utorok 1. marca 2016

Ruské vajce

Je 22:15 h. a ja sa len teraz dostávam k písaniu dnešného príspevku. Dnes som si dovolila odpovedať len na dva  komentáre. Určite to pochopíte: Nurdan je autorkou dizajnu, ktorý som včera dokončila (Oak Tree Line) a Preeti ma včera veľmi milo prekvapila darčekom. Neodpovedať im, to by som považovala za neúctu z mojej strany!

Aj keď neodpovedám tretí deň, veľmi ma vaše komentáre tešia a všetkým vám, dievčatá moje, ďakujem! Nestíham, naháňam čas a nemôžem ho dobehnúť :-)))

Vyšívanie som si však neodpustila. Je to pre mňa príjemný relax. Pokračujem v zimnej téme pre Christmas Ornie Sal:


Prvý marcový deň bol v Česku obdarený snehom. Malo to prísť aj k nám, ale pri pohľade z okna vidím, že sa zatiaľ nič nedeje. To ma teší :-)

Naši synovia, veru všetci traja, nám poslali pár foto z Prahy a z Mníchova:

Praha:

Jurkov pohľad z okna
kostol sv. Ludmily na Náměstí míru
(od Maťka, ktorý má dnes narodeniny)
Moskevká ulica


Mníchov od Miška, kúpil si nedávno nový fotoaparát a tak fotí viac:

ulica pri West parku
vo West parku



Moja dnešná téma je o jedle. Kúpila som ruské vajcia. Za čias socializmu si na ne pamätám ako na bežné jedlo. Hlavne ako študentka som ho mala takmer každý deň. Po dlhých rokoch som ich kúpila len tak, z nostalgie. Zaujímavé, že mi zachutili a teraz ich kupujem raz do týždňa. 

Vie niekto, prečo túto polovicu uvareného vajíčka s vlašským (alebo jemu podobným) šalátom, kolieskom mäkkej salámy, papriky a pár zelených hráškov, poliate majonézou, voláme ruské vajce? Ja to ani netuším :-)))



večera to bola dobrá :-)

Viete odpoveď na otázku? Ak áno, budem rada, ak mi ju napíšete!


Dnešný čaj o piatej som si pripravila trochu v predstihu. Neposedela som si pri ňom len tak nečinne. Chcela som dovyšívať celý motív. Dračia studňa mi v tom dopomohla :-)


Zas to ušlo veľmi rýchlo a už je 23:15 h. Ale neľutujem tú hodinu! Stále ma neprestalo baviť písať každý deň. Ďalšie hodiny mi zaberá čítanie vašich blogov a sem-tam napísať komentár. A potom sa čudujem, že môj deň je krátky :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

21 komentárov:

  1. Your Christmas SAL embroidery is pretty!! I hope you will soon get snow at your place too:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti dear, thank you! I have so far only snow on my embroidery. It seemed to begin snow falls here as well, but none of it is :-)
      Suits me without snow, there is no problem on the road, every day I go to the car :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielka, nasla som len toto preco je ruske vajce ruske vajce : ) napriek tomu, ze rusi ho vobec nepoznaju tak ako spaniel nepozna spanielske vtaciky :D

    **Vznik souvisí s vlašským salátem, který je častým doplňkem ruského vejce. Italové (Vlachové) údajně kdysi připravili vlašský salát pro hosty z Ruska. S vejcem.**

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, dík za snahu niečo nájsť! Asi sa teda musím zmieriť s tým, že to tak bolo, je a aj bude! Keď sa to nezmenilo hneď po 89., už to nezmeníme na americké vajce :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  3. Daniela il tuo ricamo è bellissimo, Nurdan è proprio brava e che buona l'insalata russa!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, každopádně s dnešním ruským vejcem jsi mi udělala velké chutě, hned bych si ho dala, fakt...u nás nasněžilo jako v Praze a v Mnichově .. dnes ve středu už jen zbytky sněhu ... měla jsi takové stylové vyšívání .. venku sníh na výšivce taky .. tak v pět ahoj!
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja mám v poslednom čase ruské vajce každý týždeň, veľmi mi chutí, tak vyskúšaj aj ty :-)
      Jarka, si zlatá, hneď si hľadala na nete, ale nik to nevie vysvetliť, kde sa názov vzal :-) Páčilo sa mi to, čo si mi poslala, je tam tých nezmyselných názvov viac, fakt by ma to ani hneď nenapadlo. Zaujímavé čítanie!
      Každý deň sa teším na piatu, dobre sme si to vymysleli!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Neuveríš, ale presne toto balenie ale volá sa obložené vajce mám v chladničke a chystám sa naň, bude stačiť na večeru :) Už len aký je rozdiel medzi tým tvojim ruským a mojim obloženým, no idem hneď pozrieť... otvorila som a skúmala, vyzerá presne tak isto ako to tvoje, polovica vajíčka, kus šunkovej salámy, hrášok, majonéza...? Tie snehom zasypané fotky sú veľmi pekné, len to malo tak vyzerať pred mesiacom-dvomi...všetko je hore nohami...výšivka zaujímavá a pekná ako vždy. Dani, nech sa ti darí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, obložené som u nás nevidela, ale na názve nezáleží! Zrejme tvoj výrobca nechcel mať nič už s Ruskom :-)Ale kým ho nenazval americké, nech ho volá ako chce :-)
      Táto zima bola dobrá tak pre mňa, netreba sa pasovať s haldou snehu, cesty zjazdné stále, to je fajn. Uvidíme, či bude jar a či hneď leto :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka fotky zasneženej Prahy sa krásne, hodia k tvojej zimnej výšivke :o) Praha je ako z rozprávky. Som zvedavá na to vajce, veru nikdy som sa nezamýšľala prečo ruské. pekný deň a pa :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, v Prahe a na mojej výšivke je ešte zima! U nás to je našťastie bez snehu :-)
      Skonštatovali sme, že je ruské bezdôvodne a už asi také ostane :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Your completed two lovely little blocks from a Prairie Schooler design. I stitched it a couple of weeks ago and it was a lot of fun to stitch it.
    Here it looks the same as in Prague and in Munich - snow, snow, snow :(
    I love Russian Eggs, too.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Brigitte, thank you!
      I was surprised that you also know Russian egg!
      I thought that it is only in the former Czechoslovakia :-)
      Greetings!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Jááááj ... v decembri takto malo byť ... nie v marci ... Ešteže u nás sneh nie je ...už sa mi ho nežiada ...
    Ruské vajce som kedysi milovala ja ja ... v bielej plastovej miske som si ho kupovala v bufete ... ako dieťa ... Tatko si tam dal pivo a ja ruské vajce na stojáka s rožkom ... Potom strašne dlho nič, a podobne ako ty, som si ruské vajce kúpila v našich potravinách ... Veru mi dobre padlo ... :)))
    Dani pozdravujem, pa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, našťastie ani u nás nie je! Vôbec sa mi ho nežiada :-)
      Takže sme na tom rovnako, kedysi často, potom dlhé roky nič a teraz je to zas tu :-)Ešte dobre, že ho v tejto dobe nepremenovali :-)
      Ale Evka mi napísala, že má presne také v chladničke, ešte ho naschvál aj otvorila, len názov má iný - obložené :-)
      Ruské je krajšie!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Ja som celkom rada, že sneženie k nám nedošlo, že sa to zastavilo kdesi na Morave. Čo sa ruského vajca týka, naposledy som ho jedla po dlhých rokoch asi pred piatimi rokmi. No to už nemalo s ruským vajcom, na ktoré som si pamätala z minulosti, nič spoločné. Iba ten kúsok vajca, dokonca neviem, či v tých kedysi nebývalo vajíčko celé, teraz tam je už iba polovica. Majonéza úplne inej konzistencie aj chuti. Ja mnohokrát spomínam na šalát z tresky, ktorý nám mama kupovala do pollitrového papierového pohára v lahôdkach v okresnom meste. Taký som odvtedy už nejedla :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to pravda, už nič nechutí tak, ako kedysi! I keď niekedy si myslím, že to je v nás, rokmi naše spomienky chcú idealizovať a prikrášľovať :-))) Zdá sa mi, že v ruskom vajci v malom kelimku bola aj vtedy len polovica vajca. Robievali sa však aj rôzne misy na spôsob ruských vajec, napr. sme ich mali na MDŽ na stoloch, a tam boli aj celé vajcia :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  10. Danielka,
    výšivka je krásna.
    Sneženie zatiaľ nedoazilo, ale keby áno, náš Kubinko by sa určite rád v snehi zasa vybláznil :-)
    Fotky sú nádherné.
    Ruské vajce máme aj my sporadicky na stole, keď už neviem, či na obmenu na raňajky.
    Pa, pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť