utorok 2. februára 2016

6. Druhy čajov podľa technologického spracovania

Po včerajšej dovolenke - žiaci mali polročné jednodňové prázdniny, som dnes odučila 7 hodín, medzi ktorými som mala jednu hodinu voľnu, ale nestihla som si ani uvariť čaj. So šéfkou sme riešili pár problémov a ani sme sa nenazdali a hodina bola fuč. Unavená a hladná som sa tešila domov. Najedla som sa a po vyše týždni ma opäť chytila poriadna zimnica. Myslím si, že je to odozva organizmu na únavu. 

Dnes sa nemám čím chváliť. Vyšívala som len chvíľu a tak tretí koktail sa ešte vypiť nedá:



"Ďakujem Bohu za čaj! Čo by si svet počal bez čaju! Ako by som mohol existovať! Ďakujem Bohu, že som sa nenarodil predtým, než bol čaj!"

                                                                                     Sidney Smith


Všetky druhy čaju pochádzajú z jednej a tej istej rastliny – čajovníka čínskeho. Základné rozdelenie čajov podľa farby nálevu súvisí s procesom, ktorým sa listy spracujú. Teda, či dôjde k procesu oxidácie, častejšie nesprávne nazývaný fermentáciou. Fermentácia je v preklade kvasenie, čo je proces, ktorý v čaji neprebieha. V zásade ide o oxidáciu polyfenolov, ktorá vedie k chemickým zmenám v čajových lístkoch a spôsobuje tmavnutie čajových lístkov, zmenu chemického zloženia a zmenu chuťových vlastností.

Po zbere a vytriedení sú čajové lístky v tenkých vrstvách rozprestrené na sušiace sitá, samozrejme v tieni. Po desiatich až dvadsiatich hodinách listy zvädnú, zmäknú a môžu sa zvinúť. Rolovanie sa deje ručne, alebo rolovacím strojom. 

Pri rolovaní sú narušené bunkové membrány a prírodné polyfenoly oxidujú. V tejto chvíli dochádza k chemickým zmenám. Lístky oxidujú dve a viac hodín pri teplote 28–33 °C. Oxidácia je zastavená prudkým zahriatím lístkov. Nakoniec sa dosušuje, zbavuje stoniek, nečistôt a triedi sa podľa veľkosti lístkov.

Biely čaj:

Biely čaj pochádza prevažne z Číny. Lístky bieleho čaju sa zbierajú ešte pred rozvinutím a potom sa nechajú zvädnúť. Sušia sa veľmi pomaly na priamom slnku. Ďalej sa mechanicky neupravujú, väčšinou vôbec nefermentujú. Vďaka tomu zostáva čaj aj po príprave veľmi svetlý, takmer bezfarebný.



Zelený čaj:

Nazbierané čajové listy sa nechávajú zvädnúť. Potom sa čajové lístky prudko zohrejú, aby sa zničili enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu čaju. Čaj sa následne vysuší buď na slnku, alebo v peci a roztriedi sa. Tým, že u zeleného čaju podobne ako u bieleho nedochádza takmer k žiadnej fermentácia, nestrácajú jeho lístky vitamíny, ani minerálne látky. Práve preto zelený čaj priaznivo vplýva na krvný tlak, odbúrava cholesterol a pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Regeneruje bunky, čím spomaľuje starnutie. Údajne tiež pôsobí ako prevencia rakoviny.



Oolong:

Oolong je niečo medzi zeleným a čiernym čajom. Nazýva sa tiež polofermentovaný. Pri jeho aromatizácii sa veľmi často používajú kvety - napríklad orchidei. Tieto čaje mávajú intenzívnu a sladkú chuť.



Čierny čaj:

Čierny čaj získava svoju farbu fermentáciou. Vďaka nej získavajú čajové lístky červenkastú až tmavohnedú farbu a odvar je medový až hnedý. Celý tento proces vznikol v minulosti kvôli tomu, aby lístky prežili dlhú cestu z východu až do Európy, kde bol čaj vyhľadávanou lahôdkou.



Pu ehr:

Jedná sa o čaj pripravovaný z obrovských zelených listov, stlačených a dlho fermentovaných, pokiaľ nezískajú červeno-hnedú farbu. Tento čaj obsahuje veľmi málo tanínu, je možné ho piť celý deň. Nálev má tmavo-hnedú farbu so zemitou až dymovou chuťou. Najlepší je bez cukru.



a takto vyzerajú jednotlivé nálevy:


O každom druhu čaju sa dá toho napísať oveľa viac. Ale to až niekedy na budúce :-))))


Nech sa vám darí!
Daniela

14 komentárov:

  1. Výšivka vypadá hezky... a ten citát se mi moc líbí - ta poslední věta...
    Povídání o tich čajích mě baví...už se těším až si půjdu koupit nějaký nový.
    Danielko přeju ti ať si fit a zimnice je pryč. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že ťa to baví, mňa totiž moc :-)
      Daj si zajtra hoc aj zázvorový, presne o piatej :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. ooh, I love Oolong tea, loving these tea posts.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Il tè è un mondo.
    Il tuo ricamo procede benissimo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Liebe Daniela,
    Wie schön, ein neues Projekt, bin gespannt auf weitere Bilder !
    Liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka moja --poznávanie čajov a ich príprava--to je ď aľšia """vysoká škola""--obdivujem Ťa -že sa s tým zaoberáš--super --nech Ťa to "drží"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, vysoká, ale v Japonsku a Číne :-)))
      Teraz sa tým zaoberám menej, ale pred rokmi moc!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka, výšivky sú nádherné, príspevkx o čajoch zaujímavé. Vždy sa teším na ďalší. Biely čaj si dávam v jednej čajovni. Je vynikajúci. Takisto mám rada aj Pu ehr. Nie každý má rád jeho chuť a vôňu. Občas aj mňa chytí taká zimo-triaška až mi drkocú zuby a musím zaliezť pod deku. Neviem čím to je:-)
    Krásny deň a všetko dobré prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anka, moc ti ďakujem! Biely je veľmi jemný, zato Pu Ehr je výrazný. Keď som ho pila prvý raz, nechutil mi, ale ako na všetko, aj naň sa dá zvyknúť.
      Tie triašky sú čudné, žeby staroba? Neviem, koľko máš ty rokov, ja 61, ale stále hovorím, že 17 a pol :-))))
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danka ... oddychuj a uzdravuj sa ...je to vsetko z pretazenia organizmu ... o rozdeleni cajov som vedela ... ale ze vsetky druhy caju su z jednej rastliny som netusila ... dakujem a este raz dakujem za tvoje informacie ... bavi ma to ... :-) paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, veď ja nie som chorá, neviem, prečo ma to takto občas chytá, že musím drkotať pod perinou. Som rada, že sa aj niečo nové dozvieš :-)
      Pááá

      Odstrániť