pondelok 28. marca 2016

Liptovský Ján

Ako po iné roky, tak aj v dnešný veľkonočný pondelok som ráno farbila vajíčka. Kedysi, s deťmi, sme ich farbili veľa a mali sme ich rôznofarebné. Teraz sme len dvaja, Danka nám včera podvečer už odišla, ale aj tak som nafarbila až 9 vajec. Snáď ich do konca týždňa zjeme:-)






Už v rodičovskom domove sme nemali radi veľkonočné zvyky a prenieslo sa to aj do našej rodiny. Veľkonočný pondelok roky trávime, najskôr s deťmi, teraz sami, na výlete. Dnes sme sa vybrali do Liptovského Jána. Niekedy pred rokom som videla dokument o tejto liptovskej obci a bola som milo prekvapená. Obec má historické budovy, 17 kaštieľov a 6 kúrií. 

Evanjelický a katolícky kostol:



hore evanjelický kostol
dole katolícky kostol
evanjelická fara

sýpky (1881)  prerobené na rekreačné účely, tie sa mi veľmi páčili :-)


Nad obcou je prameň minerálnej vody, ale bol tam rad ľudí, tak som nefotila. V blízkosti prameňa je kaďa s termálnou vodou, v ktorej sa dá relaxovať síce len na vlastnú zodpovednosť, ale aj tak je stále obsadená. Aj toto som fotila tak, aby driemajúci pán v bublinkách nebol v objektíve:



A ešte niekoľko budov, niektoré chátrajú, o niektoré je dobre postarané:
















Obec prechádza do Jánskej doliny, ktorú sme si nechali na leto. Prešli sme ňou len autom, akosi manžela 2,5 hodiny chôdze zmohli. Ja keď chodím, vládzem viac ako on, ale nesmiem zasadnúť. Keď sadnem, už sa mi ťažko rozchodí :-)

O piatej som si urobila dračiu studňu:


mimoriadne som pri popíjaní čaju nevyšívala,
dnes som ihlu v rukách nemala :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

10 komentárov:

  1. Cute bunnies embroidery and I love your red tea cup.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekný výlet. V Liptovskom Jáne by potrebovali veľa peňazí, aby tam dali niektoré stavby do poriadku. Tých veľkonočných ozdôb máš naozaj veľa :-) Dokonca aj obrúsok zladený so zajkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka, pekný zvyk chodiť po výletoch na veľkonočný pondelok, Praktizovali sme ho voľakedy aj my ... s deťmi ... Pekné obrázky z Liptovského Jána si nám pripravola ... aj mne by sa tam páčilo ... Dnes som si prešla všetky zameškané príspevky od teba ... Sójový guláš som nikdy nevarila, aj keď mám sóju celkom rada ... Ja som varila bryndzové halušky, namiesto slaninky som opražila cibuľu. :) Nebolo to celkom ono, ale dalo sa ... Krásne si zakomponovala moje vajíčka do tvojej výzdoby ... Teším sa z toho ... A nakoniec nedeľná pohoda ... Obrúsky zo sliepkami sa mi tak páčia, že si asi vyšijem podobné tiež ... Danka pozdravujem, maj sa dobre pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Даниэла, зайцы очень смешные! Спасибо за экскурсию! Обожают гулять с Вами по новым местам!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Molto bello il ricamo! Le tue foto mi piacciono, mi fai conoscere i luoghi dove vivi!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, vďaka tebe som zase spoznala nové slovenské miesta kde som ešte nebola a možno sa ani nikdy nedostanem...vždy ma tvoje výlety potešia a fotky mi prinesú radosť, ďakujem. Pekný týždeň.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielka,
    krásne vajíčka si zafarbila, u nás na ne tento rok neprišlo :-(
    Cez vlkonočný pondelok sme doobeda doma, teda Kubko šibe a potom ideme na výlet. Ten váš bol super, určite ste načerpali veľa energie.
    Pa, pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danielko, ta výšivka se zajíčky je pěkná, dobrý nápad ty prdelky...v Liptovském Jánu musí být hodně k vidění ... Jirka tam kdysi byl a líbilo se mu tam ...leckterá stavení jsou krásně zrenovovaná ... to jste měli parádní výlet... já si dala dnes zelený Darj. ... myslela jsem, že zítra pojedu nakoupit čajíky apod., ale odložila jsem to na příští týden, tak se dál těším ...
    Měj se krásně. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ein schöner Ausflug zu dem du uns mitgenommen hast, liebe Daniela. So lerne ich immer wieder etwas neues kennen. Danke!
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť