štvrtok 12. mája 2016

Suším ligurček (libeček)

Dnes som začala novú výšivku. Téma je jarná, čo ešte nevidieť. Ale niečo predsa len vidieť. Viete čo to je?


Ligurček máme zasadený dlhé roky. Už som o ňom písala TU. Vlani som si ho chcela nasušiť a primiešať k pľúcniku lekárskemu. Bohužiaľ, na sušenie nedošlo, ligurček som nechala prerásť, začal kvitnúť a to ho už nemám rada. 

Tento rok som si dala záväzok, že nesmiem prešvihnúť jeho najlepšie obdobie. A to sa mi zdalo, že je práve teraz:



Podvečer som poliala moju super hriadku, ako mi napísala Evka na G+ "laboratórnu hriadku" a potom som ostrihala ligurček. Sušiť som ho dala do "včelárne" na stôl:




Keby som akurát dnes nezačala s novou výšivkou, určite by som sa pustila do niečoho menšieho na vrecko na sušený ligurček. Snáď príde aj nato :-)))

Podarilo sa mi kúpiť nivu za výhodnú cenu pred koncom záruky, inak dosť drahú. A takú "dozretú" máme najradšej. Manžel svoju porciu jedol po troche celé poobedie a ja som si z nej urobila večeru:

niva na hrianke, paradajka a paprika

Nech sa vám darí!
Daniela


8 komentárov:

  1. Danka, výšivka vyzerá byť nejaká dáma... mýlim sa?
    Ligurček so dostala kúsok od maminy, tak uvidíme, či sa chytí, rada ho používam najmä do polievky :-)
    Večera vyzerá byť lákavá a čajík nebol??? Ja som varila na večeru br.mäso dusené s mrkvou a k tomu bulgur, výborná vec.
    Pa, pekný večer

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uhádla si, Aďka! Nôžky sú to :-)))
    A vieš, že som na čaj zabudla :-) Už sa to bude stávať stále častejšie, zatieš nepršalo a bolo fajn teplo, užívala som si to. Mám rada teploty len 20-22 st. a to bolo dnes.
    Bulgur som ešte nerobila, musím vyskúšať. Len to ja mám ťažko s mužom, ten je taký klasik, nič nové nechce, nie je náročný, to skôr veľmi skromný, ale novinky sú mu proti srsti. Ja by som zas vyskúšala všetko :-)
    My na večeru nevaríme, a často aj každý si urobí sám na čo má chuť. Keď boli doma deti, to bolo iné, ale my dvaja si robíme, ako chceme :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Daniela, ligurček mám tiež rada, pridávam ho do domácej vegety. Minulý rok bol obrovský a už rozkvitnutý ho zlomil vietor - ako padol, semená vypadali a tak sa mi povysieval do záhrady, pribudli tak nové rastlinky, teším sa z nich, lebo keď som sa ho snažila rozmnožiť presádzaním, veľmi sa to nedarilo. Je to super bylinka a má zvláštnu, ale príjemnú vôňu.
    Som rada, že si sa dala na „laboratórne záhradníčenie“, tak nech sa darí! v.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka, to som nevedela, že sa uchytia semienka ligurčeka. Ja ho mám z koreňa rozmnožený, ale naozaj sa málo rozrastá. Mne vonia a aj polievka s ním mi príjemne vonia. Ešte teraz, a to som aj riady umývala, ho cítim na rukách :-)
      Dúfam, že z môjho LZ aj niečo bude :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Ligurček ... ako dobre, že si mi ho pripomenula ... a to chodím denne popri ňom ... tiež si ho chcem nasušiť ... Urobila som tak aj vlani a páčilo sa mi to viac, ako mrazený ... Ja ho dávam do polievky, k ryži ... proste do varenia ... Prekvapila ma tvoja poznámka, že k pľúcniku ... takže varíš z neho čaj ? Na obrázku bude dáka pekná dáma ... som zvedavá na ňu ...
    U nás je to s večerou podobné ako u vás ... každý si dá, na čo má chuť ... najčastejšie dáky chlieb ... nevarievam večere ...
    pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ho teda vlani nestihla nasušiť, ale sušila som zelerovú vňať a bola som spokojnejšia ako s mrazenou. Tiež som vždy len mrazila. A s pľúcnikom je to dobrý liek na priedušky, kašeľ. Ale tento rok zas nemám pľúcnik nasušený :-)))
      Tak to som rada, že to máte podobné večer ako my, každý po svojom. Trocha som sa aj obávala to písať, aby si niekto nemyslel o nás niečo zlé :-)))Hlavne muž to nemá moc rád, že píšem o našom súkromí. Ale zvyká si :-)))
      Užívaj si víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, výšivka má dvě nožky, takže dvounohá kočka to bude ?
    Ligurček.. pěkné slovo .. taky suším .. máme trs veliký, druhý nám přišel přes zimu pryč ... do polévky i do vařených brambor je výborný ... já jsem schopná ho "nacpat" všude .. nivu máme často a nejvíc do těstovin a třeba i k večeři, většinou ale taky studenou...
    Tak ať se zeleninové zahrádce daří ... u nás je zahrada bílo-zelená, jak nasněžíno jak odkvétají jabloně...
    Užij si víkend a papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, no proste, herečka to bude :-)))
      Vidíš, zas niečo nové, do zemiakov nedávam ligurček, musím to vyskúšať, mne to určite bude chutiť. Ja cestoviny robím málo, zas len preto, že ich nemá rád muž :-)
      Tu je zas veľa semienok púpavy, minule žiaci začali kričať, že padá sneh, myslela som, že ozaj a až potom sme zistili o čo ide. Ja mám veľmi rada rozkvitnuté jablone.
      Pekný víkend!
      Pááá

      Odstrániť