piatok 11. marca 2016

Ľavák

V Paríži sa to hmýri láskou, srdiečka sú na každom kroku:





Dnes som si zaspomínala na svoje začiatky v škole. Ale začiatky trvali až do konca piatej triedy. Dovtedy sme mali totiž predmet krasopis. Spomínate na to písanie s atramentovým perom a machuľami v zošitoch?

Ja som si na to spomenula pri čítaní článočku na FB o ľavákoch. Vraj "23 faktov o ľavákoch". A keďže som ľavák, klikla som. Jasné, že som sa nič dôležité nedozvedela, ale stálo to aspoň za tie krásne a trochu úsmevné spomienky.

V prvej triede v škole som mala problém pri učení sa písať. Ceruzku som držala v tej nesprávnej ruke. Doma som bola na to upozorňovaná aj pri stole. Moje držanie príboru mi išlo lepšie opačne, ako ostatným. Ak som chcela byť dobré dieťa, trápila som sa aj pri jedení, aj pri písaní. Ale keď sa nik na mňa nepozeral, už som s náradím "šibrinkovala" tak, ako vyhovovalo mne. 

Neviem, čo vtedy učili budúcich pedagógov, ale aj moja učiteľka vyžadovala, aby som písala pravou rukou. Za päť rokov som si na to zvykla a tak sa zo mňa stal ľavák, ktorý píše pravou rukou. Všetko ostatné - strihanie, krájanie a aj vyšívanie robím ľavou :-)

Keď som mala asi 14 rokov, bola maminka v kúpeľoch a na vyšetrení v ambulancii mala lekárka aj svoju malú dcéru. A pozrime sa na ňu, ona si čmára ľavou! Ako to pani lekárka môže dopustiť? Vtedy dostala moja maminka prednášku na danú tému a pre mňa to znamenalo, že sa moje muky skončili :-)

Z našich štyroch detí sú traja ľaváci. Našťastie,  nemuseli sa za to hanbiť, či kryť. V našej spoločnosti je dávno ľavák rovnocenný pravákovi. 

Nedalo mi a trochu som hľadala na internete. Zistila som, že už v dvadsiatych rokoch 20. storočia bolo zrejmé, že nešetrné naprávanie ľavákov spôsobuje závažné problémy. V druhej polovici 20. storočia došlo postupne najmä v západných krajinách ku akceptácii ľavákov. Zrejme na tom majú rozhodujúci podiel poznatky modernej psychológie, neurológie a pedagogiky. Naše školské predpisy označujú od roku 1967 naprávanie za neprípustné. Ja som v školskom roku 1967/68 išla už do siedmej triedy :-)

A viete, že ľaváci majú aj svoj medzinárodný deň? Je ním 13. august a pripomína sa od roku 1976.  To som veru nevedela. 

Takto sa ja témou malého článočku zapodievam skoro dve hodiny. Internet je skvelý na kradnutie času. A potom sa čudujem, že mi hodina za hodinou uteká pomedzi prsty a nestíham to, čo mám v pláne. Ale aká som múdra :-))))

Môj dnešný čaj o piatej bol síce o piatej, ale nebol to čaj :-)))

Čaj som vymenila za Mg a vitamín C :-)

Nech sa vám darí!
Daniela
























14 komentárov:

  1. Hm, ale koľko nových informácií získaš! Robota neujde, nie je zajac :-) V mojej rodine sme žiadneho ľaváka nemali, ale môj ex bol prerobený pravák - spomínal na svoje detstvo, keď ako žiak na 1. stupni mal zlomenú pravú ruku a vraj mu vôbec nerobilo problém, aby písal ľavou. No po zložení sádry musel znovu pravou. Moji synovia sú obaja ľaváci, všimla som si to, keď boli ešte úplne maličkí, okolo jedného roka. Za každou hračkou sa naťahovali len ľavou rukou. Zámerne som skúšala tak, aby som bola bližšie k jeho pravej, no i tak si vec zobral do ľavej ruky. To už bola našťastie doba, kedy sa ľaváci na pravákov neprerábali. S tou informáciou o roku 1967 si ma veľmi prekvapila. O medzinárodnom dni viem, už som to párkrát zavesila aj na nástenku na fb. Pekný víkend prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to je na tom dobre, že neujde a užijem si ju :-)
      Tak vidíš, otec ľavák a obaja synovia tiež. Dočítala som sa ale aj to, že dedičnosť je dosť zložitá, nejednoznačná. A to skúšanie detí sme aj my robili. Je už doba, kedy sa ani nepozastavíme nad ľavákom, to je fajn.
      Danielka, prajem ti peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, výšivka je krásně veselá... já taky ♥ Paříž !
    Já jsem pravák, i když třeba borůvky sbírám radši levou a některé drouboučké práce taky radši dělám levou. Už v dětství mi přišlo divné nutit leváky psát pravou - muselo to být pro ně opravdu trauma. Oh, inkoustové pero a kaňky, pijáky - jo jo - vzpomínám.
    Zkus si zadat na Googl "Skargardsbilder fran Oskarshamn" - na tomto blogu jsem zjistila, že je - den čehokoli - ten Švéd (96 let - už si věk vymazal i si dal mnohem mladší fotku .. to mi docela mrzí, protože obdivuju jak ve svém věku běhá a ještě tak krásně fotí)to má každý den uvedenu v textu, i když jeho hlavní náplní, koníčkem je foto - má je naprosto úžasné, každý den nakukuji ...
    Danielko, tak ať brzy můžeš vyrazit na ty svoje procházky ! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oj, Jarka, díki za dobrú radu, išla som na ten blog a to teda je nádhera! Hneď som sa tam aj prihlásila, nech si hladím oči každý deň. Tak ty teda riadne "brúzdaš" netom, nájdeš samé krásne blogy. To už mám druhý od teba :-)
      A zaujímavé sa mi zdá, že ti niečo ide lepšie tou ľavou, myslela som si, že pravák to má jasné. Ja som na niečo obojstranná, ale to tým, že som bola nútená na pravú.
      Peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Springtime in Paris! How lovely.
    I am right-handed but I use my cutlery in the left-handed way.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Jo, thank you!
      Interestingly it is! The right-hander has cutlery as left-handed :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Výšivka je opravdu nádherná! A o tomto tématu něco vím, protože moje vnučka byla původně taky levák a ve škole ji také násilím přeučili na praváka, takže píše pravou, ale ne všechno dělá pravou jako my. Jsem ráda, že dnešní děti už nemusí trpět.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moc ďakujem!
      Takže vnučka je ako ja, ľavák píšuci pravou :-)
      Ale vnučka predsa nie je stará, takže už ju v škole nemali preúčať na pravú, to už bolo zakázané. Som rada, že dnes sa na ľavákov už nezazerá.
      Prajem krásnu nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  5. This is so pretty! I love her dress and umbrella! Super cute!!

    Navy Wifey Peters @ The Submarine Sunday Link Party

    OdpovedaťOdstrániť
  6. She is looking so pretty!!:) I am right handed, good to know that your kids did not have to go through all what you had to for being left handed.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Such a pretty Parisian scene, Daniela! I love it :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. I love your La Parisienne finish from Tralala!! Corinne (the designer) is always coming up with the cutest projects to work on :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. A je ještě jeden typ lidí a ti to mají překřížené. Což je můj syn - nohy preferují pravou, ruku levou. Ale jak na co. Sice píše pravou, ale ostatní věci, včetně vyšívání zvládl levou :-) To pak maglajs :-)

    OdpovedaťOdstrániť