piatok 25. marca 2016

Sójový guláš

Dečka je hotová, vyžehlená a čaká na svoju premiéru. K tomu sa dostanem snáď zajtra. Budem si robiť trocha veľkonočnej výzdoby. Akosi som to zanedbala :-)






Dnes, vo Veľký piatok, väčšina z nás dodržiava prísny pôst. U nás to síce nie je deň o hlade, ale tiež sa snažíme jesť bezmäsité jedlá. Danka si na dnes vybrala sójový guláš. 

Nie každý dokáže s chuťou jesť sóju, ale ja si myslím, že to je len zvyk. Našim deťom som občas varila zo sóje guláš. Miško ho mal tak obľúbený, že si ho rozkázal navariť aj vtedy, keď mal prísť domov zo školy v Bratislave. 

Na guláš používam sójové kocky. Najskôr ich aspoň na pol hodiny namočím do vriaceho vývaru. Ja ho urobím jednoducho, z kocky hovädzieho bujónu. 

Na oleji spením cibuľu s rascou, na nej podusím sójové kocky, ktoré vyberiem bez bujónu. Ten však neskôr vlejem tiež do hrnca. Potom pridám lečo a zemiaky a varím. Dochutím mletým čiernym korením, čili, horčicou a podľa chuti dosolím. Zahustím zemiakovým škrobom rozpusteným vo vode. 


sójové kocky v bujóne, občas ich treba premiešať
domáce lečo,  zamrazené, v hrnci sa rozmrazí :-)
síce diétne, ale chutné jedlo :-)
samozrejme ako pre koho :-)
Pred piatou som sa rozhodovala, aký čaj si idem uvariť. Rozhodovanie mi akosi nešlo, nemala som chuť na žiadny. A rozhodla som sa pre kakao :-)

Môj manžel pije kakao každý deň, ja len párkrát za rok. Keď mám naň chuť, urobím si poriadne, žiadne rýchlo rozpustné a presladené. Kupujeme kakaový prášok na varenie. Presýpam ho do starej škatuľky, aby sa lepšie skladovalo. 

Dám uvariť mlieko. Trocha ho nalejem na kakaový prášok, pridám trocha cukru (manžel veľa cukru, alebo medu) a dobre vymiešam. Potom dolejem mliekom a sladká pochúťka je hotová. Moju by manžel nepil, lebo nie je dostatočne sladká :-)

Trocha som si na internete čítala o účinkoch kakaa. Zistila som, že môj manžel je vďaka jeho dennej konzumácii chránený voči srdcovým ochoreniam a rakovine. Dokonca má až o 50% je znížené riziko úmrtia na tieto choroby voči ľuďom, ktorí si kakao nedoprajú vôbec. Žeby som sa dala na kakao?

Mne sa veľmi páči, ako rastú kakaové bôby:





A viete, že má využitie aj v kozmetike? Ale o tom snáď niekedy inokedy.


Nech sa vám darí!
Daniela




20 komentárov:

  1. Danka ten guláš vyzerá báječne. Čo sa sójového mäsa týka, pamätám si keď vybehli prvé produkty zo sóje granulát, plátky kocky(teraz si uvedomujem, že už veru niečo pamätám :o), tak sme všetky dietárky nabehli do potravín a ako sa ľudovo hovorí "kerá pred kerú" vymyslí lepší recept. Mne celkom chutila, ale u manžela som narazila. Povedal:"Nie je to zlé, ale už mi to nevar." Čo v jeho reči znamená - to by ani koza než..la :-D A veru aj tým kakaom si mi mladosť pripomenula. Keď sme boli deti, veru neboli žiadne rýchlorozpustné verzie, ale poctivé horké kakao. A teraz, keď viem aké je zdravé, asi sa k nemu vrátim. Prajem dobrú noc, pa pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, aj môj muž zje všetko, ale vidím na ňom, čo mu ide ťažko dole krkom :-) Zo začiatku mu aj sója zadrhávala, ale zvykol si a mne to chutí a deťom tiež. Ale fakt to je o zvyku.
      Zato môj muž nemá ani deň bez kakaa, ten bude ale zdravý!!!! A ja popri ňom staré železo, musím s tým niečo začať robiť :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, sojové kostky jsem kdysi párkrát dělala a opravdu se tomu musí dát chuť, umět to připravit, jinak to nestojí za nic. Tvůj guláš vypadá lákavě. Pamatuji si, že jako mladé děvče jsem jeden čas pila každý večer kakao (klasicky dělané) do velikého hrnku. Nedávno jsem vypila pixlu instantního a ráda jsem si udělala kakao po staru. Zase se od tebe dozvídám noviny - jak je kakao zdravé - to tedy zírám !! Vidím, že máš
    mléko v bandasce - žádné z obchodu, to je dobře.
    Tady včera celý den pršelo a pršelo....
    Měj se krásně, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja z kociek robím dve jedlá - tento guláš a podobne, ale na husto k cestovine - vraj ryža, alebo tarhoňa (tú deti volajú broky). Robila som aj rezníky, ale tie neboli fajn.
      Mlieko máme domáce, od gazdu v dedine, chodíme k nemu 3krát v týždni po 2 litre. Muž si bez mlieka nevie život predstaviť, tak nech má dobré.
      Pááá

