utorok 31. mája 2016

Papierovanie


Veru, papierovanie bolo mojou náplňou v škole po tieto dva dni. Tak mi pripadajú maturity v dnešnej dobe. Kedysi sme mali na jednej A4 na stroji naklepkané maturitné otázky, každý člen kúsok papiera na poznačenie si hodnotenia študenta, triedny učiteľ mal pred sebou protokol o skúške žiaka a zástupca riaditeľa vypĺňal výkaz a protokol o MS. Potom sa ručne vypísalo maturitné vysvedčenie.

Dnes jedna sada maturitných tém má 25 listov A4, k tomu kritéria hodnotenia, hodnotiace tabuľky, čelné listy, zloženie komisie...... a to všetko pre každého člena komisie! Všetko sa nakoniec nahrá do počítača a dokumenty sa vytlačia. Takto si vážime naše lesy :-((((




Papiere dokážu človeka zmoriť tak, že ani čaj o piatej nestihne :-)

šalviový s medom a citrónom

Minulý týždeň spravil Miško video z prechádzky na Kublove:





Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Dani ... prekrásne video ... a tie lúky plné kvetov ... nádhera ... U nás v okolí takých niet ... len samé polia ...
    Boro je roztomilý psík ... určite máte z neho radosť ... :)
    Maturity sú teda v plnom prúde ... Ja som maturovala 29,mája ... vždy si na to v tento deň spomeniem ... aj keď je to už 46 rokov !!!!! ani sa mi veriť nechce ... :) Určite sa toho za tie roky veľa na školách zmenilo ... a papierovanie ... predsa musí byť ... čím zložitejšie, tým dôležitejšie ... achudák učiteľ si to odnesie ...
    Danka, tak to už nejako preži a potom už len sladké prázdniny ... Pa pa, maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máč pravdu, teraz sú lúky najkrajšie, ale onedlho na ne prídu kosačky a je po kráse. Kedysi sa išlo kosiť neskôr, to kvietky odkvitli a vysemenili sa. Preto ich je teraz aj menej, akosi sa všetko uponáhlalo a aj práce na poli sú skôr. Škoda!
      Ja som maturovala pred 42.rokmi, tak si staršia a ja som si myslela, že si mladšia, vyzeráš veľmi dobre na foto!
      najhoršie je, že tých papierov stále pribúda, podľa mňa sú nezmyselné, ale vrchnosť si myslí, že bez nich by naše školstvo opäť kleslo v rebríčku. Neprišli ani na to, že úroveň školstva nerastie úmerne s počtom papierov :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Un paesaggio meraviglioso
    Mi da tanta serenità il verde dei prati alberi e colline.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede

    1. Caro Giovanna, grazie! E il tuo paese è bello, più ci piace quello che abbiamo in casa :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Oh, I remember report writing time very well! No fun at all!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Video sa mi nejako dlho otvára :-( K tým súčasným maturitám mám aj tak svoj názor a ten mi nikto nezmení. Kedysi kaderníčka, kozmetička a podobné profesie prežili aj bez maturity a možno sa správali etickejšie, ako tie, ktoré z tých škôl vychádzajú dnes. Nedávno som o jednej takej pani, ktorá pracuje v týchto službách, písala. A k tým papierom? Tiež som si pri čítaní tvojich riadkov pomyslela na naše lesy. No tú byrokraciu si robíme sami. Lebo nechápem, načo je v dobe počítačov ku všetkému potrebných toľko papierov. Zažila som to aj v mojom poslednom zamestnaní. Tam sa denne zaplnilo papiermi niekoľko šanónov. Nestačili sme to odnášať do archívu a ešte aj tak naša kancelária vyzerala ako taký archív. Skrine boli plné, šanóny sme mali kade-tade pod nohami. Otrasné. Keď som kráčala posledný raz z tejto práce, nadnášala som sa od šťastia ako holubička, že tam na ďalší deň už nemusím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dnaka, neviem, prečo sa ti neotvára, hneď som vyskúšala a mám to ok.
      myslím si, že to je dnes so správaním k zákazníkom všade, nielen u týchto profesií. Učím žiačky, že od toho sa bude odvíjať ich zárobok, ale musia na to prísť asi samé. Dnes je v správaní ľudí veľa nevhodného, ale to nezávisí ani od ich vzdelania.
      Od roku 1982 sa na školách začal vyučovať maturitný odbor kozmetička, dovtedy to bolo pod patronátom dermatologickej komisie. Kaderníčky nie sú maturantky, je to trojročné štúdium so záverečnou skúškou, ale môžu si urobiť ešte dvojročné nadstavbové štúdium a maturovať - je to vlasová kozmetika.
      Máč pravdu, byrokraciu si robí človek sám, ale ten, ťo sedí niekde hore a aby o ňom ostalo nieťo, vymyslí nové lajstro :-) My, chudáci dole, ich už len musíme vypĺňať :-(
      Vidíš a ja aj napriek tomu svoju prácu milujem a stále si neviem predstaviť byť bez nej úplne. Aspoň pár hodín učiť, byť medzi mládežou, to je pre mňa!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, tak si tady pěkně notujeme kvůli papírování. Když začala éra počítačů, tak se říkalo jak ubyde papírování, vše bude v počítači - stal se pravý opak, nárůst spotřeby papíru aspoň u nás v práci byl enormní !!!
    Čaj jsi měla opravdu hodně pozdě, tak ať ti to náročné období rychle uteče.
    Miško pořídil pěkné video.. připadá mi to jako takové relaxační video... krásná procházka.
    Opatruj se a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, krásne sme si to mysleli, všetko idealizovali a čo z toho vyšlo! Len väčšia záťaž na nás, chudákov dole :-( a to je tak vo všetkom, nielen s tými papiermi. Začneme niečo, myslíme, že nás to posunie k lepšiemu a stále to je naopak. My sme nepoučiteľný!
      Som rada, že sa ti video páči, aspoň vieš, kde chodievam :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Jo,slibovali, slibovali, že ubude papírování a ono toho přibývá, že? Já vím, děvčata také nadávají (dcera i snacha). Ale krásné okolí tam máš, to tě zase uklidní, ne?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, aspoň dievčatám budeš všetko veriť, keď vieš o tom z každej strany.
      Presne tak, príroda mi dodáva energiu! Stačí mi prejsť kúsok od nášho domu a som tam. Niekedy postačí aj chvíľka.
      Pááá

      Odstrániť
  7. oh ,what a beautiful video and so beautiful valley
    verry nice ...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka mám taký dojem, že kedysi bolo všetko akési jednoduchšie :-( Video je úžasné, by som povedala priam relaxačné. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nádherná príroda...a čo sa týka práce, vydrž to už nejako v tej škole, čoskoro prázdniny :)

    OdpovedaťOdstrániť