utorok 12. apríla 2016

Orba :-)

Aj napriek tomu, že už druhý deň nebudem odpovedať na komentáre, verte mi, že sa im teším! Dnes som prišla zas unavená zo školy, preto som si na chvíľu zdriemla a potom som išla nabrať energiu von. Najskôr som išla pozrieť, čo dnes vystrájal môj manžel. Viete už, že chcem od neho, aby mi urobil hriadku na zeleninu. Vlani ma to trochu chytilo a chcela by som to vyskúšať aspoň v malom. Tak sa pozrite, čím ma prekvapil:

nie je to celkom taká hriadka, ako som chcela, ale postačí :-)
presadil mi aj pažítku
pripravil  pracovné náradie :-)

Asi som ho trocha "nalakotila" a tak zoral aj kúsok trávnika, vraj tam nasadí zemiaky:

toto potrebuje ešte veľa práce, a možno mu kúsok ukradnem :-)

Boro skákal okolo mňa a z jeho správania som vytušila, že ma volá na prechádzku. Čo človek nespraví pre svojho najlepšieho priateľa? Nešli som do kopcov, ale len za vodu (tak hovoríme starému sadu za potokom) nazbierať prvosienky na sušenie. 

Vzduch bol zvláštny, vlhký, presýtený všetkými možnými vôňami. Obloha sa z jednej strany zatiahla a sčernela, z diaľky sa začalo ozývať hrmenie. Na druhej strane svietilo slniečko a oblohou sa tiahlo len pár bielych oblakov. Pokúsila som sa sledovať ich pohyb. Usúdila som, že búrka sa k nám nedostane, obíde nás. Tak aj bolo, len večer trocha spŕchlo.







Na čaj o piatej som si doniesla čerstvej mladej žíhľavy. Manžel ju pije každý rok na jar. Myslela som si, že sa k nemu tento rok pridám, ale meškám:





vidieť aj prípravu na novú výšivku

Je pol desiatej a ja idem ešte variť. Všetko sme dojedli a zajtra by sme ostali bez obeda. Zo školy prídem zas neskoro a hladná :-)

Nech sa vám darí!
Daniela



11 komentárov:

  1. Danka, teším sa na tvoje záhradníčenie. Hriadka pripravená, už len sadiť. :) Jasné, čo si doma vypestuješ má úplne inú chuť, ako kúpené.
    Sa mi zdá, že nejako často dostávaš balíčky: :):):)Čím to je, čím to je??? :):)
    pá, pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, neviem, či to bude čo k pozeraniu :-( Zatiaľ ani pažítka neznesie moju starostlivosť :-)
      Tak to neviem, čim to je, ale aj ja sa už čudujem nad tým :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, manžel ti připravil pěkný záhon.. jsem zvědavá co si tam sadíš ... a zasmála jsem se jak už se připravuješ uloupit kousek záhonu na brambory .. páni v půl desátý vařit, snad to byla nějaká rychlovka..
    Měj se a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, vôbec tomu nerozumiem, ale musím ísť nakúpiť nejaké semienka a skúsiť to. Snáď aspoň niečo narastie :-)
      Bola to fazuľová polievka z fazule v plechovici, teda naozaj rýchlovka. Ale dnes mi bodla, keď som prišla hladná a ustatá a nemusela som najskôr variť. Stáva sa mi to len málokedy, aby som varila takto neskoro, ale pred 20 rokmi to bolo časté.
      Pááá

      Odstrániť
  3. It will be great for you to have fresh vegetables, Daniela, your husband's hard work preparing the garden beds will be worth it.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Kaye! Buy seeds and planted, perhaps something will grow :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka, jarnú žihľavovú kúru si robíme s mužom už veľa rokov ... vraj výborne vyčistí krv a telo od zimných neduhov ... Hriadka je fajná, už len dáke semienka nakúpiť a začať s pestovaním ... Dúfam, že budeš pravidelne podávať správy ... :))) Zemiaky budú určite pekné, je tam oddýchnutá zem ... ale aj tak ... rozorať taký pekný trávnik ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, na jar je to najvhodnejšia kúra, ale ja to viem a predsa nerobím :-)
      Skúsim najskôr takú klasiku - mrkvu, petržlen, reďkovku. No neviem, čo z toho bude :-)Ale informácie podám, aj tie nepriaznivé :-)
      Manžel je vlastníkom aj viacerých polí, ale ležia úhorom, alebo sú v družstve. Ale všetko je to za dedinou a pre taký kúsok tam nebudeme chodiť, tak obetoval aj trávnik, hlavne že je to vo dvore.
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, ty toho ale stíháš! Já před tebou smekám! V tu dobu, kdy jdeš vařit, já už jsem v pelíšku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Libuška, ale mne sa to práve zdá, že akosi už nestíham :-)
      Ja chodím spať skoro vždy až po pol noci, ale varím tak neskoro len málokedy, dnes mi dobre padlo, keď som prišla domov a bolo hotové :-)
      Manžel je síce doma stále, ale variť vie iba málo, radšej to nechcem od neho :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. :) teda ten ujo to vymakal. Najviac sa mi páči to uložené náradie ;) Tomu tie zemiaky nedajú spávať, najskôr ich pestuje v slame a nakoniec zorie dvor :) Drzim palce nech Vám to tam všetko pekne rastie.

    OdpovedaťOdstrániť