utorok 28. júna 2016

20. Turecký čaj

Nevyšívam, ale dúfam, že zajtra začnem :-)

Lenka mi z dovolenky v Turecku doniesla sklenený pohár na čaj. Kto bol v Turecku, alebo si aspoň občas pozrie kúsok nejakého tureckého seriálu, ktoré dávajú už aj naše televízie, vie, že Turci pijú čaj pri každej príležitosti, v každej dennej hodine, na rôznych miestach, pred jedlom, po jedle, ......

V uliciach tureckých miest sú čajovne jedna vedľa druhej. Majiteľ roznáša čaj hosťom a ponúka k nemu sladké zákusky s medom a orieškami. Hostia, výhradne muži, sedia tak, aby mohli sledovať pouličný ruch a popíjajú čaj.



Tureckom viedla slávna hodvábna cesta. Čaj tadiaľ vždy prúdil vo veľkom množstve do Európy. Niet divu, že sa tu čaj pil v minulosti a pija sa dodnes. Turci nemajú čajový obrad, ale od ostatných čajových krajín sa líšia prípravou a nádobami na prípravu čaju. 

Obľúbenosť čaju v Turecku dokumentuje historka, v ktorej sa hovoré o levovi, ktorý utiekol zo zverinca a skrýval sa na nádvorí paláca sultána. Občas zoťral nejakého vysokého hodnostára, ale nikto ich nepostrádal. Až keď lev zožral poslíčka, ktorý úradníkom roznášal čaj, nastala panika.

Produkcia čaju v Turecku sa začala hlavne v prvých rokoch Republiky pozdĺž východnej čiernomorskej oblasti. Mnohé čajové plantáže sú sústredené okolo mesta Rize, od gruzínskej hranice smerom k mestám Trabzon, Arakli, Rize, Karadere, Fatsa. Na niektorých miestach siahajú 30 km do vnútrozemia a do nadmorskej výšky okolo 1000 m. V roku 1947 bola v Rize postavená prvá čajová továreň. 




Turecký čaj má plnú chuť a je prílis silný na to, aby sa podával vo veľkých šálkach. Preto sa servíruje v malých pohárikoch v tvare tulipána, ktoré musíte držať za okraj, aby ste si nepopálili prsty, pretože čaj sa podáva vriaci. Čaj sa sladí repným cukrom, niekedy s citrónom, ale vždy bez mlieka.

Turecký čaj sa pripravuje pomocou dvojitej konvice zvanej "çaydanlik". V dolnej konvici je voda, v hornej menšej konvici je suchý čaj, ktorý sa vriacou vodou pod sebou najskôr prehreje, potom sa zaleje a vzniknutý koncentrát sa v poháriku riedi asi v pomere 1:3, podľa toho, aký čaj chceme. Silný čaj, turecky "koyu" znamená tmavý, "tavsan kani" znamená doslova králičia krv a je hnedočervenej farby, alebo svetlý "acik" znamená slabý.





Pred niekoľkymi rokmi sa na miestny trh uviedol jablkový čaj "elma cayi", najmä pre turistov. Ten však nemá nič spoločné s tradičným tureckým čiernym čajom. Je sladký, bez kofeínu, mierne trpký, s jablkovou príchuťou. Ale v zložení čaju sa nenájde nič súvisiace s jablkami :-)



Dočítala som sa aj o tom, že v balení s označením "Turecký čaj" sa niekedy skrýva horší cejlonsky čaj. Ten bol dovezený do Turecka, tam sa balí do obalov s tureckými nápismi a je vyvážaný do Európy. Jasné, že iba skutočný znalec dokáže rozoznať, či ide o skutočný turecký čaj :-)





Nech sa vám darí!
Daniela




3 komentáre:

  1. Coucou Daniela,
    Un sujet trés interessant ,le thé turque est un sujet ou je me suis toujours posé des questions!
    Il est trés bon,mais je ne comprend pas pourquoi son prix est si bas ici chez nous en France 4euros le KG alors j'ai des doutes de sa qualité!en connais tu la raison?
    Merci a toi pour une réponse,tes petits reportages sont toujours bien interessant
    Amicalement
    MC

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chère Marie Christine, je pas eu thé turc. Notre entreprise boutique est pas thé turc. Je ne vous comprends pas à faible coût. 4 € / kg est très peu. Je pense donc qu'il vaut la peine de tests.
      Je suis très heureux que tu es mon ami!
      Je vous souhaite un bon week-end!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka, potešila si ma týmto príspevkom o tureckom čaji...priznám sa ti, že aj teraz som zase po dlhšom čase pozerala turecký seriál, telenovelu a veru vždy ich obdivujem ako radi a často pijú čaj, veľmi sa mi to páči ale aj tie ich zvláštne jedlá ktoré majú...pekne si to napísala, zase som sa čosi priučila, ďakujem. páááá

    OdpovedaťOdstrániť