nedeľa 28. februára 2016

15. Gunpowder


Moje milé priateľky, ďakujem vám za 13 komentárov na predchádzajúci príspevok! Veľmi ma všetky potešili! Dúfam, že sa neurazíte, keď vám neodpoviem individuálne. Ja neviem, či máte aj vy s rastúcim vekom stále menej a menej času, ale ja naozaj nestíham všetko, čo by som chcela :-(((

Aj tretí dom je pod strechou. Ešte neviem, či to bude pre mňa koniec. Na grafe od Nurdan je pozadie modré a ja sa neviem rozhodnúť, či ho mám vyšiť na svetlo modro, či ho nechať biele. O tom budem rozmýšľať zajtra :-)


Dnes som pred piatou otvorila jeden z troch nových čajov. Škatuľka čaju je papierová, preto som ho presypala do starej, už prázdnej.

Čaj je zelený čínsky a volá sa gunpowder, alebo Pearl Tea - perlový čaj. U nás ho voláme strelný (niekedy pušný) prach. Vraj tomuto názvu vďačíme nejakému zmätenému anglickému úradníkovi, ktorý si za svojho pobytu v Číne, niekedy v 17. storočí, poplietol debnu s čajom gunpowder s debnou strelného prachu :-)

Naozaj sa čaj podobá guľôčkam streliva. Lístky sa tvarujú do guľôčok a každá z nich je výsledkom precízneho výberu tých najkvalitnejších a zároveň dostatočne dlhých lístkov čajovníka. 




Vďaka svojmu charakteristickému vzhľadu už milovník čaju - začiatočník ho hneď spozná. Ja som dnes bola po otvorení čaju trocha prekvapená, pretože časť guľôčok bola poškodená. Je to znak nižšej kvality čaju. Ak sa guľôčka pri stlačení prstami rozdrobí, čaj nie je čerstvý. Môj čaj má napísaný dátum spotreby na škatuľke do júna 2018 a pri miernom stlačení sa neláme. Takže môj nový gunpowder je síce čerstvý, ale nie moc kvalitný :-(((

O kvalite vypovedá aj veľkosť guľôčok. Ale pozor, zdalo by sa nám, že čím sú väčšie, tým je čaj kvalitnejší. Je to práve naopak. Do guľôčky sa kedysi lístky s pupeňom rolovali ručne a je jasné, že z mladých, teda menších, lístkov sa rolovalo ťažšie, ale kvalita menších lístkov je vyššia. Dnes sa už roluje strojom, ale na jeho kvalite to neuberá, stroj je k čaju ohľaduplný :-)

Gunpowder je jeden z prvých druhov zelených čajov dovážaných do Európy. Pôvodne sa lístky rolovali práve preto, aby si počas dlhej cesty uchoval vysokú kvalitu. Používa sa aj do čajových zmesí, hlavne s mätou v moslimskom svete, pije sa od Strednej Ázie po Maroko.








Chuť čaju je hutná, len málo sladká s horkým nádychom. Tak som ju cítila dnes ja. Na internete sa dá o tom nájsť aj viac, ale ako vždy, ja nemám chuťové poháriky vycibrené natoľko, aby som cítila to, čo znalci čajov :-)

Veľmi sa mi páči toto tvrdenie: Kto pije gunpowder, je podľa Japoncov dlho živý, podľa Američanov rýchlo zdravý, podľa nás stále veselý. Tak povedzte, oplatí sa popíjať gunpowder?


Nech sa vám darí!
Daniela




15 komentárov:

  1. Your row of houses look lovely, all ready to move into and live there! I think they look fine without a stitched background.
    Interesting to read about the gunpowder too!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you for your advice! I also think that the background can be white.
      I decide tomorrow :-)
      Sending a nice greeting!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, gunpowder a zelený s jasmínem jsou jediné zelené čaje, které jsem pila než jsem začla číst tvé články o čaji. Pak mě to víc začlo zajímat a lákat ochutnat i jiné. Vždycky mě fascinuje ten příběh o každém čaji. To víš, že se vyplatí gunpowder popíjet ... a nejen ten !☼☼
    Hezký nový týden ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... ještě jsem chtěla napsat, nám nevadí, že někdy neodpovídáš na naše komentáře - to předsi nevadí.. vůbec nechápu jak vše časově stíháš ... také nestíhám vše co bych chtěla udělat a čas letí jako splašená kobyla - jak se říká. Výšivku sama nevím jestli modrou nebo bílou ... každopádně obrázek je moc krásný a potěší oko už teď ..

      Odstrániť
  3. Well done Daniela! Leave the background white!Blue will be too much within your color combination! I love your version really!

    Your tea ceremony began to compete with traditional Japanese ceremony!!!!

    Have a wonderful new week!

    Paaa

    PS: If you like to share the Oak Tree Sampler template with your followers; go ahead!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Il ricamo è una meraviglia e tu sei super mega veloce
    Complimenti meritati.
    Buona settimana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ha ha,poudre a canon,c'est vraiment bien drôle!
    Je n'en boit pas car il est trop fort pour moi,je sais qu'au Maroc il est la base du thé a la menthe,et là il est délicieux
    Oak Tree Sampler est devenu magnifique,mes compliments!
    Une belle semaine Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Taký čaj, ktorý sa po zaliatí vodou rozvinul do tvaru ružičky som už kedysi mala, ale netuším, aký to bol. To, čo je napísané na krabičke ako dátum spotreby, nemusí mať s čerstvosťou výrobku (nielen tvojho čaju) veľa spoločné. Asi si ešte nepočula o tom, že sú u nás a možno aj inde vo svete spoločnosti, ktoré sťahujú nepredaný tovar po lehote z obchodov a prebaľujú ho :-( Bohužiaľ, robí sa tak aj s takými potravinami, ako je napr. mäso. Mne sa už stalo viackrát, že som domov priniesla mäso, z ktorého som cítila ocot, čiže s ním už prebehla nejaká dodatočná manipulácia... Vyšívanie ti ide jedna radosť. Musím sa pozrieť do tvojich predošlých článkov, či píšeš niekde o tom, aké rozmery majú tie tvoje vyšívané obrázky.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielka výšivku by som nechala s bielym podkladom :) ale to je len môj názor.. konečnú voľbu nechám na teba :) inak je moc pekná, pá Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  8. I think white background is just excellent, it looks now adorable.
    I wish sunshine for your day!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mir gefallen deine Häuser so wie sie sind.
    Ich würde es nicht mehr Blau aussticken.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dani ... asi by som nechala biele pozadie ... ale je to len na tebe a tvoj cit ... už viem, že ho máš a farbám i tvojim výšivkám rozumieš ... :) Ďakujem za ďalšie zaujímavé čítanie o čaji ... pripíšem si ho na zoznam čajov, ktoré si chcem kúpiť ... :) pa. maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Danka,
    výšivka je krásna, aj ja by som nechala biele pozadie, ale samozrejme, je to na Tebe :-)
    Gunpowdwer je fajn čajík, chutí aj nášmu malému Kubkovi... pomaly sa z neho stáva znalec na zelené čaje, lebo my (rodičia)pijeme väčšinou zelené.
    Tak sa teším dnes na čaj o piatej.
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Liebe Daniela,
    ein wunderschönes Finish. Deine Oak-Lane ist der Hit, großartig. Den Hintergrund würde ich auf jeden Fall weiß lassen, ich denke es wird sonst zuviel und erdrückt das Bild.
    Wünsche dir noch einen schönen Abend
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Liebe Daniela,
    mir gefällt dein Bild so wie es ist !! Ich glaube, ich würde nichts mehr machen.
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť