štvrtok 21. apríla 2016

Sadíme ........zemiaky

Voľný štvrtok sa mi vydaril. Po rannom mraze bol krásny deň. Krásny, nie teplý! Ale aj to v apríli stačí. Najskôr som vyšívala:


Trocha som aj šila. K práci si manžel vytiahol staré montérky. Mali odtrhnuté jedno vrecko a to druhé rovno vytrhnuté. Čo s tým? Nemala som vhodnú záplatu, tak som na ne prišila dvojmo farebnú bavlnenú látku. Aby to na ňom "nesvietilo", rubovou stranou von:

na roľu ako stvorené,
ale dnes sa v nich ešte neparádil :-)

Potom som práčke rozkázala prať a ja som sa pustila do varenia. Manžel mi schválil pohánkovú polievku. Pohánka je v našom jedálnom lístku len pár rokov. Ak chcete vedieť, ako pohánkovú polievku varím ja, pozrite si TU.

Manžel zatiaľ pripravoval techniku na sadenie zemiakov. Vytiahli sme ju po vyše dvadsiatich rokoch. Keby som nechodila na spriatelené blogy, možno by "stála" v humne ďalších dvadsať rokov. To by ju potom naše deti dali, v lepšom prípade, do múzea. V tom horšom, do šrotu :-)

Ale dá sa odolať kráse vašich záhrad? Aj taký záhradkársky analfabet, ako ja, sa dá zlákať! Do manžela som dovtedy dobiedzala, až popustil a kúsok trávnika zoral. Aby sa pôda trocha "prerobila", navrhol, že tam najskôr zasadíme zemiaky. A dnes sa to stalo :-)))








spotrebovali sme len pol košíka
mierka :-)














naša roľa je obrobená, môže popršať a zemiaky začať rásť :-)

Kto sa dostal až sem, zaslúži krásny pohľad na dnešnú bezoblačnú oblohu a Choč. Boro ma doslova volal na prechádzku:



kvitne tŕnie
u susedky v záhrade


Čaj o piatej:



Nech sa vám darí!
Daniela



21 komentárov:

  1. Danka -- usmievam sa nad vašou poľnohospodárskou činnosťou---však fajn--keď máte techniku -treba to prevetrať--- ja by som vzala len motyku a o 10 min byboli zamiačky zasadené----mne je záhradkárstvo aj ovocinárstvo hobby ---ale na druhej strane neviem ani poriadne navariť čaj--no každý máme niečo.---však to je dobré---aj ja som včera bola sadiť neveste---Tak nech nám rastú..Danka pozdravujem Ťa a prajem všetko dobré

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na takom kúsku by to bolo rýchlo aj tvojim spôsobom, ale musí sa aj muž trocha vyhrať pri tom :-) Najskôr to spustiť, dokúpiť náhradné súčiastky....a ešte aj ten dym z výfuku, to je pre neho :-)
      Ako píšeš, každý máme niečo svoje, ja začínam so záhradkárstvom, ak to tak môžem nazvať, v dôchodkovom veku, hádam sa mi aspoň trocha bude dariť, stačí tak, ako vlani :-)
      A že nevieš poriadne ani čaj uvariť, to neverím, veď sa staráš o rodinu!!!!
      Pááááá

