piatok 29. apríla 2016

Jablkový ocot

Včera som sa natrápila s mojim PC, lebo sa mu nechcelo pripojiť na internet. Nakoniec mi začal tvrdiť, že nemám funkčné to správne tlačítko, bez ktorého ani nepôjde. Podľa mňa, tlačítko bolo funkčné :-(

Dnes som urobila to, na čo som mala myslieť hneď na začiatku riešenie problému. Moja zásada číslo 1  pri opravách rôznych technických zariadení je: Všetko vypni, vytiahni zo zdroja elektrického napätia, chvíľu počkaj, pripoj zdroj, zapni stroj a všetko funguje (takmer vždy)!

Dnes som vypla router, potom zapla, naštartovala PC, vošla do nastavení a pripojila ho na router. Internet ide!!! Použila som moju zásadu č. 1 :-)))

Poobedie som strávila s cyklistami v Turecku a v anglickom Yorkshire. Popritom som stihla aj vyšívať:


musím si švihnúť, lebo zajtra je už posledný deň v mesiaci 

Určite ste sa dočítali o účinkoch jablkového octu. V dnešnej dobe sa o nich dá prečítať toľko, že je až neuveriteľné, aby to všetko dokázal taký obyčajný ocot pripravený z jabĺk. Niekto si ho dokonca pripravuje aj doma.

My s manželom sme začali popíjať octovú vodu párkrát do roka pred mnohými rokmi. Vtedy mal manžel dosť vysoký cholesterol a lekár mu pohrozil, že ak to tak zostane, bude musieť užívať lieky na jeho zníženie. Kolega v práci mu poradil tento zázračný liek. Jablkový ocot sme nepoznali. V obchode bol vtedy iba od jedného výrobcu, dnes je ponuka pestrejšia. My sme ostali verní tomu prvému, osvedčenému.

Viete, čo sa stalo s manželovým cholesterolom? Jeho hladina sa upravila tak, že sa aj lekár čudoval. Zaujímavosťou je ešte jedno: manžel je štíhly, napriek tomu mal hladinu cholesterolu vysokú. Ja som chodiaca "teta" obezita a moja hladina cholesterolu je dobrá. Stravujeme sa rovnako, máme radi slaninku, klobásku........Rozdiel je iba v tom, že ja jem zeleninu a ovocie a on len výnimočne.

Keď manžel vyhral boj s cholesterolom, začali sme obidvaja uctievať jablčný ocot. Na internete som našla odporúčanie na jeho užívanie. Trocha som si ho prispôsobila svojim zvyklostiam a som spokojná. Vypijem ráno pohár letnej vody s octom, ktorého si dám viac, ako sirupu do vody. Pre mňa je najdôležitejšie, že si myslím, že vďaka nemu na mňa nedoľahne chrípka ani v ťažkom chrípkovom období. Chrípku som asi ani nemala :-)





O množstve ďalších účinkoch jablkového octu si môžete prečítať na internete. Neviem, či to je skutočne pravda, tak to nejdem písať. 

Využitie v kozmetike:
Roztok jablkového octu a vody v pomere 1:3 môžeme použiť pomocou vatového tampónu na aknóznu pleť, na bielenie pigmentových škvŕn a ako peeling. Vlasy spláchnuté týmto roztokom budú lesklé a zmierni sa ich vypadávanie. 

Jazykové okienko:
Nevedela som si vybrať medzi prídavnými menami vytvorenými od podstatného mena jablko. Jablkový, alebo jablčný? 
Obidve sú správne!!!
Môže byť jablkový ocot i jablčný ocot. Každý si môže vybrať, čo mu je bližšie :-)

