utorok 26. apríla 2016

Kvargle

Bude to už tak, každý druhý týždeň nebudem prvé dva dni odpovedať na komentáre. Viete, že sú to dni, kedy mám v škole po 7 hodín a to je už na mňa priveľa. Ustatá si poobede musím zdriemnuť :-)

Všetkým vašim komentárom som sa potešila a moc vám za ne ďakujem!!!

Minulý týždeň som čítala, že vraj ľudia po štyridsiatke by mali pracovať len tri dni v týždni. Nemyslím si, že by to tak malo byť. Človek v tomto veku je v plnej sile. Keď si spomeniem na moju štyridsiatku, zvládla som toho veľa. Zamestnanie na plný úväzok, výchova 4. deti na plný úväzok, vedenie domácnosti na plný úväzok a dokonca vedenie malého dedinského obchodu na pol úväzku. Myslíte si, že to bolo na jednu ženu dosť?

Po 21 rokoch nezvládam 66% úväzok v škole a starostlivosť o domácnosť dvoch dôchodcov. Minule som po dlhom čase stretla kamarátku z mladosti a na jej otázku ako sa mám, povedala som, že akosi čudne. Myslela si, že ma trápi nejaká choroba. Vysvetlila som jej, že moja choroba sa volá lenivosť a rozviedla som ju. Dobre sme sa zasmiali, keď k takej istej chorobe sa priznala aj kamarátka. Skonštatovali sme, že to bude zrejme staroba telesnej schránky. Áno, len telesnej schránky, lebo duševne sa cítime mladé :-)))

Poobede som si "lebedila" pri cyklistike. Bola som v Turecku :-))) Potom som si uvarila čaj a dala sa do vyšívania. Ukážem vám, ale len rub:



Čaj som mala včerajší, teda rooibos. Pre dobitie energie som si doň dala aj lyžičku medu. Manžel považuje med za liek na všetko a tak ho občas poslúchnem :-)




Poznáte kvargle? Je to spomienka na môjho ocka. Tak volal olomoucké syrečky, alebo tvarôžky. Mal ich veľmi rád a kupoval ich často. Pamätám si, ako mi v útlom veku smrdeli. Ako som rástla, prestala som ich považovať za smradľavé, ale za chutné :-)))

Po rozdelení Československa sa kvargle z nášho trhu na dlhšie vytratili. Teraz ich už môžeme kúpiť, ale ich cena z 1Kčs stúpla na 1,3 €! Táto "voňajúca" pochúťka sa stala luxusom :-(((

Občas sa stane, že je na kvargle akcia a vtedy si ich kúpime aj my. Takže aj po tieto dni si na nich pochutnávame:

takto "esteticky" ho predávajú v jednom HM

tieto sme si včera vychutnali samé 
a takto vyzerala moja dnešná večera
hrianky urobené na ghee, list ľadového šalátu a červená cibuľka
sa ku kvargliam hodia, vyskúšajte :-)))

Pravé olomoucké syrečky sa vyrábajú v Lošticiach, malom českom mestečku približne tridsať kilometrov vzdialenom od Olomouca. Možno vás to prekvapí, ale pôvodne ich nazývali „sedliackymi tvarôžkami“, pretože sa vyrábali v okolitých dedinách a pomenovanie ako ho dnes poznáme, dostali až podľa olomouckých trhov, kde ich predávali. 

Loštice


Prvé písomné zmienky o tejto dobrote pochádzajú z 15. a 16. storočia. Postupne si ich obľúbili nielen obyčajní ľudia, ale aj králi - neodolal vraj ani Rudolf II. Koncom 19. storočia založila rodina Wesselovcov fabriku v už spomínaných Lošticiach, kde sa udržala dodnes. Ľudí nahradili stroje, ktoré produkujú 150 ton tvarôžkov mesačne.

Tvarôžky zaraďujeme k mäkkým zrejúcim syrom. Vyrábajú sa z odtučneného kyslého tvarohu a okrem soli by sa pri ich príprave nemali používať iné konzervačné látky, ako ani syridlá, farby či stabilizátory. 

Podľa stupňa zrelosti majú súdržnú mäkkú až polomäkkú konzistenciu. V prvej fáze si zachovávajú pravidelný tvar s primeranou vrstvou mazu a viditeľne tvarohovým jadrom. S postupom času sa zvýrazňuje maz, chuť i vôňa, pôvodná zlatožltá farba sa mení na oranžovo-žltú až oranžovo-hnedú a strácajú prvotnú formu.

Pohľad na predaj olomouckých syrečkov rôznych druhov:






Nech sa vám darí!
Daniela

20 komentárov:

  1. Danka, vravíš mi z duše s tou únavou a lenivosťou v našom veku ... Tiež mi všetko trvá dva krát tak dlho, ako voľakedy ... ale mám čas, nikam sa väčšinou neponáhľam ... Ake okolnosti mi leňošiť nedovoľujú ... :(
    A kvargle poznám a milujem ... Tiež ma na ne naučil ešte môj tato. Uložené na maslovom chlebíku a pohárom kyslého mlieka ... najlepšia večera na svete ... Teraz žiaľ pre ich cenu a malé množstvo ich ani nekupujem ... ale narobila si mi chute ... :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, tak to ma "teší", že v tom sme viaceré :-)))
      Aj ja som napísala, že kvargle sa stali luxusom, a pritom kedysi lacné a chutné jedlo. Ale zas na druhej strane, viac si ich vychutnávame, keď ich máme len málo :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Sounds to me as if you were Wonder Woman in your forties, my dear. I am so intrigued by your new star pattern - can't wait to see it grow.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My dear Kaye, thank you! You know, so I arranged for life.
      4 children for the working woman is a lot. Fortunately, I made it :-)
      The star will be on Christmas orni Sal, why not show it :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Kvargle poznám len z obchodu, viem, ako "voňajú" a doteraz ma ešte nikto nepresvedčil, aby som ich vyskúšala. Pritom syry milujem, kedysi som nemala rada plesňové syry, dnes ich mám rada, ale bohužiaľ, zo zdravotného hľadiska sa takým syrom, vlastne syrom vôbec, musím vyhýbať. Určite sú aj syrečky slané viac, ako je treba. To si iba myslím. No a z toho zdravotného stavu vyplýva aj tá lenivosť. Takže keď sa k veku pridajú rôzne choroby, je to katastrofa :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tak to ťa už nik ani nepresvedčí! Ak sa to nenaučíš zjesť v mladosti, už sa nenaučíš. Ale fakt sú slané a to som si práve včera uvedomila, že kedysi mi to nebolo slané, ale už dávno solím len málo, tak teraz sa mi hocičo zdá byť slané.
      Veď to, k starobe sa akosi choroby lepia, je to zlá kombinácia. Ale ti poviem, že dnešná mládež je už teraz oveľa chorľavejšia, neviem, ako budú robiť do sedemdesiatky.
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka, tiež som čítala že ľudia po 40 by mali pracovať len tri dni v tyždni...juj ale potešila som sa tejto sprave :D zvládla by som tuto akciu všetkými desiatimi :D papa, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka a možno by bolo dobré v štyridsiatke robiť iba tri dni a užívať si, kým je človek zdravý a potom v šesťdesiatke pracovať, veď aj tak na nič iné nie je :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  5. La nuova creazione sembra essere bellissima e non vedo l'ora di vedere nuovi progressi. Io sto terminando Giulietta e presto la pubblicherò.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Giovanna, molto impaziente di Giulietta !!!
      Addio!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Ahoj Dani, no tak tou únavou a lenivostí taky sem tam trpím.
    Jinak u nás olomouckým syrečkům říkáme tvargle, ale ráda je mám taky. Naučila mě je jíst babička . Když je tak vidím, hned bych si dala.
    Dani, měj se krásně. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vitaj medzi nami! Zdá sa, že sa naša komunita lenivých rozširuje :-)))
      Tvargle som ešte nepočula, myslela som si v češtine sú to tvarúžky. A možno ten náš názov je skomolenina vášho :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Páni tuhle smaradlavou dobrůtku já miluju :o)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže nás je veľa, ani smrádoček nám nevadí :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  8. Danielko, syrečky jsme odjakživa milovali, pěkně uležené, sypali jsme je červenou paprikou nebo tu cibulku jako ty. Teď je moc nekupuju, připadají mi šíleně drahý. Člověk udělá ham, ham a jsou pryč.
    Když vidím, co vše za den uděláš, tak o nějaké lenivosti není řeč.
    Ty jsi ještě ke všemu tehdy měla obchod na půl úvazku???? To klobouk dolů.
    Dnes nejsme nejmladší holky, ale všechno stojí za to !!!
    Měj se krásně, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, môj muž má spomienky z vojenčiny, vraj ich nechali úplne zmažľavieť, až sa do niektorých chrobáky dali, vtedy vraj boli najlepšie :-)))
      Takže aj u vás sú luxusom, len pre zámožných :-((( A to kedysi boli pre tých najchudobnejších. Ja si občas, raz do mesiaca, niečo takéto predražené kúpim, poviem si - nefajčíme, nepijeme alkohol ani pivo, tak čo!
      Tak ty ma takto pekne upokojuješ - že lenivosť to nie je! No, ale ja viem svoje, aj teraz pozerám, že by bolo dobre vysávať, ale nechám na budúci týždeň :-)
      Jarka, my sme mali obchod doma 8 rokov a 8 mesiacov a 4 dni :-))) O tom ti niekedy napíšem.
      Všetko stojí za to, som rada, že je to tak, ako je!!!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Danka,
    nemyslím si, že si lenivá, stíhaš toho veľmi veľa a niekedy treba aj oddychovať :-)
    Olomoucké kupujem hlavne nášmu Alexovi (bulldogovi), ten ich miluje, i keď myslím si, že už to nie je to, čo to bývalo...Ale raz som ich dokonca vyprážala a v tejto podobe nám veľmi chutili.
    Dnes som mala čajík Rooibos čerešňa v čokoláde.
    Pozdravujem, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to sa Alex má!!!!
      Mne sa zdá, že sú rovnaké, len by ich bolo treba nechať dozrieť. Kedysi už pri kúpe boli slizké a úplne mäkké a to bolo dobre. Teraz sú tvrdé a doma nemajú kedy dozrieť :-))))
      Tak to bol určite dobrý čajík, sladučký!
      Pááá

      Odstrániť
  10. Danielko, poučné a i pro zasmání, díky za ten článek! Když jsem si přečetla, co všechno jsi stihla v plné síle, stejně se skláním. Já si taky kolikrát říkám, jak jsem mohla kdysi zvládnout umýt všechna 4 okna v našem byte za jeden den, když dnes mi stačí jedno! Ale moje páteř si řekla dost a to je nejhorší brzda! Ani ne tak lenost, jako nemohoucnost! A kvargle? Znám moc dobře i ten název, já jako rodačka z Brna - tatínek jim jinak neřekl! A mám je taky ráda, jenže je to tak jak píšeš - dnes je to luxus a podle toho je i ta cena!

    OdpovedaťOdstrániť