štvrtok 14. apríla 2016

Pstruh s medvedím cesnakom

Mám už aj ďalšie písmeno:



Za manželom chodí veľa ľudí po rady ohľadom včelárenia. Starí včelári akosi vymierali a mladých nestihli zaučiť do tohto krásneho a osožného remesla. Kedysi sa dalo na chove včiel aj čo to privyrobiť, ale postupne sa zisk nerentoval vstupom. To malo za následok zníženie počtu včelstiev nielen u nás. 

V poslednom čase, našťastie, si uvedomujeme, že bez chovu včiel sa hrnieme do záhuby. Pár rokov manžel so svojim kamarátom Dušanom organizujú školenia a ja vidím, že záujem o včielky prejavujú už aj mladí ľudia. To je dobre!

Manžel je zástancom prírodného včelárenia.  Využíva staré metódy, overené časom. Rád sa o svoje vedomosti a skúsenosti podelí. Píše blog, kde sa dá dočítať takmer o všetkom. Mnohí však prídu za ním osobne. Včera podvečer bol pri ňom tiež nádejný včelár a nebol tu prvý raz. Bola som prekvapená, čo nám doniesol. Sedem pstruhov a medvedí cesnak.

A hneď dnes som dvoch pstruhov upiekla na masle. K tomu medvedí cesnak, tiež na masle, pár kvapiek citrónu a paradajka. Výborná večera!

pstruhy som len osolila, pridala rascu a trocha grilovacieho korenia,
a dala na maslo a do rúry 
umytý cesnak som nakrájala a podusila na masle s trochou soli
ani neviem, aký čas boli v rúre, zabudla som to stopnúť,
ale to sa vidí, kedy sú hotové :-)
dobrú chuť!

Neviem, či si to len namýšľam, ale chutili mi oveľa viac, ako kupované v obchode. Snáď preto, že boli ulovené darcom a viem aj kde:

štrkovisko v Párnici, tu si plávali darované pstruhy :-)

Môj čaj o piatej bol opäť MB. Jeho vôňa sa miešala s vôňou pstruhov a medvedieho cesnaku. Viem, niekto by to nenazval vôňou :-)))


Nech sa vám darí!
Daniela


24 komentárov:

  1. Ojj ... to je parádny recept ... Tiež najradšej pečiem pstruhov v pekáči a na masle ... ale musím od teba odkukať uloženie pstruhov ... ja ich vždy dám na bok a naplním ... vyskúšam nabudúce podľa teba ... aj dáky medvedí cesnak sa ešte nájde ... Ešte som ho neskúšala dusiť ... :) A ešte chválim fotky ... vždy si dáš záležať, ako jedlo naservíruješ, aby zaujalo ... Danka pozdravujem ...paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, tak to robila moja mamička a mali sme ich často, lebo švagor Michal bol veľký rybár. Ja som práve na nete videla ich ukladať na bok, raz jeden a potom druhý pripiecť a myslela som si, že to skúsim niekedy. Ale toto moje uloženie mi pripomína detstvo :-)
      Ten medvedí cesnak, to som si vymyslela sama, bolo to výborné.
      Pááá

