pondelok 1. februára 2016

5. Zber a označovanie čajových lístkov

Dnes si môžete vybrať z dvoch nápojov:

sú od seba vzdialené, lebo budú oddelené



"Umenie čaju je veľmi poetické, a preto vedie intuitívne k pochopeniu dôverného vzťahu medzi živými bytosťami, potomkami, stromami a horami"
                                                                                            John Blofeld

Tajomstvo výbornej chuti čajového nápoja je skryté v správnom zbere čajových lístkov. Podobá sa to zberu vinnej révy, od ktorého závisí kvalita vína.

Na väčšine plantáži sa robí zber klasickým ručným spôsobom, či s použitím nožničiek. Len na niekoľkých plantážiach v rovinatom teréne sa využíva mechanizácia. Kombajnovým spôsobom sa čajové lístky zbierajú v Rusku a ojedinele aj v Japonsku. 

Dôležité je robiť zber v dobe, keď sa mladé lístky začínajú práve rozvíjať. Premeškanie tejto doby znamená vždy nepriaznivé ovplyvnenie kvality čaju. Doba zberu závisí od klimatických podmienok a v pestovateľských oblastiach je rozdelená na určité obdobia. Väčšinou sa lístky zberajú 4 až 5-krát do roka. Druhý zber patrí k akostne najlepším. V oblastiach s rovnomerným tropickým počasím, napríklad v Indii, sa čajové lístky zbierajú aj 15 až 30-krát do roka, podľa rastu nových, mladých výhonkov. Zber v týchto oblastiach trvá praktický po celý rok.

Na väčšine plantáži robia zber výlučne ženy a deti. Sú zručné, dokážu výhonky odtŕhať oboma rukami do košov na boku, či chrbáte, dokonca aj na hlave. Pritom sa dbá na hygienu. Niekde sa zbiera v rukaviciach, nesmie sa fajčiť, používať kozmetické výrobky, dokonca je zakázané jesť rôzne aromatické jedlá (ryba, syry, ovocie).

Zberači trhajú mladé, koncové výhonky, ktoré sa volajú "fleše". Zložené sú z vrcholového pupeňa, ktorý sa označuje ako "tip" a z dvoch až piatich mladých lístkov. Platí pravidlo tzv. zlatého zberu: "two leaves and the bud" (dva lístky a pupeň), pretože práve v nich sú sústredené účinné látky (kofeín, aromatické látky, farbivá).

V obchodnom styku sa na označovanie čajových lístkov používa  označovanie:






Ako to vždy a vo všetkom býva, toto označovanie má výnimky. Aj v literatúre sa nachádzajú rôzne označenia. Pri kupovaní v maloobchode nám to, našťastie,  netreba vedieť. Je to úlohou dovozcov. 

O tom, aký zber sa bude robiť (koľko lístkov), rozhoduje záujem objednávok. Teda ide o operatívne riadenie ručného zberu. Pri zbere kombajnom sa to nedá. Kombajn doslova čajové kríky oholí bez výberu, dokonca aj s celými stopkami čajovníka. 




Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Hmm! They look like yummy cocktails to me - I could do with one right now! lol!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Kaye, thank you for the lovely comments!
      I'm glad you like the combination of pink - black.
      I like green tea and some of my blogger friend's wanting to learn something about them.
      Greetings!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, dobré pití si připravila...
    Tak jsem se zase dozvěděla plno zajímavého o čaji... a já tu popíjím zázvor... už se těším do čajovny až si půjdu koupit další várku čajů...
    Měj se fajn a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, aj ja som si dnes zas kúpila jeden kúsok zázvoru, počasie je akési čudné, tak idem preventívne piť čajík z neho. Už dnes aj žiaci smrkali a kýchali, začína to s chrípkou, tak dúfam, že nechytím nič.
      Ale aj čínsky čaj je zdraví, tak si aj ja dám na striedačku. Tiež by som mala doplniť zásoby :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Krasne napoje .... a ja si madam butterfly robim kazdy den, pekne o piatej ...ano, maly ritual ... Danka, maj sa dobre, pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada, že ti chutí čajík! A dobre, že si zvykáš piť v presný čas, o piatej je to ako v Anglicku. zajtra sa k tebe pridám - uvarím si tiež o piatej a budem na teba myslieť :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka so záujmom som si prečítala všetka state o čaji--niekedy v minulosti som to už čítala--ale teraz som si to krásne zopakovala.I keď som teraz prestala piť kávu--na túto prípravu čaju sa veru nedám---lebo to nie je také jednoduché--musíš mať o tom dobré znalosti a venovať sa tomu ako Ty.Takže ja asi ostanem len pri tých mojich bylinkových--domácich--Niektoré bylinky si pestujem ako:mätu,zázvor,medovku ,repík aj ostatné aj ako koreniny-oregano,majoránku,šalviu levanduľu atď a tiež si zbieram.kvet bazy,šípky lipu atď je toho viac --a spájam s tým aj vychádzku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ja nemám proti bylinkovým čajom nič, mne sa tiež páči zbierať a sušiť ich, ale pravdou je, že pije ich môj muž a ja len občas. Teraz si robím ešte ten ovocný pečený, čo som robila pred sviatkami. Ten je však len tak od smädu. Kávu pijem, ale nie pravidelne a nie denne. Mám také obdobia, niekedy aj mesiac nevypijem a niekedy aj každý druhý deň vypijem. Muž kávu nepije a tak samu ma to neláka. V robote pijem hlavne čaj - rôzne, dokonca aj sáčkový - rýchlo zaliať a bežať do triedy a keď prídem, je vychladnutý :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  5. What fun stitching, Daniela! I will take a pink drink, please :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lecker sehen die Cocktails aus, liebe Daniela.
    Ich probiere mal den gelben :)))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť