piatok 13. mája 2016

Nepokojné nohy, alebo..........

Ku krásnym nohám krásne šaty budú:




Nepokojné nohy, alebo, keď ma mrle žerú :-)))

Poznáte to? Mne sa to stáva raz za pár mesiacov. Stalo sa mi to aj dnes. Po ťažkom týždni v škole som bola rada, že som doma v tichu a pokoji. Počula som len pukanie dreva v kuchynskej peci. 

Uložila som sa na poobednú siestu. Viem, že po hodinke ľahkého spánku budem oddýchnutá a s chuťou sa pustím do vyšívania. Ale nie! Nervy si so mnou robili, čo chceli :-)))

Jednoducho, nedalo sa mi ani ležať. Ja tomu niekedy hovorím, že mám nepokojné nohy. Inokedy zas, že ma mrle žerú :-)))

Pomáha mi na to dlhšia prechádzka prírodou. Dnes však intenzívne pršalo a prechádzka neprichádzala do úvahy. V takomto prípade siahnem po šumivej tablete horčíka a po hodine mi je fajn:


Horčík má vplyv na činnosť svalstva. Pôsobí na spojenie nervov so svalom. Jeho nedostatok sa prejaví zvýšeným sťahom svalov, ktorý môže vyústiť až v kŕče. 


Horčík:
- v kostiach aktivuje kostné bunky a zvyšuje mineralizáciu kostí, zubov, chrupaviek
- pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií
- zmierňuje príznaky chronickej únavy
- znižuje krvný tlak
- pomáha v prevencii cukrovky
- je aktivátor enzýmov, zúčastňuje sa mnohých enzymatických procesov
- je významný pre nervovo-svalovú činnosť, utišuje nervový systém
- podporuje činnosť čriev, žlčníka, močového mechúra
- je regulátor vápnika
- je dôležitý pre tvorbu ochranných látok

Horčík sa nachádza: orechy, pšeničné klíčky, obilie, raža, banány, sezamové semienka, droždie, morská soľ, strukoviny, ovsené vločky, otruby, tmavozelená listová zelenina, sója, syry, kakao, orechy, čokoláda....

Keď som si podvečer čítala na FB noviny, našla som zaujímavý nadpis: "Viete, čo je syndróm nepokojných nôh a ako si s ním poradiť?". Takže syndróm! A ako vedia, že práve dnes ma takéto nohy trápili? No toto!  

Ak si chcete prečítať niečo o tom:


Ja si myslím, že moje nepokojné nohy ešte nemôžem označiť ako syndróm. Dôležité je, že jedna tabletka horčíka si s nimi poradila :-)

Čaj som mala domáci pečený:




Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Ja cítim také čosi v nohách častejšie, ale viem, čím to je. Denne užívam také lieky, ktoré mi vyplavujú aj potrebný horčík. Preto by som ho mala denne užívať, no spomeniem si iba vtedy, keď sa už ohlásia nohy. Ale niekedy to cítim aj po námahe, napríklad po posledných viac ako 40 odbicyklovaných kilometroch som večer nevedela, čo s nohami, ako si ich uložiť. Nemala som svalovicu, ale to, čo opisuješ aj ty.
    Dáma bude mať pekné šaty a k prvým dvom písmenkám pribudne slovo na R?
    Ty už dopredu, než začneš vyšívať vieš, kam tú výšivku použiješ? Nad tým som dumala už pri tých posledných hviezdičkách. Netušila som, čo z nich vznikne. Ešte k tomu minulému príspevku. Že tá rastlinka sa volá ligurček som tiež nevedela, my sme ju doma volali magi :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to teda nezabúdaj na horčík! Lieky jedno liečia a druhé zabíjajú, ale keď vieš, čo spôsobujú, nenechávaj to tak!
      40 km v nohách robí svoje, tie chcú krútiť aj v noci. Ja som dosť lyžovala do 1990, kým sa nám narodili dvojičky (to už nebolo na nič času) a tiež po celodennom lyžovaní som v noci mala plachtu v klbku :-)))
      Na obrázku nebude R :-)
      Danielka, väčšinou neviem, čo stvorím z výšivky, ale tentokrát áno, sú to 4 ročné obdobia a pôjdu do rámov.
      Aj moja maminka volala ligurček jednoducho magi, ja som na ČT stále počúvala libeček a nevedela som, čo to je, našla som na internete a odtiaľ viem pravý názov :-)))
      Maj sa fajn a každý deň si daj horčík!!!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Krásné vyšívání. Já mám nedostatek hořčíku také, už léta mám jíst vápník, ale vzpomenu si, až mě chytají křeče...a to mi leží na stole, abych ho měla na očích.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Amelie, to je neskoro, keď už kŕče trápia človeka! Ja to nemám také vážne, len tak raz za polrok ma čosi chytá, ale kŕče to nie sú :-)))
      Tak sa polepši v starostlivosti o svoje telo!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka, krásna výšivka to veru bude, teším sa ...
    Kŕče v noci mávam občas ja, ale v poslednej dobe už je to lepšie. Keď som bola tehotná, bolo to dosť zlé.
    Pekný víkend,pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti!
      V tehotenstve je predsa len väčšia záťaž, ale aspoň vieme, že to po pár mesiacoch prejde :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, na neklidné nohy netrpím, ale někdy je mám jak z olova... jenomže, když se trochu dostatečně vyspím vše je v pohodě... je to únava, nevyspání ...
    Šatky vypadají hezky, jsem zvědavá dál ...
    Já si teď uvařím černý s citronem a zázvorem .. venku to začlo foukat pěkně studeně... ale jinak je hezky ... musím ještě sadit len, málem bych na něj zapomněla... ty kvítka se mi moc líbí a pak v zimě do vázy nemá chybu.. a ještě se dá zobat ...
    Užij si hezky neděli a naber sil. Jarka ☼

