pondelok 21. marca 2016

Lyžičník

Zobkať zelenú trávu prišla aj druhá sliepočka:



Dnes som zaregistrovala výbornú správu. Vraj sa po niekoľkých desaťročiach opäť objavil endemit Vysokých Tatier. Či to je skutočne lyžičník tatranský, zistí sa až vo vegetačnom období rastliny podľa morfologických odlišností. 

Posledný záznam o výskyte lyžičníka na území Tatranského národného parku je z roku 1966. V roku 1973 botanik Ján Futák uviedol, že lokalita jeho výskytu zanikla v dôsledku vysokého a prudkého toku vody. 

Lyžičník rastie na studených prameniskách s vápenatým substrátom v podhorskom stupni. Vyskytuje sa na miestach s výrazným zastúpením machorastov.

V roku 2000 sa druh lyžičník rozčlenil na tatranský a pyrenejský. Ten druhý sa nachádza v západnej a severnej Európe. V Česku sa nenachádza. U nás sú dnes ešte dve, navzájom blízke, miesta jeho výskytu v Národnom parku Veľká Fatra. Zistila som, že tieto dve miesta sú neďaleko Ružomberka, v Bielom Potoku. Odfotil ho tam 30. 06. 2011 Milan Zajac. Jeho foto sú chránené autorským právom. 

Zistila som, že existuje aj lyžičník liečivý. Bol dobre známy hlavne námorníkom. Počas dlhých plavieb im poskytoval dostatok vitamínu C. Pestovali ho už v 16. storočí. Zbierala sa čerstvá vňať v čase kvitnutia a na jeseň semená. Dnes sa zbierajú mladé listy. Mladé klíčiace rastliny sa používajú ako šalátová zelenina. V severnej Európe sa používa ako kyslá kapusta. Zaujímavé :-)

Lyžičníky sú príbuzné, ale nie sú navzájom poddruhy. V čom sa líšia, to som nenašla. Ja to, našťastie, vedieť nemusím. Budem však veľmi rada, ak novoobjavená rastlina bude skutočne tatranská. Bolo by to úžasné, že po toľkých rokoch by sme sa mohli pochváliť tatranským endemitom. Samozrejme, úžasné je už aj to, že rastliny  nielen hynú, ale sa aj znova objavujú :-)



Dnes som sa stala študentkou botaniky, čo to bude nabudúce?

Čaj o piatej som si vypila s Dankou. Bol to Deep Forest, zelený, voňavý vďaka prímesi lupeňov kvietkov:



Nech sa vám darí!
Daniela




18 komentárov:

  1. Predstav si, že táto rastlinka je aj v mojom vreckovom atlase liečivých rastlín a taktiež som ju našla na stránke nahuby.sk, kde som veľmi častým hosťom, no nikdy ma tie biele kvietky neupútali a nikdy som si nič o nich neprečítala. Ďakujem za rozšírenie obzoru.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, veď ja keby som na prechádzke prírodou našla takéto kvietky, odfotím si ich a možno aj odtrhnem a to by bolo už na mastnú pokutu!
      Nenápadné a tak vzácne! To je na prírode krásne!
      Pááá

      Odstrániť
  2. How sweet hens! I like those bright colors, looks so pretty.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. Dear Ingrid, I'm glad you like them chickens! Well thank you!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, slepičky mají takové zajímavé šaty ještě by to chtělo nějakého fešáka kohoutka ...
    Vždycky mám radost, když se něco znovu objeví i z toho lyžičníku mám radost .. před několika dny jsem psala o žluťáskovi - motýlovi - jak jsem ho dlouhý leta neviděla a najednou krásně si poletoval na dvoře .. snad i raci se znovu objevili .. pamatuju jako dítě jak kluci je chytali v potoce .. já se jich bála ....
    Hezké dnešní čtení bylo. Já si dám dnes asi Madam Buterfly, přesně na něj mám chuť.
    Měj se a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Modré sliepky - asi také kohúta nepotrebujú :-)))
      Jarka, a minule som si myslela, že žluťásek je vtáčik a ono to je motýľ :-) Zaujímavé je, že je motýľ už teraz, u nás býva taký svetlo žltý, ale býva v lete. Ani ma teraz nenapadne jeho názov, skleróza :-)))
      Raky som nevidela od svojho útleho detstva, ale u nás sú dedinské potoky veru v zlom stave, pochybujem, že sa v nich niečo objaví :-(((
      Ja MB nemám a ani ho nemali v RK v obchode s čajmi. Ale DF mu je podobný.
      Pááá

      Odstrániť
  5. Lovely stitching, lovely colours. lovely work.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sliepočky sú Dani neskutočne roztomilé. Rada si u teba čítam, vždy sa tu dozviem niečo zaujímavé. Kam chodíš na tie témy? Šikula :o) Dať si čajík s dcérkou je určite veľmi príjemné. Spomenula som si na môjho mládenca a veru sa mi zacnelo .... Ale však sľúbil, že v polke apríla príde. Už sa moc teším. Prajem Dani pohodové sviatky, pa pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díki, Helenka! Modré sliepky hocikde nevidíš :-)
      Témy sa mi naskytnú len tak samé, nevyhľadávam ich osobitne, ale keď ma niečo upúta, mám to! A mňa skoro všetko upúta :-)))
      Užívam si to s Dankou a určite aj ty budeš so synov v apríli! Ale aj tak mi je smutno, že zo štyroch detí tu mám iba občas jedno, maximálne dve na pár dní. Ale doba je taká, že ak sa im má lepšie dariť, musia byť preč -((( Keď viem, že sa tam majú lepšie ako tu, som na jednej strane spokojná, na druhej smutná. Ako každá mama.
      Pááá

      Odstrániť
  7. oh what a cute chickens ..
    and your botanical lesson was very interesting ...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Your chickens are so sweet, Daniela.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dani, trošku mi to pripomína kalanchoe. :) Výšivky robíš krásne a ide ti jak blesk rýchlo. :) Nádherné kraslice si dostala od Laury. :):)Dani, užívaj si Danku a majte sa krásne. :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, aj mne sa to zdá, len farebnosť chýba :-)
      Vyšívam si pár hodín každý deň, tak tempo mám rovnaké. Stále sa tým upokojujem a relaxujem :-)
      Kraslicami ma Laura mooooc prekvapila! Je mimoriadne šikovná a pracovitá, obdivujem takých ľudí!
      Pááá

      Odstrániť