sobota 2. apríla 2016

Po víchrici

Dnes som nešila. Začala som zas vyšívať. Budú to dva maličké obrázky s kytičkami kvetov. Jeden je skoro hotový:




Blahodárne slniečko nám z dnešnej soboty urobilo krásny deň. Manžel sa vybral vypíliť pár starých stromov v sade za potokom, pod cintorínom. Ja som mu chystala výnimočný obed. Bryndzové pirohy. Tie sa u nás po smrti svokry stali sviatočným jedlom, ktoré sme zaradili do štedrovečernej večere. Vždy ich urobím pár dní dopredu a zamrazíme ich. Uľahčí nám to varenie na Štedrý večer a na Silvestra. 

Druhý raz ich varím v auguste, keď prídu k nám Miško s Maxíkom. V Maxíkovi mám skvelého pomocníka a spolu nám to ide od ruky. 

Včera som sa manžela pýtala, na čo má chuť. Vypúlila som oči, keď povedal pirohy. Je to náročné na čas a tak nič pre mňa. Ale, čo by som pre neho nespravila? Urobila som ich 50, z toho 20 išlo do mrazničky. Manžel má obed na tri dni. Ja ich nejem. Ja mám na tri dni kapustovú polievku, v kapuste môžem aj spávať :-)))

Po obede som išla von aj ja. Najskôr som bola pozrieť, či si manžel pirohy zaslúžil:

tie veľké stromy sú už v cintoríne


Potom som išla ku kaštieľu. Vedľa neho je starý domček, v ktorom kedysi býval správca kaštieľa. V utorok bol silný vietor a vyvrátil obrovský smrek. Dopadol rovno na strechu domčeka. Je už po ňom, a to ho chcel ešte manželov kamarát Dušan trocha opraviť. Hlavne strechu, aby do neho nepršalo. Bude ho škoda. Vytváral tam príjemnú atmosféru.

V stredu ráno:





A dnes:











ešte tam pracovali, pálili čečinu, ukladali drevo....

Nakoniec som zistila, že sa dymí z viacerých miest. Všade sa pílilo, čistilo, čmudilo. Nemám rada zadymené prostredie a tak som z prechádzky nemala ten správny pôžitok. Po hodine som sa vrátila domov.


Roháče






O piatej som mala oolong. Išla som si ho prvý raz v roku vypiť von, ku včelám. Dlho som tam nevydržala. Teplomer ukazoval len 14°C a to je na sedenie ešte málo :-(((








Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Danka obrázok ako vždy krásny, svieži, rozkvitnutý. Teším sa keď uvidím obidva :-) Domčeka je ozaj škoda, bol rázovitý a krásne dopĺňal okolie. Ale príroda krásu nerieši a veru robí si čo sa jej zachce. Ale za to manžel si podľa fotiek veru tie pirohy zaslúžil. A obdivujem ta, my od kedy sme objavili bryndzové pirohy v Lidli, sme upustili od ručnej výroby. Pa pa a pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, ďakujem ti za všetky komentíky, si zlatá, že sa snažíš niečo mi napísať na každý príspevok!
      Vieš, strom nemusel spadnúť, keby v vlani nevyrúbali borovice nad ním. A majiteľom vravel mužov kamarát Dušan, aby to nerobili, čo sa môže stať. A je to už aj tu. Ale ľudia rúbu bez rozumu, len nech majú lacné kúrenie v zime. Je to síce ich, aj nové stromy vysádzajú, ale nepoužívajú sedliacky rozum :-(((
      Ja som ešte nekúpila pirohy hotové, mala by som aspoň skúsiť :-)
      Za deťmi mi je smutno, ale už sme na to zvyknutí, že sú preč, veď im je lepšie vo svete, ako na Orave, čo by tu robili??? Práca, ak je, len za pár šupov a to, čo robia oni, tu nie je.
      Som rada, že vankúše majú úspech, ešte k nim treba dorobiť dva maličké a potom podarujem :-)
      Ja som taký trocha čudák, a to celý život, trocha introvert, ale keď prekonám v sebe akési zábrany, už to ide. A tak to bolo aj s dňom učiteľov, nakoniec výborne :-)))
      Prajem ti pekný nový týždeň!
      Pááá

      Odstrániť
    2. :o) Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď na komentáre. Dúfam, že neotravujem, keď píšem pod príspevky. Ale nedeľa je môj deň, keď s kávou brúzdam po blogoch a keď sa mi páčia príspevky, tak nechám koment. Je to taký môj relax a malý rituál. Pa a dobrú noc :o)

      Odstrániť
  2. Danielko, výšivka s kytičkami je vždy krásná... ten smrk to byl chlapák ...domečku je škoda... ještě štěstí, že se nikomu nic nestalo ... ty špalky dřeva to je taky krásný pohled ... po vichřici takový smrk a ještě jeden padlý veliký buk jsme s Jirkou na Šumavě taky sami zpracovávali, tak vím co to je za práci, ale nás to bavilo ... opět máš krásné fotky z procházky .. ten čajník má hezký tvar i kombinaci materiálu ..
    Ať se ti nový týden vydaří ! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak kvietky vždy zaberú :-) Budú to len také malé obrázky, ale presne také potrebujem. Budú z nich vankúšiky.
      Veru škoda domčeka, vytváral tam skvelú atmosféru a už bude po ňom. Tak to ste si s Jirkom dali zabrať, sami dvaja urobiť dva stromy, to je pre riadnych chlapov! Ja teda sa do takej roboty nepúšťam. Aj teraz mužovi trocha pomohol jeho synovec, aspoň pri pílení. Teraz, keď to má už na zemi, bude sa s tým pasovať sám. Ale to nie sú také veľké stromy. Idú robiť dom smútku nad tým, tak nech im to tam nerobí problém. Jarka, predstav si, ja som dnes zabudla na čaj!!!! Sagan ma zmátožil :-)))
      Užívaj si pekné dni!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Tak že si zapomněla kvůli Saganovi - tak to ti omlouvá !

      Odstrániť
    3. Pozerala som ako puk :-)))
      Išiel veľmi dobre, vyhral!!!!
      Hihihihi!!!!

      Odstrániť
  3. Danielko, ten strom ale napáchal škody, doufám, že se nikdo nezranil a líbí se mi, jak se hned uklízelo. To je krásné. A ty pirohy ti určitě daly práci, ale manžel si je zasloužil. Já v podstatě taky vařím na přání manžela. A ještě musím moc pochválit to tvoje vyšívání. Je to opravdu skvost.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Našťastie, strom vyvalilo v noci. Ale v tých miestach, keďže je to súkromný majetok majiteľa kaštieľa (Svatopluka Matyáša - herca), ľudia tam chodia málo. To iba ja si dovolím tam chodiť na prechádzky :-)))
      Ale on to vie a je rád, že to mám rada.
      Hold, naši muži sa pri nás majú dobre :-)))
      Prajem ti pekný nový týždeň!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Mate takove pekne vceli uly :-);
    je to skoda takoveho pekneho stareho domecku.
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada, že sa ti páčia úle, manžel ešte viac :-)
      On je zanietený včelár, robí to viac pre včely, ako pre med :-)))
      S domčekom odíde časť histórie dediny, smutné!
      Pááá

      Odstrániť