sobota 23. apríla 2016

Semienka na výber!

A viete, že vám dnes opäť ukážem monogram? Zostáva mi ešte kúsok krásnej látky s ružičkami a ak ju nespotrebujem teraz, neskôr ju už nevyužijem. Vrecká sa vám páčia, povzbudilo ma to :-)))



Tým, že som nikdy nič nesadila a nesiala, panely so semienkami som v obchodoch vždy obchádzala bez povšimnutia. Zmena!!! Idem zasiať mrkvičku a petržlen. Už kolegyne v škole mi dali prvé informácie, ale tie najdôležitejšie som dostala v malom kvetinárstve. 

Poprosila som majiteľku o radu. Bola to rada skúsenej záhradkárky a aj predavačky. Z množstva rôznych mrkiev mi vybrala takú, aby som si na nej pochutnávala čo najskôr. Petržlen mi ponúkla predklíčený, aby som mala istotu, že mi vzíde. Obyčajnému to trvá aj 6 týždňov, ale tomuto na to stačí len jeden. Dokonca ma upozornila, aby som ho zasiala až po nadchádzajúcich mrazivých nociach. Proste, ochota a odbornosť! 


Dnes som bola s Lenkou v HM a pozrite sa na ten obrovský výber, ale bez poradenstva:


nevedela by som sa rozhodnúť :-(((

Švagor Michal má v záhrade rozkvitnutých niekoľko krásnych kríkov. Záhrada jeho susedy je obsypaná jarnými kvetmi:













Domov som prišla po piatej, ale čaj som mala :-)


Cítite, ako krásne vonia? Je to madam Butterfly
Šálku Prahy som dostala pred pár rokmi od žiačky Evky.
V Prahe bola na letnej brigáde a aj tam myslela na mňa :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

19 komentárov:

  1. Danielko, to jsi měla štěstí na prodavačku, která ochotně a odborně poradí... na zahradách je to teď opravdu nádhera a jak to voní... to je moc milé, že ti žačka přivezla z brigády hrneček.. je vidět, že jsi určitě oblíbená učitelka ...
    Měj se fajn a těš se až se ti budou řádky zelenat. ☼
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak ty ešte nespíš????
    Jarka, práve preto som išla do toho malého kvetinárstva, lebo viem, že majiteľka je fajn. Chodíme tam aj zo školy vždy, keď potrebujeme nejaké kvietky a vieme, že nám poradí a neoklame nás. Ešte sa nájdu aj takí podnikatelia :-)))
    Jarka, nie je to už dnes bežné, že žiak si spomenie na učiteľa. Dnes je skôr tendencia ho šikanovať, veru tak, nie žiak žiaka, ale rovno učiteľa. Veď to máte aj vy, videla som pár prípadov so smutným koncom aj od vás. Takže som rada, že mne sa to nestalo ešte a dúfam, že už ani nestane.
    Jarka a šup do perín :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... v perinách jsem byla, ale neusnout a neusnout... tak jsem šla k tobě na kontrolu...

