piatok 12. februára 2016

Kapustnica 3

Trochu si vyšívanie šetrím, aby mi zostalo aj na zajtra. Nemám totiž v pláne nič nové. Hlavne by som sa mala pustiť do šitia, ale do toho sa musím prinútiť :-)



O mojom varení kapustnice som sa zmienila viackrát. Varím ju na veľa spôsobov. O dvoch receptoch som už písala. Môžete si zopakovať TU a TU.

Dnes je na rade kapustnica s poradovým číslom 3.

guľky z mletého mäsa, kosti (z vykosteného bôčika na slaninu),
bravčové stehno (orech), klobása

do kapustnice (čistá kapustová voda z kyslej kapusty),
do nej sa dá mäso a kosti a varí sa vývar, nakoniec sa
pridajú guľky a klobása rozkrojená na 4-5 kúskov,
ochutiť cesnakom, mletým čiernym korením, soľou
v slanej vode uvariť široké rezance
dobrú chuť!

Mäso (orech) sa varilo v kuse. Použijem ho pri varení zajtra :-)))

Dnes pred piatou som varila biely čaj. Ide o nejakú super kvalitu bieleho čaju z Taiwanu. Doniesol mi ho Miško z Mníchova. Je z môjho obľúbeného obchodu. Požiadal predavača o niečo výnimočné. Ponúkol mu tento biely čaj. O jeho cene mi nechcel nič povedať, vraj by mi z nej mohol stúpať krvný tlak. Na internete som sa dočítala, že to môže byť medzi 10 až 50 € za 100 g. Jasné, že ja by som toľko za čaj nedala :-(







tu vidno jeden ešte nerozvinutý lístok a jeden väčší list

dievčatá, myslím na vás :-)))

Biele čaje nie sú mechanicky spracovávané, sušia sa voľne a tak si zachovávajú chuť a chemické zloženie čerstvého prírodného čaju. Sú bohaté na antioxidanty, ktoré prispievajú k prevencii rakoviny. Pravidelné pitie tiež znižuje krvný tlak a pôsobí proti stresu. Má antibakteriálne účinky, ktoré sa využívajú aj v kozmetike. 

Biely čaj má menší obsah kofeínu ako čaj zelený a čierny. Znamená to, že si ho môžeme dopriať počas dňa aj viac šálok. Neznamená to však zvýšenú spotrebu čaju. Ak si kúpime kvalitný, môžeme si ten istý čaj zaliať aj viackrát. Musíme dať len pozor na to, aby medzi zálievkami lístky neobschli. Na vrecúšku z môjho bieleho čaju je napísané, že sa môže zalievať 3 až 4 razy.

Nech sa vám darí!
Daniela



15 komentárov:

  1. Danka --kapustnička vyzerá fajn--ja som zvyknutá robiť vždy ju s kapustou--už by som raz mohla aj bez tej kapusty--ale to je zvyk--a tie mäsové guľky --no super---no vidíš zase som sa niečo podučila----Pozdravujem---ale máme to počko na figu--však???? EVA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Evka! U nás tam, kde je aj kapusta, ide o kapustovú polievku :-)
      Mäsové guľky doniesol manžel z roboty pred rokmi od svojej kolegyne. Skúsili sme a tak nám to ostalo.
      Počko priam príšerné, ani von sa nedá ísť na prechádzku :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, tvoje polévky mě hodně lákají, miluju totiž zelí. No, mám sníženou funkci štítné žlázy a prý z jídelníčku mám vyloučit zelí.. ještě by mi měli vysvětlit jak, ale vždycky si aspoň zobnu. Já o páté taky vzpomínala při čajíčku. Začla jsem více číst o čaji hlavně zeleném a dostal jsem se na stránky, kde ty ceny se mnou málem praštily. Ale každý si vyberem podle svého. Tu konvičku jak máš si chci koupit - kdysi jsem slyšela, že tomu říkají rýžový porcelán? Může se ten bílý čaj pít i večer?
    Užij si víkend v pohodě a těším se. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja v posledných rokoch som už akoby závislá na kapuste :-)
      Tak to viem, aké je to ťažké vylúčiť ju z jedálnička. Tak si už aj ty v tom :-) čajováni :-))) Mňa to moc zobralo pred rokmi, ale teraz mávam také obdobia raz s čajom, raz bez. Už som písala o ryžovom porceláne, ak chceš, pozri tu:

      http://daniebenc.blogspot.sk/2014/05/ryzovy-porcelan.html

      Ja si myslím, že úplne pred spaním by sa ani biely čaj nemal piť, ale keďže má menej kofeínu, tak pár hodín pred spaním nič neurobí. Ale asi to každý má inakšie, veď aj káva niekomu neurobí nič a iným problém so spaním.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Your embroidery is looking bright and colorful:) Happy weekend!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Preeti! You are well on your birthday you spend blogging :-)
      Enjoy it !!!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Na tú tvoju kapustnicu mám poriadnu chuť ... vyzerá dobre, aj keď bez kapusty ... ale to si nám už vysvetlila, aké sú u vás zvyky ... :) Čajík musí byť fakt dobrota ... aj kvalita, keď sa toľkokrát zalieva ... Včera o piatej som mala tiež biely čaj ... a vždy, keď sa tá piata blíži, už som pri vás ... Hlavne si teba predstavujem, ako vyberáš čaj, porcelán a všetko okolo toho ... :))) Dani, maj peknú sobotu ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže aj u vás sa varí kapustnica s kapustou?
      Niekedy vyskúšaj túto moju, som zvedavá na tvoj názor, si taká výborná a skúsená kuchárka, bolo by zaujímavé, či by ti chutila :-)
      K pitiu čaju o piatej sa k nám pridala aj Lenka (moja neter mladšia iba o 2,5 roka od mňa).
      Pááá

      Odstrániť
  5. Bello il dolcetto che stai ricamando! Sei anche una brava cuoca, peccato essere tanto distanti, potremmo scambiarci gli inviti a pranzo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie, Eliza! Sarebbe molto bello sedersi insieme con buon cibo!
      Godetevi una bella Domenica!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Zaujimave. Kapustova polievka bez kapusty a s rezancami, s gulkami, vyzera dobre. Mozno je to lahsie v takejto kombinacii.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko tedy to jsem se dozvěděla zase prima informace :o) a těším se na obrázek.Měj se hezky...Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak tento typ kapustnice veru nepoznám. Vyzerá veľmi chutne. O bielom čajíku som už niekde čítala, ale veru neochutnala. Ale tá cena je teda fakt "luxusná" Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danielka, to som este nepocula, ze sa caj moze zalievat aj na viac-krat :-) Ja som doteraz caj nemala velmi rada, skor kavu... Teeeda, u Teba sa toho clovek tolko dozvie... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Danka, so šitím som aj ja na tom tak, musím mať do toho chuť aby som sa pustila šiť a veru mala by som čo...až sa mi slinky zbiehajú nad tou kapustičkou, parádna je...na biely čaj je zameraná zase moja dcéra, my sme si to rozdelili, ja so synom zelený, ona biely a muž čierny a ovocný :)

    OdpovedaťOdstrániť