      Odstrániť
  2. Lovely embroidery !! You are going to have lots of potatoes all home grown :) How many days after can you start harvesting?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti dear, I do not know when it will yield :-)
      I will be administered to the message as potatoes grow and when they will be in the pot :-)
      Nice weekend!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Que du bonheur Daniela!
    que du bonheur
    Ton mari et toi vous avez de la chance d'habiter un endroit de rêve comme cela si prés de la nature
    Un grand bonjour au jardinier et a toi
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Merci, chère Marie Christine! Je me réjouis de la récolte. Mon mari jouait :-)
      Beau week-end!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka,
    super ste sa činili, Ty s ihlou v ruke a menželík s veľkým strojom :-)
    Držím palce, aby skoro popršalo a zemiačiky začali rásť.
    U mńa bol včera anízový čaj.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme ti Aďka! Zdá sa, že cez víkend dážď príde, ale aj zima. Tak to asi rásť nič nebude :-(
      A ja som anízový ešte nemala, to sme kedysi dávno varili deťom pri problémoch s bruškom :-)
      Pekný víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, máte úžasnou techniku na brambory a jsou tam seřazené jako vojáci... už vidím jak se to bude zelenat, hlavně pak bacha na mrazíky až se budou zelenat... se šitím záplat jsi si pěkně poradila a dokonce si poručila pračcce aby prala ... máš to doma všechno pod palcem ...fotky z přírody vždycky potěší, zvlášť teď když to kvete !!!
    Tak přeju k Vám hezký víkend. ☼☼☼
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hihihi, Jarka, technika ako hrom! To pred 25. rokmi ochorela svokra a chceli sme jej urobiť radosť a starať sa o jej krávku a k tomu sme si zadovážili traktorček, lebo ich starý bol ozaj moc starý. Po týždni však zomrela a mi sme sa krávky zbavili. Traktor nám ostal.
      Mňa už doma poslúcha iba tá práčka :-))))
      Pekný vikend si s mami užite!!!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Susedkine krásne kvety ťa na vlastnú záhradku nezlákali oveľa skôr? Až blogerky ťa zlomili? Vy máte asi veľmi maličký pozemok, že ste to museli riešiť na takom mieste. Ale aspoň máte istotu, že sa v záhrade nezoderiete od roboty :-)Ozaj, a čo medvede? U vás sa nevyskytujú? Horu máte veľmi blízko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, veru nie, nezlákali! Vždy to bola pre mňa robota a rodina. Všetok voľný čas som vždy venovala deťom, a už viem, že sa mi to oplatilo :-)
      Môj muž pochádza z gazdovskej rodiny, ak to tak môžem nazvať v časoch socializmu, vlastní aj polia, ale to pre mňa neprichádza do úvahy, mimo dom chodiť nechcem. Dvor pri dome nie je vhodný na hriadky, tobôž na zemiaky. Tak ešte kvety by sa tam hodili, snáď aj na tie ešte príde rad :-)
      Medvede sú v horách, v lete zídu nižšie do kukuričného poľa družstevného, ale do dediny, či jej blízkosti, našťastie, nezájdu. Ale ja sama sa bojím vôjsť do lesa, chodím len tak po okraji.
      Pekný víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Prajem krasny den pani Danka, velmi sa tesim, ze sme sa konecne v jazykovocke :) prehupli do posledneho trimestra a je to volnejsie, tak mam cas citat aj tento krasny blog. :) Uplne som citila, ze dnes uvidim nejaku - pre mna uplnu novinku. Prvy raz vidim sadenie zemiakov takto detailne. :) (v dome sme totiz byvali len do mojich 3 rokov...no a myslim, ze zemiaky aj tak nasi nesadili - moj tatino bol uplne anti-zahradnik :)).Je to parada - aj ten stroj, aj to prevedenie, kracat v brazde a rovno, krok za krokom sadit. :) Vynikajuci manažment. :) A este viac sa tesim, lebo si ide aj starsie prispevky precitat. :) A smiem sa spytat, vedeli by ste mi, pani Danka, poradit, aky "sucasny" :) sijaci stroj je fajn pre tzv. rekreacnych krajcirov ako som ja? :) (mamin stary uz zmolkuje spodnu nit strasne)Dakujem a este raz krasny dnik. Nech zemiaky veselo rastu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, viem si predstaviť, koľko roboty to je, zamestnanie rodina a deti. Doba je moc hektická, ak človek len trochu spomalí, už sa to kdesi odrazí.
      Naše sadenie zemiakov je už zastaralé, dnes sadia už oveľa jednoduchšie, sedí si gazda na traktore a ani sa zemiakov nemusí dotknúť. Naša technika má 25 rokov.
      My sme tiež obidvaja záhradkársky analfabeti, ale skúšame :-)
      S tým šijacím strojom veru neviem poradiť, môj je starý ako Maťko :-)Tiež mi trhal nitku a dolnú muchlal. Dva razy si bol túto chorobu vyliečiť pri opravárovi a dobre to dopadlo zakaždým. Teraz ho opravár už nevzal, lebo vraj už nepracuje, je starý a chorý. Druhého nepoznáme. Jeden známy pán, len amatér krajčír, nám poradil, že nech nekupujeme nový, lebo tento je ešte kovový a taký už nekúpime. Ukázal nám s čím máme po kulinčeku krútiť a skúšať a po dvoch dňoch sme ho vyštelovali tak, že šije tak pre moje potreby. Ani on nevedel poradiť kúpu nového, on má dva - drahší a jeden iba za 60e a ten je lepší :-)))V BA by mal byť nejaký opravár, tak by som ti odporučila dať si "dedičstvo" opraviť :-)))
      Prajem krásny víkend!!!!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Tu sa píše o šijacom stroji. Už dávnejšie som sa ťa chcela spýtať, či nemáš náhodou stroj značky Visnja. Ja mám taký doma, roky som ho nepoužila, potreboval by tiež naštelovať, ale keď som sa to pokúšala urobiť sama, nepodarilo sa mi to. Pred nejakými rokmi ho veľmi odo mňa chcela kúpiť jedna profi krajčírka, no nepredala som ho.

      Odstrániť
  8. Děkuju za pěkný seriálek,moc se mi to líbí....kolikrát si říkám jak lidi to či ono udělali a tohle mluví samo....u nás je docela zima, i když dneska je slunečno....přeji hezký víkend všem....mi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milky, seriál bude pokračovať :-)))
      My sme sa záhradkou nikdy nezaoberali, vo dvore máme trávnik a pár stromov. To len na staré kolená by som si chcela niečo dopestovať. Bez manžela by som to však nedokázala, tak som ho od zimy "lámala" :-)))
      Od vás má zima prísť aj k nám, ale aj prehánky. Uvidíme :-)
      Pekný víkendík si uži s pánom Há!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Danielko, ty řádky brambor jsou jak podle pravítka! Jo, já si ještě pamatuji, když jsem byla doma u rodičů na Moravě, jak chutnaly tatínkovy brambory, to byla lahůdka, ne jako to, co se dnes za brambory prodává! Ale co naděláme, ty si určitě pochutnáš!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Božia foto dokumentácia. A manžel krásne vzorovo, ako podľa pravítka sadil. Je moja krvná skupina, aj ja milujem keď je všetko v "lajne". Pa a prepáč, že zas píšem skoro pod každý príspevok, čítam ich smerom do zadu a moc sa mi páčia.

    OdpovedaťOdstrániť