sobota 21. mája 2016

18. Čaj Matcha

Nevyšívam! Mám doma troch synov a vnuka Maxíka. Chýba nám už len Danka, ktorej sa teraz nedá prísť domov :-(((

Aby príspevok ani dnes nezostal nič dlžný svojmu názvu Krížikové vyšívanie,  mám od Maxíka foto mojich bavlniek:




Od Miška som dostala čaj Matcha. Mám ho po prvý raz. Kedysi dávno, možno aj pred pätnástimi rokmi, som natrafila naň v obchode, ale jeho cena bola na moju peňaženku privysoká. Viackrát som ho už nevidela. A predstavte si, dnes ho mám!

Čaj Matcha má medzi čajmi zvláštne postavenie. Sú to mleté čajové lístočky. Zalieva sa vodou horúcou asi 75 - 80°C, ale nečaká sa na nálev z rozvinutých čajových lístkov. Pripravuje sa v mištičke, kde sa čaj vloží pomocou bambusovej lyžičky chashaky. Čajový prášok zaliaty vodou sa šľahá zvláštnou metličkou chasen. 

lyžička a metlička
stojan na metličku

No a samozrejme, v mojej kuchyni sa takéto náradie nenachádza. Musela som si teda prípravu čaju prispôsobiť svojim podmienkam. 

Moja Matcha:




A môj spôsob prípravy:










Kto si chce viac o tomto zvláštnom čaji prečítať, o jeho histórii, spôsobu pestovania a spracovania, kliknite TU. Uisťujem vás, že čítanie to je viac ako zaujímavé (samozrejme pre milovníkov čaju). 

Ako mi chutila prvá šálka Matche? Pre mňa je to výborný čaj. Pochutila som si. Cítila som v ňom chlorofyl, niečo sladkasté zmiešané so slabou trpkosťou. A čo by som zmenila pri jeho pití? Nuž, len to, že piť takýto čaj je potrebné v tichosti, snáď osamelosti, aby si myseľ oddýchla a telo nabralo z pozitívnej energie, ktorú čaj môže poskytnúť. Dnes to u nás nebolo možné :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Danielka, užívaj si deti a vnúča, papa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, určitě je ti mezi dětmi moc dobře, to si dovedu živě představit. Jen jsem zírala na ten čaj. Nejsem odborník na čaje, ale něco takového vidím a slyším prvně! Vypadá to jako travička nebo špenát, ale důležité je, že sis pochutnala. Měj krásný zbytek víkendu!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) na poslednej fotke mate v salke srdiecko, to asi preto, lebo cajik bol darovany z lasky :) prajem Vam vsetkym krasnu nedelu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, ty máš doma tolik dětí a ještě stihneš blog. Ten typ čaje a to zvláštní nářadí jsem viděla, ale je to nezvyklé z prášku dělat čaj. Ale proč ne, oni to Číňani a Japonci mají vymakané.
    Měj se hezky s dětmi a s Maxíkem ! ☼♥
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani uži si krásny čas s deťmi a vnúčatkom. Teším sa s tebou :-) Viem ako čakáme, kým sa nám deti vyletené z hniezda, sem tam do neho vrátia. Čajík matcha je teraz veľký trend. Ešte som ho nepila, ale určite skúsim. Výšivka ti krásne pokračuje, nemôžem sa vynadívať. Prajem pekný rodinný víkend, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Barva čaje je teda hodně jedovatá, ale věřím, že je dobrý ☺ Také se v čajích nevyznám, tak mne překvapila i ta prášková forma ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka, zase som toho premeškala...maturitné skúšky, chválim dokončenú výšivku a želám ti aby si prežila krásne chvíle s deťmi a vnukom, čo môže byť krajšie...maj sa pekne a nech sa ti v novom týždni darí pá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Non conoscevo questo tè, lo proverò!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danka,
    poznám čajík, mala som ho v čajovni a je výborný, i keď nie každému chutí...
    Maxíka pochváľ, že krásne nafotil bavlnky, hotové dielo.
    Pa, užívaj si to.

    OdpovedaťOdstrániť