pondelok 9. mája 2016

Kávovník

Milé priateľky, moc vám ďakujem za pochvalu mojej dvojtýždňovej práce! Krásne slová v komentároch ma hladia pri srdiečku :-)))

Z vašich komentárov som vydedukovala, že väčšina z vás si myslí, že som spravila dve hviezdy. Nie je to tak :-) Hviezda je iba jedna, z jednej strany slnečná a druhej nočná obloha. Znamená to, že sa musím zlepšiť vo fotení:



Dnes som si dokázala po ťažkom dni v škole akurát tak upratať bavlnky, ktoré som použila pri vyšívaní hviezd. No, a relaxujem!

Na viacerých vašich blogoch som videla rôzne darčeky a hlavne kopu kvetov od vašich detí k včerajšiemu sviatku matiek. Moje deti sú všetky ďaleko odo mňa a tak som dostala blahoželania len emailovou poštou. Viem, že keď prídu domov, mnohokrát mi to vynahradia iným spôsobom :-)

Ale aj tak niečo mám! V akcii: "Samé sebe", sme si s Lenkou kúpili po malom kávovníku v šálke:






Videla som ho po prvý raz a neodolala som. Kávovník vyzerá zdravo, má lesklé zelené lístky. A tá šáločka, čo budem hovoriť............ Uvidím, ako sa mu bude dariť u mňa :-)

Trocha som sa zaujímala o spôsobe pestovania kávovníka u nás. Vyžaduje mierne kyslú pôdu. V lete môže byť aj von. Neznáša priame slnečné žiarenie, preto by mal byť tienený stromom. Potrebuje zalievanie tak akurát, lebo mu nie je dobre v suchej, ale ani v premočenej pôde. Cez zimu sa môže držať buď v teplom prostredí so zálievkou, alebo v chladnejšom prostredí bez zálievky. Rodiť začína už po 3-4 rokoch.

Kávovník dorastie do veľkosti kríka, ale môže to byť aj strom vysoký 5 m. Kvitne bielymi kvetmi s vôňou jazmínu. Plody dozrievajú až za 5 až 9 mesiacov po odkvete, niekde sa uvádza až 14 mesiacov. Sú to bobule zložené z dvoch semien. 





Pri dobrých podmienkach sa môže stať,
že na kávovníku sú naraz kvety aj plody

Kávovníku by sme mali dodávať živiny - dusík, draslík, fosfor, horčík a menšie množstvo železa a bóru. Prihnojovať sa má raz za dva týždne. Inde som sa dočítala, že hnojivo sa môže použiť také isté, ako na hortenzie. Musím sa po ňom pozrieť.

Škodcov sa netreba moc obávať. Počítať treba iba s voškami alebo puklicami, ktoré rastlinu napádajú hlavne v zime.

Dozreté zrniečka sú vhodné aj na domácu výrobu kávy. No, nejdem sa tým nadchýňať, lebo moja rastlinka sa pravdepodobne toho nedožije :-((( 

Čaj o piatej som mala oneskorený:


ovocný pečený


Nech sa vám darí!
Daniela

10 komentárov:

  1. Love the idea of a coffee plant in a coffee mug!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Well thank you! We'll see how coffee is grown, it will also be coffee?
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dávno -- som pestovala kávovník-- priniesla som si ho z nejakej výstavy--vcelku sa mu darilo--dokonca aj plody boli z neho-- ale keď už nadobudol väčšie rozmery --podarovala som ho do školy--a veru ani neviem ako skončil.Danka dám niekedy niečo aj z mojich drôtených prác--ale tie rôzne suveníry čo robím--vieš každy si niečo vymyslí a potom si to chráni--a čo je na internete--je pre verejnosť--to ako keby si dávala návody.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tak to ja už teraz viem, že môj kávovník tak dlho nevydrží :-)
      Vidíš, to ma nenapadlo, že tým, že ukážeš svoje dielo, vlastne dávaš svoje nápady do pléna! Tak to by ozaj bola škoda dávať niekomu svoju snahu, tak to nie! Veď zas prídu jarmoky a uvidím :-)))
      Tak len pekne vo voľných chvíľkach tvor!!!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka,
    hviezdička je krásna, všimla som si, že je obojstranné podľa stužky :-)
    Kávovníku držím palce, nech pekne rastie a potom aj zarodí, už keď sa oň budeš toľko starať.
    Včera som na Teba myslela, ale čaj som nemala, dala som si pohár mlieka, ale dnes sa chystám na čajík.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, či u mňa vydrží tak dlho :-))) Ale by to bola sranda, urobiť si kávu z vlastnej :-)))
      Dúfam, že je to s tebou a Kubkom zo dňa na deň lepšie!!! Môj muž nás (deti a mňa) vždy pri chorobách napchával mliekom s medom a cesnakom, fuj, bolo to hrozné, ale pomáhalo :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Liebe Daniela,
    ich dachte auch, es sind zwei Sterne :) So ist es noch schöner!
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Marion, Danke!
      Es gibt nur einen, aber ich bin glücklich mit ihm :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, kávovník v takovém parádním hrnečku, to jste tam s Lenkou nemohly nechat... tak ať se jim u vás daří ... budeš si muset připravit mlýnek na kávu až bude úroda.. já jsem tu dnes měla bývalou kolegyni s manželem a nabídla jsem jim Madam Buterfly a dost jim chutnal, oni jinak zelený nepijí.. zatím .. hihihi..
    Užij si v pohodě zítřejší den. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to, Jarka, vedia, čo sa ľuďom páči a na čo ich nachytať! A my sa na hrnčeky nachytáme hneď! Mlynček mám ešte socialistický, dokonca z Ruska, doniesla mi ho z dovolenky sestra Amálka, Lenkina mama. Len pochybujem, že môj kávovník sa dostane tak ďaleko :-)))
      A zdá sa, že budeme mať ďalších čajových následníkov, dobre si im ponúkla na začiatok :-) Tak ste si trochu porozprávali a zaspomínali :-) Dobre padne taká návšteva!
      Pááá

      Odstrániť