piatok 20. mája 2016

Vôňa asfaltu

Jar je na  Orave práve v tom najkrajšom. Dokonca aj na mojej výšivke:



Pred dvoma rokmi robili nový cestný privádzač do našej dediny. To iba vďaka tomu, že rozširovali hlavnú cestu. Odbočku do dediny museli posunúť ďalej a tak spravili aj kúsok novej cesty. Fakt len kúsok! Napojili ju na starú cestu, ak jej tak môžem hovoriť. Podobá sa totiž skôr na tankodrom :-)))

Cestu dedinou naposledy robili v roku 1980 pri príležitosti osláv 120. výročia od narodenia Martina Kukučína (vlastným menom Matej Bencúr). Na oslavy prišli aj členovia vtedajšej slovenskej vlády, takže dedina musela vyzerať ukážkovo!

Od vtedy sa cesta už len "lepila" a párkrát aj "opľula". Znamená to, že po zime zaliali výtlky (tie najväčšie), či zriedkavo nastriekali na cestu nejaký asfaltový roztok v hrúbke asi 2 mm, ktorý po uschnutí nebolo už ani vidieť, nieže cítiť :-(((

Nečakáme v dedine mimoriadnu vládnu návštevu, ale predsa sme sa dočkali novej cesty. Náš šikovný starosta získal peniaze, bohužiaľ, nie na cestu celou dedinou, ale keď netečie, aspoň kvapká! A tak sa dnes môžeme previesť po novej ceste do polovice dediny. Druhá polovica musí počkať, snáď nie ďalších 36 rokov!











Ako dieťa som rada sledovala drsných chlapov pri asfaltovaní cesty. Asfalt topili v kotle, pod ktorým bol skutočný oheň. Okolím sa šírila vôňa asfaltu, z ktorého sálalo teplo. Mám to v pamäti dodnes. Robievalo sa to v horúce letné dni.  Pamätáte?

Včera som bola priamo pri asfaltovaní, ale necítila som takmer nič. Stratila sa vôňa asfaltu a aj sálanie tepla. Všetko sa mení. Uvidíme, ako dlho nám bude nová cesta slúžiť!

Dnes som mala jazmínový čaj:




Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Danielko, jaro je opravdu nádherné ... na výšivce i ve skutečnosti.. tady má být v neděli 28 stupňů !? Na vůni a sálavé teplo asfaltu si taky pamatuju, cítím to dodnes ... tak ať vám "koberec" dlouho vydrží ..
    u nás leckdy po zimě je tolik děr ...já jsem dneska měla Pu-erh, koupila jsem si novou zásobu, taky ze zvědavosti jsem si koupila Sencha, ale čínský. Moc ti přeju krásné chvíle s dětmi, škoda, že Danka nemůže... papáááá Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Che meraviglia le rose che circondano la bellissima signora. Complimenti il ricamo è sempre più bello.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jasmínový čaj je môj obľúbený...asi nikdy neprestanem obdivovať vaše výšivky...musí to byť krásna záľuba, hlavne v takomto krásnom počasí. Inak verím, že vám cesta vydrži čo najdlhšie :) Veľa šťastia a príjemný zvyšok dňa. Kika – Blog for smile

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Your spring scene grows prettier and prettier, Daniela--love the little blossoms falling from the cherry tree :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, výšivka se nádherně rýsuje. Tvoje výšivky jsou překrásné a vždy mě udivuje jak rychle dokážeš vyšívat....já tak půl století jeden obrázek.
    No, vidím, že s těmi cestami je to stejné i u nás. Když...tak se zalepí kousek, pak někdy další, ale pořádné cesty se člověk nedočká.
    Jasmínový čaj jsem ještě nezkoušela, ale určitě ho vyzkouším.
    Dani, měj se krásně a přeji pěkný víkend. U nás sluníčkový.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, pravda, také tu vůni asfaltu cítím stále a je zajímavé, že teď nevoní, že? A s tou výšivkou - to jsi tedy pilná! Krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pamätám, pamätám, bože to už som taká stará??? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. YOur stitching is coming along so beautifully ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dani,
    výšivka je krásne rozkvitnutá, pekne postupuješ, zato ja skoro nič, Kubko dostal silný kašeľ, boli sme u našich, takže som ani nechodila na net... snáď sa to skoro zlepší. Škoda, že nezodpovední rodičia dávajú do materskej školy aj choré deti :-(
    Tak nech Vám cesta dlho a dobre slúži, v lete ju omrknem :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť