štvrtok 4. februára 2016

8. Samovar

Viete, čo som naliala do tohto krásne modrého koktailu? Základom je curacao likér. Ak neviete, odkiaľ a z čoho je tento likér, môžte kliknúť na starší príspevok o nielen modrom moku :-)



A začína sa vyšívať posledný, štvrtý koktail:



Dnes sme zažili krásne posedenie pri "čaji o piatej"! Už sme boli tri a predpokladám, že zajtra budeme štyri :-)))

Ja som si urobila jeden z čajov, ktoré už asi ani nerastú a je otázne, odkiaľ je vlastne ten, ktorý sa ešte predáva. Ide o ruský čierny čaj. 

V minulosti putoval čínsky čaj do Ruska, na rozdiel do iných častí sveta, po súši. Prvé zmienky o čaji prenikli do Ruska roku 1567, ale potom nastala dlhá prestávka, až do roku 1618. Vtedy sa vydal vyslanec čínskeho cisára so svojim sprievodom na 18-mesačnú neobyčajne strastiplnú cestu na dvor ruského cára. Jedným z darov, ktoré cisárovi doniesol, bol čaj. Vtedy však jeho chuť cára neokúzlila. 

Po dvadsiatich rokoch doniesol ruský vyslanec čaj ako dar od mongolského chána. Vtedy si ho ruský dvor obľúbil. Jeho doprava bola však zložitá a cena vysoká a tak si ho mohla dovoliť popíjať iba bohatá šľachta.

Situácia sa v Rusku zmenila až v roku 1679, kedy bola podpísaná obchodná dohoda s Čínou o dodávkach čaju. Dodnes je známe označenie Ruská karavána pre vysoko kvalitnú čajovú zmes čínskych čajov.

Kere čínskeho čaju sa začali pestovať roku 1848 v oblasti dnešného Gruzínska. Čaj sa pestoval aj v Arménsku a Azerbajdžane. Na pestovanie čaju mali vplyv vojenské nepokoje v oblastiach, černobylská katastrofa........Otázkou teda je, či vôbec ešte "ruský" čaj rastie!?

Ruský spôsob pitia čaju je odlišný od európskych spôsobov. Používajú špeciálnu nádobu - samovar -zhotovenú z nerezovej ocele, medi, alebo mosadze. Iste to poznáte z literatúry, či filmov. Najskôr sa voda v samovare zahrievala dreveným uhlím, neskôr sa robili už elektrické. 

V samovare sa udržiava v priebehu celého dňa vriaca voda. Do čajníka sa dá väčšie množstvo čajových lístkov, zalejú sa vriacou vodou a nechajú sa 3-5 minút vylúhovať. Pripraví sa tak silný koncentrát, ktorý sa pri príprave čaju najskôr naleje do šálky a doplní sa vodou zo samovaru. Výhodou je, že si každý môže individuálne  pripraviť čaj podľa chuti. 

Do čaju si Rusi pridávajú mlieko, lepšie smotanu, alebo citrón, sušené a kandizované ovocie, ovocné rôsoly, džemy, marmelády.......

Ja som si urobila ruský čaj len do konvičky, i keď samovar mám. Doniesla ho moja sestra Amálka z dovolenky v Záporoží:


konvičku mi vlani podarovala kolegyňa Soňa č. 1


jedna šálka čaju s 30% smotanou :-))))

šálka pochádza z Moskvy, dostala som ju od bývalej kolegyne Sone č.2,
ktorá tam strávila jeden školský rok ako študentka pred 40 rokmi :-) 



Nech sa vám darí!
Daniela

10 komentárov:

  1. Mi piacerebbe assaggiare questo te
    Sembra molto invitante.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, curacao vypadá dobře .. a další koktail má taky zvláštní barvu ...včera čaj o páté byl fajn a dnes budem už čtyři ! .. zase krásné povídání o čaji, to jsou zajímavé historie ... akorát mléko do čaje to není nic pro mě...
    Tak o páté ahoj. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja síce vypijem mlieko v čaji (samozrejme iba v čiernom), ale tiež mám radšej čistý. Už som skúšala dať aj trocha medu, do mlieka a zaliať čajom, ale to mi chutilo ešte menej, také nasládle akoby kakao.
      Tak som zvedavá, koľko nás bolo dnes o piatej spolu pri čaji a v myšlienkach :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Možno sa k Vám, dámy, pridám, ak sa stihnem do piatej vrátiť z nákupu, ak nie, tak neskôr. Ruský čaj nám nosila teta, bol vynikajúci. Stačilo pár lístkov a mali sme voňavú lahôdku. Škoda, že ho už na trhu niet. Príjemné popíjanie o piatej prajem♥. Ana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anka, aj zajtra je deň :-)
      Ak si nestihla, zajtra stihneš!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Je suis une adepte du thé,j'admire ce beau samovar,ou j'habite je n'ai pas beaucoup de choix pour acheter!
    cela me rend triste car je ne boit que du thé!belle histoire sur le thé ,il y a beaucoup a raconter sur ce sujet!
    Alors délicieux thé Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie Christine, bienvenue à l'amateur de thé !!!
      Je suis très heureux!
      Boire du thé est très répandue dans le monde entier.
      Je vous envoie une salutation gentille!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Der kleine Fisch am Glasrand ist entzückend !! Probiert er gerade den Cocktail :))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion, Sie sind sehr schön!
      Viele Dank!
      Genießen Sie ein schönes Wochenende!
      Pááá

      Odstrániť