sobota 16. apríla 2016

16. Kvitnúci čaj

Dnes mám krásny deň! Nielen preto, že sa počasie vydarilo, ale hlavne preto, že domov prišiel Jurko. Cez veľkonočné sviatky bol v Barcelone. Som veľmi rada, že tých pár spoločných sviatočných dní mu chýba a teraz prišiel aspoň na víkend :-)

Predpoludním som šila ďalšie vrecko. Na šitie som si vyhradila len jednu - dve hodiny. Potom som pre Jurka varila bryndzové halušky. Prišiel o pol druhej a chcela som, aby ich mal práve vtedy dovarené. Také má najradšej :-)))

načasovanie mi vyšlo presne a chutili!

Jurko potom pripravil kávu, veľa rozprával o sebe, o práci, ale došlo aj na ťažšie témy (politika). Páči sa mi, že sa nedá ovplyvniť žiadnymi populistickými "kecmi", ktoré denne vidieť publikované kade-kde. Ale nie o tom som chcela písať.

Popri rozprávaní s Jurkom som dokončila vrecko. Myslím si, že na hračky bude dobré. Chýbajú mi už len šnúrky na stiahnutie. V pondelok ich pôjdem kúpiť :-)









Pred piatou sme si urobili čaj o piatej. Jurko chcel nejaký zelený a tak som navrhla, aby sme si urobili kvitnúci čaj s klinčekom (karafiátom), ktorý som dostala v balíčku od Jarky. Je to vysoko kvalitný zelený čaj, ktorý sa môže zalievať viackrát. Urobili sme to dvakrát a ak do zajtra nevyschne, ešte ho zalejeme.

Kvitnúce čaje sú ručne zviazané guľôčky z čajových lístkov a kvetov rôznych rastlín. Najčastejšie to je jazmín, ľalia, ibištek, amarant, v našom prípade to bol klinček.  Po zaliatí horúcou vodou sa kvetinka rozvinie, ako keby naozaj kvitla. 

Z hľadiska histórie je kvitnúci čaj novinkou. Na náš trh sa dostal nedávno a do povedomia nielen milovníkov čaju, sa pravdepodobne ešte nestačil úplne zapísať. Prišiel k nám z Číny, ktorá je preslávená tradíciou kvalitného čaju. Kedy presne sa tento druh čaju začal vyrábať, nie je úplne jasné. Najčastejšie sa však spomína polovica minulého storočia, avšak je možné, že sa vyrába už omnoho dlhšie.

Na výrobu kvitnúceho čaju sa starostlivo vyberajú mladé kvalitné čajové listy zeleného, bieleho, alebo čierneho čaju. Tie sa potom ručne zväzujú bavlneným motúzom a sušením sa z nich vytvorí guľôčka. Pre docielenie efektu kvitnutia sa do stredu čajovej guľôčky priviaže kvet nejakej rastliny. Tieto kvety sú taktiež starostlivo vyberané a dodajú  čaju jemnú vôňu bez toho, aby ovplyvnili jeho chuť.  

Po zaliati sa pôsobením vody začne čajová guľôčka pomaly rozvíjať. Doba rozvíjania je väčšinou niekoľko minút. Každý kvet vytvorí jedinečný vizuálny zážitok.  Kvety sú zviazané tak, aby boli docielené rôzne zaujímavé kreácie. Podľa vzhľadu a farby výsledného kvetu potom čaje dostávajú svoje názvy, napríklad slnovrat, zlatá kráľovná, tancujúca víla a podobne.

slnovrat

zlatá kráľovna

tancujúca víla


Pre docielenie správneho efektu je najlepšie zalievať kvitnúci čaj v sklenenom pohári, alebo priehľadnom čajníku, aby sme mohli pozorovať jeho rozkvitnutie. Pokiaľ ide o prípravu, je potrebné sa riadiť inštrukciami. Väčšina druhov je vyrobená z bieleho alebo zeleného čaju a preto sa dá všeobecne povedať, že by sa nemali zalievať vriacou vodou. Ideálna teplota je okolo 70-80 stupňov. U zelených čajov je dôležité neprekročiť dobu lúhovania, aby nebol trpký. Biely čaj už toľko náročný nie je a je možné ho nechať lúhovať dlhšie. Pretože sú kvitnúce čaje vyrábané z veľmi kvalitného čaju, môžu sa zaliať viackrát po sebe, pričom sa odporúča dobu lúhovania mierne predĺžiť.








Výborný! Len škoda, že s nami nebola aj Jarka :-(((((((


Nech sa vám darí!
Daniela




25 komentárov:

  1. Kvetoucí čaj se mi líbí, občas ho dám někomu jako dárek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, na darček je ako stvorený! Aj ja som ho dostala :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, to máš nádherný víkend - syna doma. Já jsem asi jednou ten kvetoucí čaj kdysi pila, ale nějak jsem se tím nezabývala blíže. Vidím, že to je hotová věda a opět drobná, titěrná, pečlivá práce lidí, kteří ho připravují, to mě fascinuje. Zase jsem se dozvěděla plno nového. Upřímně řečeno, taky by mi dělalo radost popít čaj s vámi. Máš krásné hrnečky - myslím od Nurdan? Tvoje vrecko se bude určitě moc líbit.
    Tak si tu neděli hezky užijte! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, Jarka, užívam si každú chvíľku s ním!
      Keby si vedela, aký je čajík s karafiátom výborný, dnes sme ho opäť zaliali, po tretíkrát a bol výborný! A Jurkovi som povedala, že nech si myslí, že si aj ty s nami :-)))
      Áno, sú od Nurdan a keď sú dva, tak máme rovnaké (lepšie sériu).
      Pááá

      Odstrániť
  3. Love the bicycle fabbie for the toy bag, Daniela.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Merveilleux petit sacs avec de jolis assortiments de tissus!
    J'avais déjà l'occasion de faire ce beau et bon thé,dans une théière transparent c'est divin
    Doux dimanche Daniela
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je vous remercie beaucoup, chère Marie Christine!
      Le thé était beau et aussi bon!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Bellissimo il trenino e come mi piace Wow.
    Bellissimo anche il confezionamento ottima scelta dei colori e delle stoffe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Giovanna, la ringrazio molto!
      Nizza nuova settimana auguro!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Dear Daniela your both to pouches (one in your previous post with letters) are really so beautiful!! Well done my friend!

    I've never tasted such tea! It looks tasty. must try :)

    Happy Sunday ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan nice, thank you very much, I'm glad you like my work!
      Tea was excellent! And this also nice :-)
      I wish you a peaceful and happy new week!
      I also greet the Nursun!
      Páááááááááá

      Odstrániť
  7. Páni, kvetoucí čaj, to také slyším prvně a vypadá dost zajímavě. Určitě bylo nejkrásnější to vaše setkání, čiší z toho tvého článku taková krásná pohoda. A ještě k tomu tvému "tvoření". Ty jsi zlatá! Ty tvoje nádherné výšivky zdobí i takový pytlík? To jsi moc dobrá a je to krása!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, čajík bol nielen krásny, ale aj veľmi dobrý! A piť ho so synom ešte krajšie! Len škoda, že to je len štvrtina z našich detí :-)))
      Ďakujem ti za slová chvály! Pre mňa je to hobby, vyšívam takmer každý deň už pomaly tri roky :-)
      Pááá

      Odstrániť
    2. Danielko, teď vidím, že jsem se v předchozím článku trefila, syna máš v Praze a ostatní taky asi trošku "z ruky". Mně by se taky stýskalo, ale určitě jste ve spojení. Moc ti to přeji, ty šikulko!

      Odstrániť
  8. Opäť som Danka s chuťou prelúskala, čo si krásne za ten týždeň vyprodukovala. Nestačím sa diviť. Krásne výšivky aj s finálnym spracovaním :o) A tých informácií... Vynikajúce čítanie. Čajík vyzerá veľmi krásne a určite aj je aj chutný. Prajem ti ďaľší plodný, ale hlavne pohodový týždeň, pa pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, tak to som rada, že si to prešla, ďakujem ti! Potešíš ma zakaždým, lebo v tejto dobe väčšina len obrázky pozerá a nečíta, ale ty to poctivo lúskaš :-)
      Aj ja ti prajem pokojný a úspešný nový týždeň!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Danielko,mám doma kvetoucí čaj od dcery, ještě jsem jej nevyzkoušela, budu to muset napravit :-) Koukám jaká jsi švadlenka, ten pytlíček na hračky je skvělý ♥ Krásný zbytek neděle, pa Hana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, vyskúšaj! Ja som ich mala už niekoľko, boli rôzne a všetky veľmi dobré. Len sa to oplatí robiť pre viac ľudí, lebo sa dá zalievať viackrát, jeden to nevypije :-)
      No, v šití som na km od teba, ale snažím sa :-) Pomohlo by mi nejaké vzdelávanie v tomto odbore :-)
      Pááá

      Odstrániť
  10. Danielko,mám doma kvetoucí čaj od dcery, ještě jsem jej nevyzkoušela, budu to muset napravit :-) Koukám jaká jsi švadlenka, ten pytlíček na hračky je skvělý ♥ Krásný zbytek neděle, pa Hana

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Liebe Daniela,
    noch eine wunderschöne Tasche! Der Stoff mit den Fahrrädern gefällt mir sehr gut.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion, ich bin froh, dass Sie meine Arbeit gefällt! Es ist eine Tasche für den Jungen, so gibt es Fahrräder :-)
      Schöne neue Woche wünsche ich!

      Pááá

      Odstrániť
  12. Liebe Daniela,
    noch eine wunderschöne Tasche! Der Stoff mit den Fahrrädern gefällt mir sehr gut.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  13. The train bag is really cute!!
    Enjoy your tea ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Danka,
    vrecko na hračky je krásne a pekne spracované.
    Čajík poznám, občas si ho robím aj ja, je to efektné.
    Už sa teším na ďalší...
    Pááá, krásny večer
    A.

    OdpovedaťOdstrániť