utorok 10. mája 2016

Len tak,........z každého rožku trošku

Dnes som poobedie strávila v ležatej polohe, predo mnou pustený televízor a v ruke iPad. Popri sledovaní najskôr Gira a potom hokeja, som hľadala nejaký nový projekt na vyšívanie. Nakoniec som sa rozhodla, že sa idem dať do plnenia plánu na jarné ročné obdobie. Potrebujem tam dosť hodne farebných odtieňov a čo-to mi chýba. Zajtra pôjdem teda do obchodu :-)))

Ešte v nedeľu som upiekla manželovi niečo sladké pod zub. Tak, aby mu to chutilo a mne to netrvalo dlho. Na takéto rýchlovky mám osvedčené lístkové cesto. To mám najradšej vždy v zásobe. A samozrejme žiadna moja práca, ale polotovar z obchodu, najradšej už aj vyvaľkané.  Dá sa urobiť na sladko i na slano. 

Použila som dve cestá. Jedno som naplnila slivkovým lekvárom a druhé tvarohovou plnkou. Tú som spravila vymiešaním jedného hrudkového tvarohu s trocha cukrom a dvoma žĺtkami:


každé cesto som rozdelila na 8 kúskov


ja som vyskúšala z každého po jednom, ostatné zjedol manžel :-)))

Čaj o piatej:


zelená Bancha, obľúbený čaj aj škatuľka našej Danky :-)))

Podvečer som bola zasiať mrkvu a petržlen. Mala som predklíčené semienka, som zvedavá, či vyklíčia do týždňa. 


toto sú začiatky záhradkárskej praxe starej dôchodkyne :-)))
vyznačila som si miesto každého riadku, modrá je mrkva a žltá petržlen :-)))
a takto mi už rastie cibuľka :-)))
Ohnutá nad hriadkou som si ani nevšimla krásu na oblohe pri západe slniečka.  Uvidela som ju až po vystretí :-)))






Nech sa vám darí!
Daniela

14 komentárov:

  1. Lovely pink in the sky at sunset and those pastries look delicious.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    koláčiky robievam i ja, je to veľmi rýchle a chutné a máme ich radi. Väčšinou mám i ja v chladničke jedno takéto cesto pre prípad, že príde nečakaná návšteva :-)
    To je znamenie, dnes sme pili rovnaký čajík, ale ja trošku neskôr.
    Som zvedavá na ďalší Tvoj vyšívaný projekt.
    Pa, prajem Ti pekný večer a pozdravujem.
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdá sa, že sme si všetky obľúbili rýchle pečenie z lístkového cesta :-) Kedysi, ešte keď ho nebolo dostať v obchode hotové, moja svokra ho občas robila, ale ja som sa jej čudovala, lebo to bolo moc náročné.
      Takže čajíky sú naše :-)))Dobre mi to vždy padne, keď viem, že niekde ďaleko pije čaj spolu so mnou :-) Teraz už bude aj u mňa ten čas kolísať, okolo piatej budem von.
      Maj sa dobre a hlavne už zdravo (obaja)!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Na takéto rýchlovky je lístkové cesto najlepšie ... Dá sa urobiť na veľa spôsobov ... Tiež ho mám vždy doma po ruke ... Koláčiky vyzerajú dobre ... hne%d by som sa ponúkla ... Obdivujem tvoj záhon a som zvedavá, kedy začnú semienka klíčiť ... ešte som také nemala, ani som nevedela, že sa predklíčené dajú kúpiť ... mne veľmi slabo vzišiel petržlen, veru by sa mi teraz zišli ... pôjdem sa popýtať ... Ja som mala dnes čaj medovkový a tú piatu hodinu až tak striktne nedodržiavam ... nedá sa to ... zvyčajne som ešte vonku, na záhrade ... je tam teraz tak krásne ... :)
    Dani, maj sa dobre, pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, tak to sa mi páči - obdivujem tvoj záhon :-))) Je v ňom asi viac skál ako zeme :-)Chválim sa tu s ním, akoby bol výstavný :-)
      Ale pre mňa je to veľká životná zmena, držím v ruke krhlu, motyku :-)
      Keby ma videli moji rodičia a svokrovci, nechápali by :-)))
      Už ani ja 5. hod. nebudem dodržiavať, ono sa to v lete nedá. V zime, keď je tma a sedíme doma, to hej. Ale aj tak som rada, že si sa naučila piť zelené čaje a chutia ti, je to dobrý zvyk, užitočný pre telo aj dušu!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, taky ráda dělám tuto rychlovku... ovšem taky hodně rychle mizí ...je ráno a já si popíjím MB (druhá zálivka)... cibulička ti pěkně vykukuje ... já včera dostala pálivé papričky, hokaido a cukety tak dnes budu sázet ... oblohu si zachytila nádhernou ... ☼ ☼ .. na to jarní roční období jsem fakt zvědavá ...
    Měj se moc hezky, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, je to pečenie lenivých žien :-) a prečítaj si komentáre, je nás veľa :-)))
      Tak ako píše Laura, už sa ťažko dodržiava čas o 5., ale čaj pijeme všetky :-)))
      Krásne dni máme, užívajme si ich!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Takové pečení mám nejraději, listové těsto využívám na sladko i na slano. Závin se šunkou, sýrem, cibulkou a kořením je hotový raz dva (tři) a večeře je na stole. Sladké trojhránky s marmeládou, obalené v moučkovém cukru také nemají chybu. Děkuju za novou inspiraci ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, pečenie je radosť (ak sa nenarobím)! Ak cesto robím na slano, je to pre mňa a ak na sladko, má muž. Máme to dobre podelené :-)))
      Pekné slnečné dni prajem!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka, predklíčené semienka som ešte nevidela ani ja. A tak ako aj Laure, tak aj mne nevzišiel petržlen. Mám semienka normálne, skúsim ešte druhý raz, možno nie je neskoro. Dani, hviezdička je nádherná, koláčiky vyzerajú super. zdravím ťa. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som rada, že aj ja vás môžem v záhradkárstve niečo naučiť! Ale to je tak, keď nič, ale vôbec nič o tom neviem, pýtam sa v obchode a objavím novinky :-))) Určite pripadám predavačke ako cvok, stará baba sa pýta ako zasiať semienka :-)))
      Danka, drž prsty, nech to vyklíči :-)
      Užívaj si krásne dni!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Liebe Daniela,
    die kleinen Blätterteig Teilchen sehen so lecker aus !!!
    Ich wünsche dir eine schöne, sonnige Woche. Liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Carmen, danke!
      Ich wünsche Ihnen einen schönen sonnigen Tag!
      Pááá

      Odstrániť