utorok 3. mája 2016

Rybia omáčka

Dnes som vyšívala a párala a zas vyšívala :-)




V posledných pár dňoch som sa dala na zháňanie rybej omáčky. Potrebujem ju na jeden recept, ale o tom bude ďalší príspevok. Myslela som si, že v dobe, keď v obchodoch sa dajú nájsť výrobky z takmer každého kúta Zeme, rybaciu omáčku kúpim všade. Omyl! V malých obchodoch nemajú o jej existencii ani potuchy a vo veľkých HM to tiež nie je bežný tovar. 

Dnes som sa cestou zo školy zastavila už v treťom HM. Mala som v pláne, že ak ju nekúpim, pomôžem si worcesterovou, alebo sójovou. Nebude to síce presne podľa receptu, ale ja aj tak recepty nedodržiavam, často z troch urobím jeden :-)

Zatiaľ som rybiu omáčku v kuchyni nemala a ani mi nikdy nechýbala. Ani som o nej nič nevedela. Môj najlepší kamarát internet mi dal o nej veľa informácií. Myslela som si, že takto podkutá budem pred regálom s rybími omáčkami rôznych výrobcov vedieť vybrať tú najlepšiu :-)))

Rybia omáčka sa vyrába tak, že sa vo veľkých kadiach nechajú niekoľko mesiacov kvasiť vrstvy ančovičiek, alebo iných rýb, v morskej soli. Postupne sa na dne nádoby vytvorí kvapalina, ktorá sa prelieva navrch surovín a opäť sa necháva fermentovať. Výsledná omáčka má jantárové sfarbenie a chuť slanú a zároveň sladkú. 

Ančovičky sú malé rybky, ktoré poznáme pod názvom sardely. Omáčka vyrábaná z nich je vraj najkvalitnejšia. Keďže sardely majú silnú rybaciu vôňu, pre mnohých smrad, omáčka je na tom ešte horšie :-) 

Sardely si nesmieme mýliť so sardinkami. Je medzi nimi asi taký rozdiel, ako medzi dvoma značkami áut, napr. Miškove BMV a moja KIA. Obidve sú autá, ale vieme, aký je medzi nimi rozdiel :-)


sú malé
sušené


A aký je rozdiel medzi dobrou a zlou rybou omáčkou? Vraj dobrá smrdí a zlá smrdí ešte viac. Používa sa ako základná surovina v ázijských kuchyniach. Okrem osoleniu pokrmu dáva jedlu komplexnejšiu chuť. Dočítala som sa, že najlepšia značka je Squid:



Zaujímavé je, že rybia omáčka bola obľúbená aj v Rímskej ríši. Jej výroba zanikla z dvoch dôvodov. Pri rozpade ríše bola uvalená daň na soľ. Po rozpade ríše začali pobrežie pustošiť piráti, čo spôsobilo zánik výroby. Podobnú omáčku vyrábajú dodnes v malej oblasti pri Neapole, ale je to ich špecialita, ktorá už kúsok ďalej nie je známa.

Takto podkutá som bola v obchodoch nemilo prekvapená. Dnes sa mi podarilo nájsť jednu rybaciu omáčku a bola dokonca v akcii za 0,99 € :


O piatej som si urobila domáci pečený ovocný čaj. Mám ho rada od smädu:





Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Your star is coming along beautifully.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielka, neviem ako rychlo si potrebovala tu omacku, ale ako som pozerala na nete da sa objednat a poslali by ti to... a mala by si aj tu Squid znacku...stala by mozno viac aj s postovnym, ale mozno by stala za to :), ale uz sa tesim, co z toho budes robit, pa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, máš pravdu, len ja som akási stará škola :-) Cez internet objednáva muž stále čosi, ale ja nie. Musím sa na to dať :-)
      Zajtra mám voľno, tak budem robiť s omáčkou :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, jsem zvědavá na recept. Jediné co vím, že se užívá do asijských jídel, ale představa chuti je pro mě zvláštní... to je asi mou neznalostí, nikdy jsou ji neokusila a už mi nechutná - hihihi. Ty malý rybičky nám kdysi připravovali v Bulharsku domácí, kde jsme bydleli a moc nám chutnaly.
    Opatruj se a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jarka, ani ja jej chuť vôbec nepoznám, ale keď som čítala, ako sa to vyrába, no brrrr, akési nechutné :-(((
      Uvidím, lepšie povedané zacítim zajtra :-)
      Domáci ľudia vedie chutne pripraviť aj to, čo by nám nenapadlo jesť, tak ako vám rybičky, možno aj omáčka bude OK :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka,
    som zvedavá na recept. Ja som ju videla v Kau.....nde, ale zataiľ som ju nepotrebovala :-)
    Hviezdička utešene rastie, som zvedavá na výsledok. U mňa včera čaj nebol, Kubík mal v škôlke vystúpenie pre mamičky k sviatku a chudáčik, keď už mal ísť pomaly recitovať aj on, začal vrackať...tak sme dostali virózu :-( No čo už...
    Pá, pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tam som ju kúpila včera :-)
      Aďka, vraj je teraz viróza rozšírená aj tu, každý sa na čosi sťažuje a aj nám v škole žiaci chorľavejú. Vidieť na nich, že im je zle a aj teploty stúpajú, takže aj našich "corgoňov" v škole ratujeme :-)))
      Ale, našťastie, rýchlo príde, rýchlo odíde!
      Pááá

      Odstrániť
  5. I love this pretty star, Daniela!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňa by veľmi zaujímalo, do čoho si ju potrebovala. Ani ja som ju nikdy v kuchyni nepoužila, ale viem, že v Bratislave by som ju asi išla kúpiť do ázijskej predajne, v ktorej som ešte tiež nikdy nebola. Asi by som sa vzdala výrobu toho jedla, keby som mala pochodiť toľko obchodov kvôli jednej ingrediencii.
    K tej výšivke. Asi ťa nebaví vyšívanie zimného motívu teraz na jar. Mňa by totiž určite nebavilo :-( Teraz si mala vyšívať nejaké kvety, orgován, konvalinky, alebo myslieť dopredu a vyšívať napr. levanduľu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, ani já jsem nevěděla,a že nějaká rybí omáčka existuje. Ale já a ryby - ne nejsou to mí dobří kamarádi. Ještě tak zavináče, rybí pomazánku, ale tam kde je ryba s očima, tu bych nepozřela, i všechny malé kostičky vybírám z olejovek. Takže nevím, co budeš takto vařit, ale ze zvědavosti kouknu.

    OdpovedaťOdstrániť