sobota 27. februára 2016

Len tak, konzumne

Stojí aj druhý dub:

zdá sa, že párať nebudem :-)))

Včera mi v mojom obľúbenom maličkom obchodíku padol do oka tvaroch. Žiadna vanička s označením množstva tukov, žiadne konzervačné látky....... Tvaroh, aký robievala moja svokra z domáceho kravského mlieka. Kúpila som 0,5 kg a dnes som urobila výborné tvarohové buchty:

tvaroh, 2 žĺtka, cukor, hrozienka
vykysnuté cesto, recept som dávala viackrát
vyšlo mi ich 11, nám to stačí až-až :-)
dve som zobrala pre Lenku a Michala

Potom nasledoval môj sobotný výjazd do Istebného. Lenka už mala u otca upratané, prádlo vypraté a zavesené, zjedla zaslúženú buchtu a išli sme žiť konzumne :-))

V Dolnom Kubíne otvorili vo štvrtok nový HM, Kaufland. No, a bez nás to nemôže byť! Keď sme si to odpustili vo štvrtok, v sobotu sme tam :-)))

Určite veríte, že takých zvedavcov a hladošov po nákupoch bolo veľa. Vyzeralo to tam, akoby zajtra mala vypuknúť tretia svetová vojna. Nechcem sa týmto prirovnaním porúhať, už vôbec nie vyvolať ju! Niekedy si však myslím, že naše správanie, aj moje, by si zaslúžilo slabé pošteklenie. Generácia, ktorá zažila hrôzy druhej svetovej vojny, pomaly vymiera. S ňou aj pokora, skromnosť, úcta k životu....... 

Nakúpili sme, vymotali sa z mraveniska a tu zrazu oáza pokoja - malý obchodík s darčekmi a kvetmi. Lenka predavačku poznala, porozprávali sa spolu a ja som si urobila pár foto:



Potom, ako vždy,  káva u Lenky, a rýchlo domov. Ešte upratať všetko z nákupného koša, nakrájať mäso a dať do mrazničky.....Naša komora sa tešila:

neumrieme hladom :-)






Lákali ma aj kvietky, ale keďže moje okno je plné, kúpila som  si aspoň rozmarín lekársky:


A už len vydýchnuť, urobiť čaj a relaxovať:
k čaju som si dala jednu buchtu :-)
Na dnes som si vybrala ochutený čierny čaj s názvom írsky krém (Irish cream). Má jemnú čokoládovú chuť a vôňu. Podľa mňa je vhodný na dlhé zimné večery počas Vianoc. Mám ho už veľmi málo :-(

Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Ani neviem čím začať ... tak pekne poporiadku, od hora ... Výšivku som chválila niekoľko krát ... tie duby sú úžasné ... :) Ku konzumnému životu niektorých ľudí sa ani nejdem vyjadrovať ... mnohé mladé rodiny chodia s deťmi na prechádzky do obchodných centier radšej ako do prírody ... strčia ich do detského kútika a majú pokoj ... :(
    Tvoj nákup je naozaj sobotný ... :) na celý týždeň ... tiež tak najradšej nakupujem ... jednak sa častejšie do Prievidze nedostanem, jednak - voľný čas radšej trávim inak ... No a ten čajík musí byť úžasný ... neviem si prdstaviť tú čokoládovú chuť ... Myslíš, že ho budú mať v prievidzskej čajovni ? Je ho bežne dostať ?A ešte som nepochválila buchty ... krásne ... my im hovoríme Honzove buchty ... určite boli výborné ... asi zajtra tiež upečiem ... Danka pa, maj peknú nedeľu ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ah,Daniela que de bonne emplettes!
    Bon gâteau ,la belle broderie bientôt finie
    Bon thé ,quoi de plus pour être heureux,délicieux dimanche Daniela
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Liebe Daniela,
    jetzt gibst du aber Gas, schon die zweite Eiche und fast das dritte Haus. Es sieht toll aus.
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, výšivka se ti pěkně zelená ... a do tvých buchet bych se hned zakousla.. taková kynutá klasika máme je taky rádi .. já pekla takový jablečný koláč těsto a navrch nastrouhat jablka ..z tvého nákupu mě nejvíc zaujal pochopitelně obchod květiny-dárečky.. tam bych strávila dost času ...mně teď jde z čajů hlava kolem (ale příjemně) jak čtu knihu, vlastně knihy - moc zajímavé čtení .. nejspíš jako první si koupím Dračí studnu ... tu asi člověk musí ozkoušet atd. atd. atd.
    Užij si volno v pohodě. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Your piece is looking beautiful and nearing completion:)
    We regularly use curd as a food item. It has got cooling and digesting properties, good for summers here.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, zase si pohľadila moju dušu tým všetkým začínajúc výšivkou ktorá je ako vždy pekná buchtami s tvarohom ktoré tiež u nás chutia, obchodík by som samozrejme tiež neobišla, zásoby sú v poriadku a čajík o piatej si dnes dám s tebou...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sei velocissima a ricamare, è quasi finito anche questo! Hai fatto una bella scorta di cibo!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Buchty - no, to jsem uz dlouho nemela :-)
    Krasna vysivka - samozrejme....
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Výšivka je nádherná - moc chválím! A buchty? Nedávno jsem říkala, že jsem dlouho nepekla z kynutého těsta, a to ho mám tak ráda. Musím se polepšit. A udělali jste si opravdu výborné zásoby, až jsem z toho dostala hlad!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tééda Danka, tie "bochte"!!!! Jedna báseň, až sa mi sliny zbehli. Nový obchoďák by som veru ani ja neobišla :o) Ale máš pravdu, žijeme neskutočne konzumne. Máme plné špajzky, chladničky a od dobroty nevieme čo by sme, kde by sme... Už som niekoľko krát navrhovala mužovi, aby sme na nákup išli ozaj až vtedy, keď bude doma všetko spotrebované. Teda variť podľa toho, čo doma je a pokiaľ už "skutočne" nebude možné nakombinovať nič, až potom ísť do obchodov. Zatiaľ sa mi to ešte nepodarilo :o( Ale raz to dokážem! Pokora v dnešnej dobe je veru veľká vzácnosť. Prajem pekný deň, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danka,
    pekne si postúpila s výšivkou. Koľko asi denne vyšívaš? (To ma len tak zaujíma).
    Nákupy super, vidím tam aj nový zelený čaj s jasmínom... A po tom zhone, ten posledný obchodík bol asi relax na duši, krásny.
    A ďakujem za návštevu u mňa.
    Prajem krásny deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dani výšivka je krásná...ostatnbě jako vždy..ty jsi s jehlou v ruce prostě kouzelnice :o)
    N o já si koupila droždí že u nác buchty o víkendu také budou ale nějak jsem se k nim nedostala :o))) ale naštěstí něco na zub u nás také bylo - holky nám upekly výbornou bábovku ♥
    Zásoby tedy máte a tak můžeš zase sednout k plátýnku a začít jehlou něco krásného malovat...
    Měj se moc hezky..
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  13. How did you manage to bring all the food inside? :D I think our table would collapse with that much! Baked buns look delicious too.

    I can never get rosemary to stay alive. It is a shame. I love fresh rosemary and potatoes!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Keď vidím fotky tvojho nákupu, tak som si uvedomila, že som v minulom týždni urobila jednu veľkú chybu. Do môjho projekt 366 som zabudla dať fotku prvého nákupu, ktorý som si nechala doviezť až ku dverám bytu z Tesca. Keďže som chcela, aby sa to dovozné rentovalo, nákup to bol naozaj velikánsky. Ale aj ten tvoj je :-)Musím sa priznať, že spratávanie nákupu tam, kde všetko patrí, nie je moja obľúbená činnosť. Podľa tvojich fotiek z obchodíku mi je jasné, že ešte stále pokukávaš po ďalších šálkach :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Great progress on your stitching project Daniela :)

    OdpovedaťOdstrániť