, označený ako OP - orange pekoe (o tejto klasifikácii čajov som písala TU)






Určite ste si všimli značku Ahmad Tea. O nej zas niekedy nabudúce :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

15 komentárov:

  1. ďalšie zaujímavé čítanie o čaji ... Teším sa, že sa dozviem vždy čosi nové, o čo som sa doteraz ani nezaujímala ... V pití zeleného čaju Madame Butterfly som sa dostala do štádia, kedy sa teším na jeho prípravu a vychutnávam si každý dúšok ... Dani, ty si ma to fakt naučila ... :)))))) Dnes mi volala dcéra po piatej, že si zapálila sviečku, uvarila čaj a relaxuje ... tak, máme ďalšiu do partie ... Tvoje dnešné servírovanie čaju je parádne ... krásna šálka i krabička s čajom ... Dani maj sa fajn paa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to vedela, že sa prilepíš :-)))
      Už som to naučila viacerých, ono ide iba o to, či sa to človek chce naozaj naučiť piť a mať z toho pôžitok a radosť. Niekto potrebuje len doplniť vodu do organizmu čo najskôr a ten sa to nenaučí.
      No, zlatá tvoja Katka, pozdravujem ju!
      Pááá

      Odstrániť
  2. The border is looking pretty, Daniela!!:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, cejlonský čaj kupovala mami leta letoucí v takové nažloutlé papír. krabičce, byl sypaný a ještě před pár lety byl ve zdejší obyčejné sámošce. Pochopitelně nějaký obyč.čaj. Zase zajímavá historie čaje co píšeš. Já bych měla mít dnes na poště knihu "Rádce milovníka čaje", nechala jsem se inspirovat. Tak se těším. Našla jsem stránky tzv.firemního porcelánu" je tam i Ahmad Tea. Já jdu po jiné bílé malé, ale ta cena. O té "Bílé pivoňce" ti napíšu do mailu. Těším se na další povídání. Hezký čtvrtek ti přeju.Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, presne si viem prestaviť tie staré sypané čaje, ktoré boli kedysi v každom obchode - ruský, čínsky, cejlónsky a indický. Ale nevidela som to poriadne dávno :-)
      Jarka, taká kniha v zelenom obale od James Norwood Pratt a Diana Rosen? Takú mám ja a presne sa tak volá :-)
      Dúfam, že už čítaš o 105 :-)))
      Porcelánik aj ja milujem, ale ten kvalitný je ozaj drahý. Dokonca aj táto šálka, i keď vyzerá len ako reklamná, bola drahá (na naše pomery). Pozorne som si o pivoňke prečítala, dík za info! Určite je skvelý, ak uvidím v obchode s čajmi (najbližšie Ružomberok) si kúpim.
      Pááá

      Odstrániť
  4. To, že Cejlón a Šrí Lanka je to isté, som vedela zo zemepisu. Práve v tom roku, kedy sa to stalo, som sa to na strednej učila :-) Ale ďalšiu politickú zmenu som postrehla až oveľa neskôr, pretože v roku 1978 som mala úplne iné problémy a záujmy. Neviem, či nemám náhodou doma aj plechovičku z cejlónskeho čaju. Musím sa popozerať. Ale je dosť možné, že mi tá krabička utkvela v pamäti len z videnia v obchodoch. Dnes som si na tvoje pitie čaju o piatej spomenula, síce o polhodinku neskôr, keď som si ja na rozdiel od teba varila kávu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, je jedno kedy a čo pijeme, hlavné je, že na seba myslíme :-))))
      Takže sme na tom rovnako, v 78. som mala aj ja úplne iné záujmy a samozrejme s tým aj problémy. Ale teraz mi všetko pripadá nádherné :-)
      Asi sme rovesníčky, aj ja som sedela v 72. v laviciach str. školy. Maturovala som v 74.
      Pááá

      Odstrániť
    2. Maturovala som o rok neskôr ako ty :-) A v tom 78-om som veľkú časť roka preležala v nemocnici bez televízie, rádia a podobných informačných zdrojov.

      Odstrániť
    3. Tak ja som to mala vtedy veselšie. Ale dúfam, že ti všetko dobre dopadlo!

      Odstrániť
    4. Dopadlo to dobre, už som ho tu dnes spomínala :-)

      Odstrániť
  5. Очень уютные,красивые фотографии!)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já jsem v neděli pekla sušenky Earl Grey, byly vynikající.

    OdpovedaťOdstrániť