Čaj o piatej som mala o pár minút neskôr. Pri vyšívaní a cyklistike som naň pozabudla:


jazmínový


Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Ahoj Danka,
    budem musieť jablčný ocot vyskúšať, lebo môj vysoký cholesterol si robí, čo chce... a to vážim 48kg :-( podľa lekárky to mám vrodené, žiaľ, na také vysoké hodnoty musím užívať lieky už niekoľko rokov...
    Hviezdička bude krásna, držím Ti palce, aby si to do konca mesiaca stihla.
    U mňa bol dnes čajík z Ginka.
    Pááá, pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, na cholesterol vplýva veľa faktorov, i keď obezita je asi tá najhoršia. Aďka, si mladá a štíhla ak laň, dávaj na seba pozor, lieky pravidelne užívaj!A skús to s tým octom, fakt to mužovi pomohlo. Lenže on to má už získané vysokým vekom :-)
      Stihla som :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  2. ...a vraj sa tento zázrak používa aj pri chudnutí. No ako ty píšeš, tak nie na každého to pôsobí rovnako. Tak je to so všetkým. Každý organizmus je iný, na každého platí niečo iné. Ani to s tým octom (myslím na chudnutie) nejdem skúšať, hoci som na to myslela v posledných rokoch dosť často, že by som to mala skúsiť. Ja jem tiež veľa ovocia, aj zeleninu, ale tej určite menej ako ovocia.
    Nebola chyba včera v tom, že si bola prihlásená v škole na inej sieti?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri chudnutí sa musí hľadieť na výdaj a príjem energie, žiaden ocot nepomôže :-))))
      Chyba v tom nebola, lebo sa už v škole na net ani neprihlasujem, lebo potom mám fakt problém s pripojením sa doma.
      Uži si peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Jablčný ocot s vodou si dám občas aj ja ... všeličo som o ňom čítala na nete ... hlavne kvôli chudnutiu ... nepomáha ... ale je to možno tým, že mi chýba pravidelnosť a vytrvalosť v pití ... musím sa polepšiť ... :) Dani, krásna výšivka to bude ... aj keď je trošku zahalená, viem si predstaviť jej krásu ...
    Prajem ti pekný víkend ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, na schudnutie je jeden dobrý recept: cica, nežer! A to ja neviem :-))))Za život som chudla a schudla som dohromady celého človeka, ale vždy dvoch pribrala :-)))
      Peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  4. La stella sembra essere davvero bella
    Non vedo l'ora venga svelata in tutto il suo splendore.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bien interessant,
    Mon mari et moi avons aussi éssayé puis laissé tomber,j'ai du cholesterol,je vais donc m'y remettre!
    Dans ma recette il est dit avec un peu de miel avec le vinaigredans l'eau!
    Ah la broderie prend forme,on commence a deviner le motif!
    Doux week end Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Il peut également ajouter le miel, il est doux
      J'ai un conseil de goût aigre :-)
      Publie aujourd'hui une étoile sur le ORNI Sal Noël.
      Un beau dimanche!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danielko, u tebe člověk obdivuje vyšívání a ještě se dozví dost zajímavého, vybíráš dobrý témata. Nedávno na popud bráchy jsem si koupila jablečný ocet, ale zatím tady leží a leží. Musím se do něj dát, na ten cholesterol by mi bodnul taky. Teď tady po páté dopíjím mátu.
    Jinak dnes tu byl nááááádherný den i sluníčko krásně hřálo, ovšem v chládku chladno a ráno bílá tráva i auto.
    Užij si hezky neděli. ☼ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. Jarka, tak aj ty štíhla máš problém s cholesterolom? Tak to teda si daj fajnej octovej vody každé ráno a za 3 mesiace budeš OK!
      Ale mne sa zdá, že jeho hladina stúpne aj pri psychickej záťaži. A to je v túto dobu časté :-(((
      Jarka, dnes som na čaj zabudla, pekný deň urobil svoje :-)
      Nech máme aj peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Vidíš, Danielko, já jsem stále ještě zaostalá, protože tento jablečný ocet jsem ještě nikdy nepoužila. Já si říkám, že rodiče se bez něj také obešli, ale určitě na tom něco bude. Aspoň bych ho měla koupit a občas někam přidat, že? Zamyslím se nad sebou.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jablecny ocet s medem, ve sklenicce teple vody kazde rano - to s manzelem uz delame par let :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja bez medu :-)
      Ale môj muž je tiež medíkový :-)
      Tak nech nám pomáha!!!

      Odstrániť