      Odstrániť
  2. Rybička chutná už i z fotky....čerstvá je nejlepší. Že bych taky čajovala o páté ? Hezký den...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milky, ďakujem ti! Ak máš rada čaj a piješ ho okolo piatej, budeme veľmi spokojné, ak rozšíriš naše rady! Teraz, keď bude teplejšie, budeme mať čas poposúvaný, ako ktorej vyhovuje a piť budeme väčšinou von, ale vždy na seba myslíme a je to krásne, keď vieme, že sme aspoň myšlienkami spolu :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  3. Liebe Daniela,
    deine beiden Buchstaben sind einfach wunderschön. Ich mag diesen Stil und deine Farbwahl sehr.
    Liebste Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mein lieber Freund Sandra, viele danke! Ich war zufrieden!
      Schönes Wochenende!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Dani, vyšité písmenka jsou moc pěkné.
    Máš pravdu, že čerstvě ulovený pstruh chutná lépe než ten kupovaný. Taky mám raději ryby upečené na másle. S medvědím česnekem to musela být dobrota. Už jsem si ho nasadila, tak určitě vyzkouším- doufám, že poroste.
    Dani, měj se krásně a přeji prima víkend. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem ti!
      Už by som si aj ja chcela nasadiť med. cesnak doma, potrebuje vlhko a polotieň a to by som mala, ale neviem, kde ho kúpiť. Iba ak by som išla do lesa asi 20 km od nás a tam ho "vydolovala". To sa mi ale moc nepáči, keby každý tak robil, nič by tam nezostalo.
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, obdivuju tvého manžela včelaře... i jeho blog, je dobrý, že i organizuje školení a nenechává si vědomosti pro sebe ...a jak je vidět má to své ovoce ...
    Tak ten pstruh, ten musel být ! Takhle se kdysi u mě stavil brácha a prý ať si jdu vybrat ... měl v kufru auta povícero kaprů od kamaráda rovnou z Třeboně ... taky šel rovnou na pekáč ..
    O páté jsem měla čistý zelený a teď mám v sobě šalvěj.. je ostříhaná, tak může pěkně obrazit, ať máme co sušit.
    Užij si víkend v pohodě. ☼ Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, včelám sa venuje od malého chlapca, vždy ho zaujímal ich život a jedným časom chodil aj na kočovku s nimi. Teraz to má len ako koníčka a medu dorobí len tak pre nás. I keď má záujemcov na kúpu, nerobí to, lebo ľudia si myslia, že ho predá lacnejšie ako v obchode a to je blbosť, jeho med má oveľa väčšiu hodnotu, ako ten v obchode. A aj chuťou to je jasné.
      Hihihi, plný kufor rýb, to je krása! My sme ich v detstve mávali tiež celú sezónu, švagor bol rybár.
      Aj moja šalvia začala už vyháňať nové lístky, teším sa na sušenie.
      Pááá

      Odstrániť
  6. Your embroidered letters are very nice ... and you trout looks delicious ..
    Have a nice weekend

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka moja, veru včielkam sa už aj u nás venujú len tí starí včelári, je problém med kúpiť ale našťastie dcéra má kolegyňu, ktorá to robí tiež ako záľubu a má vynikajúci medík, u nás sa za rok zje 5-6 kil medu, máme ho všetci radi a už sa teším na nový lebo tejto zimy sme ho akosi rýchlo pojedli :) A tie pstruhy sú nádherné, dala by som sa pozvať, moja najobľúbenejšia ryba, na Vianoce u nás nesmie chýbať. Pekný víkend. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tak je to všade, starí vymrú a čo potom? Preto muž robí to, čo robí. Len škoda, že mladí nevedia dobre čítať, z blogu toho moc nerozumejú a tak radšej chodia za ním. Môj muž denne zje pár lyžíc medu, má ho veľmi rád. Ja však iba pri chorobe :-)
      Pááá

      Odstrániť
  8. Liebe Daniela,
    wunderschön ist Deine Stickerei, das blau mit den kleinen roten Röschen gefällt mir sehr. Ich wünsche dir ein sonniges Wochenende, liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Carmen, danke!
      Genießen Sie ein schönes Wochenende!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Beautiful letters, lovely colors!
    Have a sunny and nice weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Liebe Daniela,
    die Buchstaben gefallen mir sehr gut. Mit den Röschen sehen sie so schön romantisch aus :)
    Bärlauch liebe ich sehr. Vor vielen Jahren habe ich mal eine Pflanze in den Garten gesetzt und inzwischen hat er sich überall ausgebreitet. Herrlich.
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion lieb, danke! Sie sind sehr freundlich Person, die ich bin erfreut, Freundschaft mit Ihnen!
      Pááá

      Odstrániť