štvrtok 3. marca 2016

Krémová kvaková polievka

Pribudol mi ďalší zimný motív:



Pri sobotnom nákupe v novom HM ma prekvapilo oddelenie zeleniny. Nad guľatou fialkastou zeleninou bol nápis, že ide o kvaku (česky tuřín). Na kvaku si pamätám z detstva. Keď sme v nedeľu chodili na návštevu k tete do Terchovej, moja maminka občas od nej dostala kvaku. Potom z nej varila polievku a viem, že mi veľmi chutila. Zaujímavé pre mňa v sobotu bolo, že kvaka mi v utkvela v pamäti úplne inakšia, ako tá v obchode. 

Nič to, však mi to google vysvetlí. Dve kvaky som kúpila. Začala som pátranie, ale všetko, čo som našla, ma iba zmiatlo. Najskôr som hľadala kvaku z mojej pamäte a našla som toto:

Kvaka ( tuřín ) – zelenina, ktorá sa pestuje kvôli buľvám. Znáša akúkoľvek pôdu, ale nemá rada presušenie. Pestuje sa niekoľko foriem kvaky . biela, fialová s bielou dužinou, žltá so žltou dužinou. Buľvy vyberáme zo zeme pred príchodom silnejších mrazov a pokiaľ máme pivnicu, výborne ju v nej uskladníme. Listy kvaky sa môžu používať ako hlávkový šalát, buľvy poslúžia na prípravu polievky, kaše, môžeme ich zapekať.

to mi sedí, tak si kvaku pamätám

Pri ďalšom hľadaní som sa dočítala, že kvaka môže byť aj biela, či fialová. Podobná je okrúhlici. A tu sa všetko zamiešalo. Niekde sa pomenovania kvaka a okrúhlica navzájom zamieňajú. Fialovo - biela buľva sa raz volá kvaka a druhý raz okrúhlica. 



Dočítala som sa, že kvaka, ale aj okrúhlica, bola kedysi bežným jedlom. Vytlačili ich až zemiaky. Kvaka aj okrúhlica obsahujú viaceré minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Napriek tomu, že sú zdravou zeleninou, ich energetická hodnota je vzhľadom na zemiaky oveľa nižšia. Skúsila som ju zjesť aj surovú a nabudúce si ju kúpim namiesto kalerábu :-))

Aj keď neviem správny názov zeleniny, ktorú som kúpila, dnes som z nej varila krémovú polievku. Snažila som sa napodobniť recept mojej maminky a myslím, že sa mi to celkom podarilo. Chuť polievky mi pripomenula detstvo. Rozdiel som urobila iba v tom, že polievku som rozmixovala. To preto, aby chutila aj manželovi. V poslednom čase mu krémové polievky zachutili, tak čo by som pre neho neurobila :-)))

kvaka, či okrúhlica?
zemiaky, kvaka, petržlen a mrkva, cibuľa, cesnak
Najskôr som na masle opražila cibuľu a cesnak, zaprášila múkou a červenou paprikou, zaliala vodou a vložila všetku zeleninu. Pridala som aj zeleninový bujón. Dochutila som čiernym korením a zahustila  30% sladkou smotanou. Zeleninu som nechala trocha rozvariť a po odstavení som polievku mixovala. Ja som si ju dala s lyžicou kyslej smotany a lístkom zeleru, manželovi s nakrájanou hriankou:

mne chutilo :-)

manžel povedal, že je trocha sladká :-(

Nech sa vám darí!
Daniela

26 komentárov:

  1. Great progress on your embroidery!! :) I have never tried potatoes in a soup, must be giving good thickness. I will try next time. Now with the summers, we reduce the garlic intake and increase the onions. We reduce oil and increase curd/ yoghurt. They provide coolness.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Preeti!
      My husband and have higher blood pressure and garlic use, reduces the pressure.
      You're right, you should be less fat :-)
      Have a nice day!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, miluji ta vaše slovenská slova :-)), já jsem tuřín nikdy nejedla, ale v knihách se o něm píše často, dříve to asi bylo opravdu běžné jídlo. V obchodě jsem si jej nikdy nevšimla, budu muset zapátrat :) protože polévka vypadá moc dobře !! Pěkný den Ti přeji ♥ Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanička, je to obojstranné, aj ja milujem niektoré české slová :-)
      A je to dobre! Môžeme byť hrdí na to, že si naše národy dobre rozumejú. Skús uvariť takúto polievočku, nie je to žiadna paráda, ale raz začas neublíži :-)
      Peknú nedeľu prajem!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Your winter stitching is coming along so wonderfully! Turnip soup must have been soo tasty! Well done!!

    Have a wonderful weekend ♥

    Paaaa ♫♫

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O kvake som doteraz počula len v súvislosti s koncentračnými tábormi. Tam vraj dávali ľuďom jesť túto zeleninu. Nedávno som sa dostala k zápiskom jedného môjho príbuzného(škoda, že už nie je medzi nami) zo zajatia počas 2. sv. vojny. Aj on tam kvaku spomínal.
    Keď vidím na fotke to množstvo cesnaku (ak sa nemýlim a je to vpravo dole cesnak), tak ja by som asi do ďalšieho dňa po požití tej polievky neprežila :-) Mám rada cesnak, ale musím ho jesť len veľmi opatrne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hihihi, takže v koncentračnom tábore :-) No, našťastie, ešte nie, a dúfam, že sa toho ani nedožijeme!
      My máme s mužom vyšší krvný tlak, tak nám cesnak robí dobre a tak ho používam hojne :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Liebe Daniela,
    deine Winterlandschaft ist so schön, du kommst sehr schnell voran demnach macht es dir viel Freude es zu sticken. Es sieht auch wirklich ganz toll aus! Deine Suppe mit all dem frischen Gemüse wirkt schaut lecker aus. Gesund ist sie ganz bestimmt.
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Sandra, ich bin froh, dass du wie Winter-Thema! Vielen Dank!
      Gemüsesuppen sind köstlich, aber mein Mann mag sie nicht. Aber muss !!!
      Ich wünsche Ihnen einen schönen Sonntag!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Nice progress on your stitchery! I really like this winter design.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ricami velocissima, mi piace anche questo lavoro, brava!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Sei velocissima complimenti
    Il ricamo è davvero bello

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Giovanna, mi hai confortato! Sono contento che tu come tema invernale!
      Avere una bella Domenica!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Danielko, výšivku máš skoro hotovou a je krásná! Tak mi to nedalo a opět jsem zkoumala co to jde kolem tuřínu - tich názvů co je a podobných odrůd a jak je zdravý ! - zamotala jsem se do toho skoro více jak do akce "Ruské vejce" . Ptala jsem se mami a ta říkala - tuřín - ten jsme jedli za války. Uvidím jestli je kvaka-tuřín v obchodě.
    Měj se hezky, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, tak si dopadla ako ja :-)
      Čím som viac hľadala a čítala, tým som sa viac v tom strácala. Potom som si povedala, že na názve predsa nezáleží, hlavná vec, že to je jedlé a mne to aj chutí :-)
      Takže tvoja mami to pozná tiež, to som rada! A ozaj to počas vojny jedli, hlavne pri nedostatku zemiakov, vtedy to bolo len krmivo pre dobytok a vidíš, teraz sa to predáva za takmer euro v obchodoch :-)
      A ja som včera z tej kvaky zabudla dať moje čajíkovanie o piatej a pritom som to nezmeškala a každý deň sa na to teším :-)
      Pááá

      Odstrániť
  10. Danielka,
    výšivka Ti utešene rastie, nakoniec z nej bude obraz?
    Priznám sa, že kvaku som zatiaľ neochutnala, ale čo nebolo, čoskoro môže byť :-)
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, ešte celkom nie som rozhodnutá, čo z toho bude. Už som aj myslela, že ušijem také vrecúško pre malé dieťa na darčeky na Mukuláša. Len mám nanič šijací stroj :-(((
      Ak kvaku v obchode uvidíš, iste si kúp aspoň jednu na skúšku, nemusíš hneď variť z nej polievku, ale zjesť ju ako kaleráb, za surova :-)
      Uži si nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  11. Danielka, o kvake som este nepocula...zase som sa u Teba nieco naucila a nabuduce ju v obchode budem hladat :-) Polievocka ma jednoduchy receptik a vyzera vyborne...mnam :-) Vysivka je opat nadherna...aj ked je zimna a ja uz cakam na jar :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, vyskúšaj ju uvariť, raz za sezónu stačí a na zmenu chutí to je dobré. Ja by som tiež bola najradšej, keby už prišla jar, ale asi to nebude tak rýchlo, lebo zima prišla neskoro, možno bude dlho trvať :-(
      Pááá

      Odstrániť
  12. Tiež som kvaku ešte nejedla, a ani nedržala v ruke ... okrúhlica asi nie je vinica ... však ? Lebo vodnicu sme raz dývno pestovali ...
    Dani, výšivka je krásna ...pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. malo byť: asi nie je vodnica ...

      Odstrániť
    2. Vodnica by mala byť taká veľká biela guľatá reďkovka, ale tiež nie som o tom na 100% presvedčená. Proste, v názvoch je zmätok, ale na názve predsa nezáleží :-)))
      Kvaka sa dávala kedysi dobytku, podobne ako kŕmna repa, u nás burgýňa :-)))
      Moja mama vyrastala v hroznej biede, ako 11 ročná ostala úplná sirota a pritom mala ešte dve mladšie sestry, museli sa o seba nejako postarať, a tak jedli aj kvaku a varili polievku z nej, jasné, že nie so smotanou, ako ju potom varila mne. Ako som vyrástla, už sme ju nemávali. Raz, asi pred 30 rokmi jedna žena v dedine u nás povedala, že pestuje pre kozu a prasa aj kvaku, pýtala som jednu od nej a navarila polievku :-) Po toľkych rokoch až včera! Skús ju, raz do roka pre zmenu, mne chutila!
      Pááá

      Odstrániť
  13. Danka, tá polievka vyzerá veľmi dobre, krémovú robím len brokolicovú. O kvake som počula ale nejedla a ani som ešte nikdy nerozmýšľala na jej použití, u teba som sa zase niečomu priučila...zabudla som na obrázok...zase to bude pekná výšivka...

    OdpovedaťOdstrániť