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ja ich mám väčšinou tiež ako z olova a ťahajú ma do zeme, ale to preto, že mám poriadnu nadváhu :-)))
      Ale s tou únavou je to pravda, tá ma už trápi, kedysi by som ani nepostrehla, že som urobila niečo viac a teraz! Ani nerobím, len na robotu myslím a už som unavená :-))))
      U nás prší, podvečer sa trocha vyjasnilo, dokonca aj slniečko sa ukázalo, ale zajtra má byť zas zle.
      Jarka, ľan má krásne kvietky, aj mne sa páčia. A ty ich sušíš do zimných kytičiek? To som ešte nevidela. A s ľanom potom čo robíš?
      Tu som nevidela pestovanie ani v poli, nieto na záhrade.
      Páááá

      Odstrániť
    2. Aj mňa zaujala veta o ľanových kytičkách na zimu. Práve pred týždňom som fotila kvety ľanu, mala som ich aj na dvoch blogoch a neviem si predstaviť, ako sa dá tento krásny kvietok uchovať až do zimy. Tej rade by som sa veľmi potešila. Totiž, aj na blogu som písala, že keď som prechádzala popri tých rastlinách, nádherne kvitli a keď som sa o pár hodín vracala späť, po kvetoch ľanu už nebolo ani stopy. Všetky lupienky kvetov boli opadané na zemi. O to viac ma zaujíma, ako sa dajú "zakonzervovať" až do zimy.

      Odstrániť
    3. Děvčata, já semínka lnu pohodím do houfu tak v průměru 80 cm, většinou, když vyroste dokola trošku svážu provázkem, aby se neklátil a když kvete tak se kochám a dále ho nechám až odkvete a uzraje. Něco jako obilí ta barva, spíš tmavší. Stonek je asi přes půl metru vysoký a rozvětvený a na konci každé větvičky koulička uschlá /po květu/ a v ní semínka na příští rok nebo na zobání, abychom lépe běhali na onu místnost. Já většinou dávám velikou kytici pouze lnu do 5litrové lahve od okurek. V tom velkým množství se mi to líbí. Zatím jsem nezkoušela s něčím míchat.

      Odstrániť
    4. Tak teraz mi to je už jasné. Nejedná sa o kvety, ale o ich semená. Ďakujem za odpoveď.

      Odstrániť
    5. Jarka, tak to teda už dozretý ľan sušíš, a ja som myslela, že tie nádherné modré kvieťa. Ľanové semienka by sa mali rozhrýzť. Obsahujú dosť esenciálnych mastných kyselín a tie sa potom uvoľnia. Ak ich zjeme celé, vyk...me ich a nemáme z nich žiaden úžitok :-)))
      Mala by som sa pozrieť po nejakom ľane, je to dobrý nápad!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, doufám, že už jsou nožky OK a já se taky snažím doplňovat hořčík, piji Magnezii, tedy snažím se 1 - 2 skleničky denně, taky mi chytají křeče do nohou

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, našťastie to mám s nohami len sporadicky, takže to prežijem :-)
      Horčík si treba občas dať aj preventívne :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka, tak to poznám aj ja niekedy keď sedím večer pri televízore ale horšie je to ked idem spať a kvôli tomu nemôžem ale našťastie nie je to často, len dúfam, že som to teraz nezariekla :) Dani, prajem pokoj tvojim nohám ale aj celému telu, ahoj.

    OdpovedaťOdstrániť