      Odstrániť
  3. My Dear Daniela,

    Chickens look fantastic!!! ♥♥♥♥ Soup looks so yummy too!!!

    I wish a happy Easter to you and your lovely family!!!

    Paaa and big hugs :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan, my dear friend, thank you! I'm glad you liked my chicken! It is a great honor for me!
      I wish you a peaceful day! I also greet the Nursun!
      Páááááááá

      Odstrániť
  4. Очень симпатичные курочки! И как всегда, ваше меню очень вкусное!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super receptík Danka,
    budem musieť vyskúšať, už som dávno nič zo sóje nevarila. Kedysi som robievala plnené sójové plátky so šunkou a nivou, obalené v trojobale a k tomu kapustovo-mrvový šalátik :-)
    Dečka je vydarená, bude krásne zdobiť Tvoju veľkonočnú tabuľu.
    Pekný víkend!
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Konečne niekto, kto tiež varí niečo zo sóje :-)
      Musím niekedy aj ja skúsiť tvoj recept, vyzerá to byť dobré, šunka s nivou spolu, to mám rada.
      Pááá

      Odstrániť
  6. Daniela I love your sweet chickens! My sister keeps chickens and I know she would love this picture - maybe I'll try to make her something similar. And, like your husband, I love cocoa! blessings, marlene

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marlene, thank you! You can do this for my sister hen, I will send you a graph.
      Cocoa is very healthy, you're doing well!
      Nice feast days!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danielko, sóju jsem zkoušela kdysi dávno, ale zařekla jsem se, že už nikdy! To ale je už hodně dlouho a já věřím, že dnes jsou výrobky kvalitnější a určitě kdo to umí kvalitně připravit, tak to i chutná. A kakao? Bílou kávu a kakao nesnáším od dob prvního těhotenství. A to bude pomalu 55 let! Dělalo se mi z toho špatně. Ale moje děti kakao milují snad ještě dnes!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, na sóju si treba zvyknúť. Ale teraz je asi ozaj trocha iná, ako kedysi. V tehotenstve sa to stáva, že niečo nechutí, ale som prekvapená, že ti to ostalo tak dlho. Uf a 55 rokov, to si už ani nezvykneš :-) Náš najstarší syn ide mať v decembri 40. Ten je v Mníchove. Ďalšie tri deti žijú v Prahe, ale jeden syn išiel na sviatky do Barcelony, nežije tam.
      Prajem ti krásne sviatočné dni!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Liebe Daniela,
    deine Hühnerbande amüsiert mich sehr, ich finde sie so putzig. Sehr hübsch! Ich wünsche dir ein wunderschönes Osterfest!
    Ganz liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sandra, danke! Ich war begeistert!
      Genießen Sie schöne Tage!

      Pááá

      Odstrániť
  9. Die Hühner sind herrlich, liebe Daniela !! Ich glaube, ich habe das Muster auch irgendwo gespeichert :)
    In Deutschland isst man an Karfreitag fast überall Fisch - mit Kartoffelsalat :)
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, Marion!
      Ich wusste nicht, dass man einen Fisch und Salat haben. Es ist auch geschrieben!
      Schöne Festtage !
      Pááá

      Odstrániť
  10. Jeeeeje dečka je prekrásna. Sója u nas nejak nejde. Ale gulášik možno raz skúsim. Ahoj krásne sviatky prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Je fajn, že sa ti páči moja práca, lebo mne sa tá tvoja veľmi páči!
      Guláš môžeš vyskúšať, ale je to o zvyku, možno na prvý raz to moc nebude chutiť :-)
      Užívaj si sviatky!
      Pááá

      Odstrániť