streda 2. marca 2016

Africká fialka

Po včerajších zasnežených fotkách z Prahy a Mníchova som očakávala, že do niečoho podobného sa zobudíme aj my dnes ráno. Nestalo sa! A to je fajn, lebo sneh a zimu znesiem už iba na mojej výšivke:




Včera Laura na svojom blogu 366 mala príspevok o pestovaní fialiek. Spomenula som si, že moja maminka mala na kuchynskom okne vždy nejakú rozkvitnutú. Ja som sa kedysi tiež pokúšala o ich pestovanie, ale neúspešne. Vtedy to bola jedna z najmódnejších izbových rastliniek a každý hovoril, že rastú samé. Tie moje nerástli :-)

V decembri som dostala od kolegyne Sone dve fialky. Tiež sa dala na ich pestovanie po viacerých rokoch. Keď mi ich darovala, každá mala už po jednom kvietku. 

Fialky som si doniesla domov, dala som ich na okno v kúpeľni a tešila som sa na množstvo kvetov. Nekonalo sa! Jedna úplne vyhynula, ale našťastie pustila novú rastlinku niekde od koreňa a druhá rastie, bujnie, ale nekvitne:




Neostáva mi nič, len čakať. Snáď raz len zakvitnú. Zato Sonine fialky v škole na okne si kvitnú jedna radosť. Pôvodne ich chcela dať inde, lebo vraj na okne pri jej stole jej ešte nikdy nič nekvitlo. Nestihla ich už premiestniť, musela narýchlo zo školy na dlhšiu dobu odísť, ale jej kvietky sa majú k svetu:





lopadkovec má tiež krásne a zdravé kvety, čo predtým nikdy nemal :-)

Určite by sa im veľmi potešila! Staráme sa jej o ne všetky, akoby to bola sama Soňa, možno preto sa im darí! 

Môj čaj o piatej bol šalviový. Tento raz som si dala do neho aj lyžičku medu. Manžel mi to odporúča vždy, keď sa cítim unavená a vyčerpaná. Bylinky s medom je starý ľudový liek na všetko, tak prečo nie?


Ešte sa trocha vrátim k včerajšiemu ruskému vajcu. Na jeho pomenovanie zrejme neexistuje žiadne logické vysvetlenie. Proste, je  to tak, ako španielsky vtáčik, francúzske zemiaky, čínska kapusta (zelí), segedínsky guláš, viedenský rezeň, vlašský šalát, turecká káva, kanadský žartík,  švédsky stôl, španielska dedina...... Nezáleží na názve, keď všetci vieme, o čo ide :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

23 komentárov:

  1. Ahoj Daniela. Africké fialky som niekedy pestovala aj ja. Mali by byť vysadené v plytkých kvetináčikoch a polievať zospodu do mištičky. Nemali by stáť vo vode, potom aj krásne kvitnú. Výšivka krásne napreduje. Vidím, že poctivo dodržiavaš čajíkovanie o piatej, tak dobrý pôžitok prajem.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík za rady, Emily! Polievam zospodu, ale dosť často, tak ich nechám trocha presušiť. Kým je von ešte zle, som o piatej doma, tak mám čas na čajík, ale ak príde teplo a sucho, budem asi na prechádzke a čaj sa nebude robiť tak pravidelne :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Africke fialky - nesmis je moc zalevat, nech je vyschnout mezi zalevanim a pak zalevej ze spodu; oni si tak vezmou jen tolik vody kolik potrebuji :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radka, robím to zospodu, ale asi často. Nechám ich trocha vysušiť a len občas polejem, snáď z nich niečo bude :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, taky jsem měla období s fialkami.. také jsem dvě dostala, tak že bych se k nim vrátila ... květ toho lopadkovce je naprosto úžasný.. mně moc nekvete...já si včera o páté dala pivoňku ... jinak bylinkám taky věřím, akorát jsem zvyklá nic do nich nepřidávat ... med si dávám ráda k zázvoru anebo ho miluju na chleba s máslem...
    S fialkami držím palce, ať holky rozkvetou. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdá sa, že sme kedysi mali fialky v obľube a ideme sa k nim vrátiť :-)
      Jarka, ja si med nedávam vôbec, nemám rada sladkú chuť a práve v tom bylinkovom, alebo zázvorovom čaji to môžem :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka ... treba dúfať ... ide jar, kopa slniečka ... oni nám rozkvitnú ... musím si kúpiť hnojivo na kvitnúce rastliny a trochu ich popohnať ... Maj pekný deň ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, to hnojivo je rovnaké na všetky kvietky, či to je nejaké špeciálne?
      Teším sa na slniečko a na prechádzky a potom snáď aj tie fialky rozkvitnú :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Ahoj Danielka,
    vidím, že už si začala novú výšivku a zimnú... teším sa na výsledok.
    Fialky potrebujú veľa svetla, ja ich mám na západnom okne a kvitnú my takmer stále, (odkedy sme sa nasťahovali do nášho nového domu). Občas ich treba aj pohnojiť, ja používam tyčinkové hnojivo. Tak držím palce.
    Pekný deň,pa,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, dík za rady! Tá tyčinka to je na všetky druhy kvetov vhodná?
      Pááá

      Odstrániť
  6. Ciao Daniela, aspetto di vedere le tue violette fiorite!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani já uvažuju že fialky začnu také pěstovat...vyměním je za orchidee..co jsem četla tak nejsou moc dobré na pěstování v bytě a z deseti už mám jen čtyři stejně...a je pravda že co jich mám doma méně cítím se lépe 🌼
    Měj se krásně...
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, myslíš tým, že ti neprospievajú orchidejky? Ja ich nepestujem, lebo u mňa by sa im nedarilo, lebo čo kúpim, všetko zahynie :-)
      Kedysi sa fialky pestovali v každom dome, potom sa prešlo na drahšie orchidee a zas sa vrátime k fialkam :-)
      Pááá

      Odstrániť
  8. I really love the snowy Prairie Schooler scenes you are stitching, Daniela. I have stitched two of them, myself, and made them into little ornaments for my Christmas tree. It will be so nice to see them all together :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Carol! I was also really like Prairie Schooler.
      Greetings!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Wieder so eine schöne neue Stickerei, liebe Daniela. Bei uns hat es auch wieder geschneit - dein Winterbild passt hervorragend zum Wetter :))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Wieder so eine schöne neue Stickerei, liebe Daniela. Bei uns hat es auch wieder geschneit - dein Winterbild passt hervorragend zum Wetter :))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, Marion! Ich sticken Winter, aber ich freue mich auf Frühling !!!
      Pááá

      Odstrániť
  11. Una nuova meraviglia in corso
    Sei tanto Brava
    Bellissimi i tuoi fiori

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Giovanna, mio caro amico, vi ringrazio con tutto il cuore!
      Pááá

      Odstrániť
  12. Takže máme rovnaké skúsenosti s pestovaním fialiek. S prestávkami ich pestujem už 30 rokov, veľmi sa mi páčia ich kvietky ale málokedy sa ich dočkám...už som sa nie raz aj vzdala ich pestovania, vyhynuli mi a povedala som si už dosť, ale nevydržím nikdy dlho. Pred rokom som si objednala od jenej pani na internete asi 12 zakorenených lístkov rôznych farieb a druhov. Dá sa povedať že väčšina prežila a rozrástla sa ale kvet žiadny...a tak ako píšeš Danka aj ja keď som robila pred 13 rokmi v kancelárii, mali sme plné okno fialiek, nikdy sme ich nepohnojili, keď sme si spomenuli poliali sme ich alebo niekedy boli také preliate že sme mysleli, no už zhnijú ale opak bol pravdou, kvitli nádherne a všetci nám ich obdivovali...takže je to záhada na čom vlastne záleží aby fialky kvitli :(

    OdpovedaťOdstrániť
  13. I love African violets. I have purple, pink, burgundy, and a white/purple. Mine grow best in a south window. They HATE cold! Good luck with yours. :D

    Also I enjoyed your package from India! Preeti sent you some beautiful items. :D Wonderful crochet~

    OdpovedaťOdstrániť