streda 3. februára 2016

7. Čaj o piatej

Zas som sa dala na skúšanie vlastných nervov :-)))
Včera som kúsok vyšila a dnes som ho s pokojom Angličana vypárala :-)))
A nemusela som, nebola to chyba v počítaní krížikov! Dnes som bola so žiakmi v meste a cestou naspäť som vbehla do galantérie. Kúpila som si tyrkysovo modrú perlovku, ktorú som včera nemala a nahradila som ju jasne modrou. Už v obchode som vedela, že je to tá správna farba a budem párať:





dnes sa ešte nenapijeme, počkáme si na zajtrajšok :-)))

Laura ma včera potešila! Zvykla si na chuť zeleného čaju a každý deň si ho robí o piatej.  Dnes som sa k nej na čaj o piatej pridala :-)

Piť čaj o piatej je zvykom vo Veľkej Británii. To ma priviedlo k tomu, že dnes môžem niečo napísať z histórie pitia čaju práve tam.

Pitie čaju v tejto krajine siaha až do druhej polovice 17. storočia. V roku 1660 sa stal kráľom Karol II. z rodu Stuartovcov. V detstve bol vychovávaný v Holandsku. Jeho vyvolenou bola Portugalka Katarína de Braganza. Obidvaja boli vášnivými vyznávačmi pitia čaju a spravili z toho na anglickom dvore pravidelný zvyk.

Začali sa rozrastať "coffee house". Toto je netypické pomenovanie, pretože tieto miesta sa stali príjemnými oázami konzumácie obľúbeného čajového nápoja. V literatúre sa uvádza, že v prvej polovici 18. storočia v Londýne čaj vytlačil tradičné nápoje - pivo a džin.

Niektoré čajovne boli vyhradené výlučne pre pánsku spoločnosť. Stali sa predchodcami slávnych pánskych klubov v Anglicku. Znie to až neuveriteľne, ale spotreba čajového nápoja stúpla až do tej miery, že prekročila spotrebu čaju v Číne.

Slávny anglický spisovateľ a filológ Samuel Johnson, autor noriem spisovnej angličtiny, napísal, že jeho čajová konvica len zriedka vychladne.

Pitie čaju sa stalo neodmysliteľnou súčasťou tzv. "čajových záhrad". Boli to spoločenské večery spojené s tancom, ohňostrojom a samozrejme s pitím čaju. Je pravdepodobné, že práve z týchto večierkov sa preniesol názov tanečných zábav s názvom "čaje" aj k nám. Aj ja si ešte pamätám na "čaje o piatej" v Istebnom. Bola som na ne ešte primladá, ale môj manžel ich pár absolvoval (to sme sa ešte ani nepoznali).

Veľká Británia nie je a nikdy nebola pestovateľskou oblasťou, ani zemou, v ktorej sa spracúvajú čajové lístky. Je len zemou veľkej spotreby tejto suroviny. Je na poprednom mieste svetového rebríčka medzinárodného obchodu s čajom. Aj v dnešnej dobe, tak ako v minulosti, má táto ostrovná krajina najväčšiu spotrebu čaju na jedného obyvateľa. 

Môj dnešný čaj o piatej bol čierny s názvom Keemun. Čierny som si vybrala preto, že ho pijú aj vo Veľkej Británii:





Angličania často pijú čierny čaj s mliekom. Niekde som čítala, že sa má liať
čaj do mlieka, nikdy nie naopak. Neviem, či to je pravda, ale ja to
dodržiavam. Čaj s mliekom sa môže trocha aj osladiť, ale ja nesladím.
Chutí mi, ale ak si mám vybrať, tak mám radšej bez mlieka :-)


Vyšívala som, popíjala čaj a myslela na Lauru :-)))

Keemun (Qimen) patrí medzi tri až štyri najlepšie čierne čaje sveta. Vraj na jazyku spieva, ale verte mi, mne nespieval :-)

Keemun  pochádza z Číny. Je z kopcov vo výške 600 až 900 m nad morom, teda to nie je horský druh čaju. Zbiera sa štyri razy v roku. Zbery sa nepredávajú oddelene, ale sa zmiešajú a rozdeľujú sa podľa kvality na päť stupňov. Ich kúpu si treba dopredu zahovoriť, taký je vzácny. 


Nech sa vám darí!
Daniela




14 komentárov:

  1. Danielko, máš trpělivost s tím páráním, ale chceš to mít podle svých představ, tak se ti vlastně nedivím...
    Tak jsem se zase pokochala čtením o čaji ... v Anglii čaj to je pojem ...
    Čaj o páté ? .. tak zítra děvčata jdu do party a dám si čaj zelený s jasmínem ...
    Já teď přemýšlím jaký čaj si koupím .. tolik lákadel je tady ..
    Měj se a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ... tak zajtra o piatej ... :))
      L.

      Odstrániť
    2. .... tak zrovna ho popíjím a říkám si holky si taky dávají ..

      Odstrániť
    3. Dievčatá, ja som nadšená!!!! Vďaka vám!
      O piatej mi bolo skvelo, je to nádherné, že sme sa takto "spojili".
      Zajtra znovu a možno sa pridá k nám aj Danka pod brezami :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dani ... si zlatá ... a vieš, že ja myslievam o tej piatej na teba ? Aký čaj si pripravuješ ? :) Mám známu, ktorej dcéra robila v Anglicku a veľmi si tam obľúbila čaj s mliekom ... ale asi to musí byť dobrý, čierny čaj aby to chutilo ... Vždy som bola veľmi zvedavá na tú chuť ... raz som si tak urobila pigi čaj a naliala do toho trochu mlieka ... nooo ... čo ti budem hovoriť ... nedopila som ho ... až potom mi došlo, že je to o kvalite čaju ... :) Dani ... pa, farba drinku je oveľa prirodzenejšia ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... ukážeš nám tvoju poličku s čajmi ? Určite máš slušnú zbierku, rôzne čajové krabičky a riady na prípravu ... :)

      Odstrániť
    2. Ano, ano, to bych taky ráda viděla ... ♥
      J.

      Odstrániť
    3. Jasné, že poličku ukážem! I keď som ju už kedysi dávno dávala, to nevadí, bude zas :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. The bright blue is looking nice !!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Preeti was! Bright colors, like on your new child!
      Greetings!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Dievčatá, tak vy zakladáte čajovú partiu. :):)Super. Inak, mne sa to strašne páči, tie čaje o piatej kedysi. Dámy si zasadli v klobúkoch, rukavičkách......K tomu samozrejme nádherný porcelán.... ajaj:):):)Paráda.Dnes by som sa pripojila aj ja, ale chodievam na pilates ut a št o 17-tej. Ak by som náhodou nešla, tak varím aj ja....:):): Čaute. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka a ešte k tomu tie ich reči, dôležité a o ničom :-)))
      Zajtra sa teda pridaj, budeme sa tešiť!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Das auftrennen hat sich gelohnt, liebe Daniela. Mit dem hellen blau sieht der Cocktail noch appetitlicher aus. Hoffentlich hast du ein Glas zum Trost getrunken :))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, liebe Marion! Die Farbe ist wirklich schön :-)
      Ich sende Ihnen Grüße!
      Pááá

      Odstrániť