      Odstrániť
  3. Pretty stitching and pretty flowers.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wunderschöne Blumen und Sträucher im Nachbarstaaten. Ich liebe Magnolienbäume.
    Schöne neue Buchstaben.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Brigitte, ich danke Ihnen sehr! Magnolias sind meine Favoriten.
      Haben Sie eine große neue Woche!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Dani, vrecúška sú veľmi pekné s tou ružičkovou látkou, ja som veľmi na ružičkavé všetko...:) výber semiačok je veľký aj u nás a ja rada skúšam niečo nové tak každý rok kupujem iné odrody hlavne papriky a paradajok ale aj inej zeleninky...vidíš, sadím už dosť rokov ale o predklíčenom petržlene som veru nepočula a zasiala som taký obyčajný či vyklíči to je zatiaľ veľký otáznik. Najväčšie problémy sú práve s klíčením petržlenu, ja som tento rok zasiala na skúšku aj paštrnák tak uvidím čo z toho bude. Ahoj a pekný nastávajúci týždeň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tak som rada, že si sa aj ty, skúsená záhradkárka, niečo naučila z môjho príspevku :-) To len taký blbec ako ja ide za predavačkou prosiť o radu, ale vidíš, niekedy sa to aj vyplatí. Sama by som do toho čumela a nevedela by som sa rozhodnúť, čo kúpiť :-)
      Paštrnák kúpim občas, keď nemajú petržlen a tak ti poviem, moc rozdielne sa mi nezdajú. Tak nech ti všetko dobre rastie!!!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danielko, koukám taky vyděšeně, protože jsem zahrádku nikdy neměla, nebyla jsem ani v semenářství a ten obrázek s mrkví mne taky uchvátil, Také bych si nevybrala. Ty sis nechala poradit a to je dobře. Květy jsi pro nás vyfotila nádherné, to se potěší naše oči, že?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, ako s chlebom, tak to je aj so zemiakmi. Akosi strácajú chuť. Ale pred Veľkou nocou sme boli na trhoch v Poľsku a tam sme kúpili 20 kg vrecko zemiakov po 17 centov/kg (u nás stoja 70 centov) a boli výborné. Nerozumiem tomu, prečo to je tak.
      Ja sa začínam teraz, v 61., učiť niečo zasadiť, zasiať. Ale len v malom, tak pre zábavu :-)
      Kvietkami sa veru aj ja vždy poteším :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Prajem milú nedeľu, wooow - ja proste milujem magnólie! Ste úžasná, že neunikli Vášmu oku a zapózovali. :) Dokonca aj Maťkovi som veľakrát spomínala, že mám sen- mať dom (pokojne aj malinký) a tam hlavne tú magnóliu šupnem a budem pod ňou kávičku, či čaj piť a tešiť sa ako mi lupienky kvetov padajú do vlasov. :) (Aj sa divím, že tie moje žienkovské "povedačky" tak dobre zvláda vždy, už viem, po kom je taký milý a zlatý) :) Ďakujem, ako aj zvyšok čitateliek, za krásne fotky. :) A teraz už rozumiem, prečo mi vlastne asi nikdy petržlen zo semiačok nevzišiel. Netušila som, že sa aj predklíčený dá kúpiť, lebo vždy som nakupovala v supermarkete bez poradenstva. Teraz nedávno sa mi podarilo kúpiť koriander, ale už v kochlíčku, od takej babičky na trhu v Senci. Veľmi sa teším, lebo tiež mi zo semiačok neklíčil. A nadšene ho pridávam do tých mojich ázijských jedál, čo skúšam experimentálne pripravovať. :) Nové iniciály ružičkovo voňajú až sem. :) Idem si k nim zaliať (opäť do porcelánovej Prahy) :) zelený čaj - aj to stihnem priamo na piatu. :) Ja si tiež vždy veľmi vážim, keď mi študenti donesú milý darček - tí najmenší mi kreslia - naposledy dokonca môj portrét. :) Je to ozaj hrejivý pocit, ak je medzi učiteľmi alebo lektormi a študentami vynikajúci vzťah. Krásny podvečer želám. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka a keby si videla ešte vlani túto magnóliu!!! Má už skoro 50 rokov a trápia ju už choroby, tak ju na jeseň zrezali, ostali jej len zo tri konáriky, dúfam, že sa zmôže. ja ju obdivujem každú jar a už som povedala X-krát, že neviem, prečo som si ju už dávno nezasadila u nás. Ale susedia ju majú a nie je taká krásna, ako táto. Asi to tiež záleží na odrode :-)
      Tak ja idem prvý raz siať petržlen a hneď mám špeciálne semienka :-)
      Prekvapilo ma, že ťa náš Maťko dokáže počúvať, to som o ňom nevedela, lebo nás počúva len málo. A keď je preč, čo je stále, ani nekomunikuje :-((((( Napíšem mu blahoželanie k narodeninám a on napíše: ďakujem!
      Ja veru nepoužívam koriander, ale v rôznych reláciách o varení ho majú. Musím sa po ňom pozrieť :-)
      Kedysi žiaci doniesli kvietok párkrát v roku učiteľovi, dnes sa to akosi nenosí a to je škoda. Myslím si, že to je aj výchovou v rodine. A preto, ak niečo dostanem od nich, má to pre mňa obrovskú cenu. Vlani sme bola v Žiline s 3 dievčatami a mali sme chvíľu času, tak som ich zobrala na kafé, nevedeli to predýchať a tak pri stanicu sa mi stratili. O chvíľu mi doniesli malého anjelika, proste gýč ako hrom, ale mám ho v poličke s knihami :-)))
      Prajem ti úspešný nový týždeň!!!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Liebe Daniela,
    welch ein Blumenrausch, wunderschön dein Garten. Von allem etwas. Über das S in dem zauberhaften Alphabet habe ich mich ja besonders gefreut. Es ist so hübsch.
    Grüß dich ganz lieb
    Deine Hex

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Sandra, es ist nicht unser Garten! Es ist von mehreren Nachbarn :-)
      Ich bin schlecht Gärtner, ich fange an zu lernen :-)
      Pááá

      Odstrániť
  9. Prajem ti, aby ti zo semien vyrástlo to, čo má a všetko. Odkedy som založila pri dome ten kvetinový záhon, už som nakúpila množstvo semien, no môžem povedať, že možno ani z polovice som kvety nevidela :-( Neviem, či mi to niečo vyžralo zo zeme, alebo bol problém niekde inde. Petržlen pestujem na balkóne, niečo prežilo z minulého roku, ale už mi ide do kvetu, takže bude nepoužiteľný, no to, čo som podsiala, už vyrastá. V pestovaní na vňať som si posledné roky sebestačná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý deň, Daniela!
    Čo tašky tak krásne a tak dokonalá!
    Milujem svoj blog a fantastické fotografie, miloval som sledoval preteky na bicykli, pretože mám rád jazdu na bicykli. Aj prišiel navštíviť ju kedykoľvek môžem, a ospravedlňujem sa za nebude môcť komentovať navždy. Ja neviem, či prekladateľ translate dobre, čo mám na mysli. Oceňujem tiež návšteva je na mojom blogu, ďakujem!
    Prial by som si, aby aj naďalej ukazujú úžasné dielo vy. :)
    Hugs!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ha ha Danka a to som si myslela, že len ja som taký pestovateľský analfabet. Prajem bohatú úrodu a radosť z nového koníčka. Tie výšivku sú ozaj prekrásne a o vreckách som už písala. Jednoducho krása :-)

    OdpovedaťOdstrániť