pondelok 6. júna 2016

Bylinky a nová krabička

Dnes nevyšívam! Keď sa nepustím do toho poobede, večer sa mi ťažko začína :-(
Krásne počasie ma láka von. Dnes nebolo počuť dokonca ani hrmenie. V priebehu dvoch dní mi rozkvitla šalvia a tak som sa vrhla do prvého tohtoročného strihania:




šalvia
mäta 
po strihaní
Aby aj napriek môjmu vyšívaciemu "voľnu" bude mať dnešný príspevok niečo spoločné s vyšívaním.  Od Maxíka som dostala zaujímavú krabičku:



bolo hneď jasné, že do nej pôjde niečo na vyšívanie, ale čo?
zbytky bavlniek sa ešte niekedy môžu hodiť, preto ich nevyhadzujem, ale ich skladovanie som mala len takto :-(
tu im bude určite oveľa lepšie, budú cítiť, že ich mám stále rada :-) 


Aj dnešný čajík som si urobila len na rýchlo - vo vrecúšku - a vypila som si ho von:





Jazykové okienko:

Krabica, škatuľa:

Slovo krabica sa desaťročia hodnotilo ako subštandardné slovo a takto sa uvádza aj v aktuálnej kodifikačnej príručke, akou je Krátky slovník slovenského jazyka z r. 2003. Spisovné bolo iba slovo škatuľa. Nespisovnosť slova krabica sa však nedávno prehodnotila (porov. článok Osudy slov škatuľa a krabica od Pavla Žiga v 4. čísle časopisu Kultúra slova v r. 2011, ktorý je v elektronickej podobe prístupný na webovej stránke nášho ústavu www.juls.savba.sk) a v 2. zväzku Slovníka súčasného slovenského jazyka H – L z r. 2011 sa už slovo krabica uvádza ako spisovné neutrálne slovo.

Sáčok, vrecko:

Slovo sáčok (aj podoby sáčik či sáček) je nespisovné, jeho spisovným ekvivalentom sú slová vrecko a vrecúško. V Krátkom slovníku slovenského jazyka sa toto slovo síce uvádza, no so štylistickým kvalifikátorom subštandardné slovo (skratka subšt.), ktorým sa označujú nespisovné slová. Vo vytlačenej podobe slovníka sú nespisovné slová odlíšené od spisovných iným typom písma (obyčajným), v elektronickej verzii (na www.juls.savba.sk) sa na odlíšenie spisovných a nespisovných slov použili rozličné farby.


Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Danielko, bylinkám je u tebe dobře.. máš je pěkné... vidíš, já musím šalvěj jít taky už střihat už kvete.. teď jsem ostříhala pár heřmánků, zatím začíná... Maxík ví jak udělat babičce radost .. krabička je kouzelná, ten šicí stroječek je na tom pěkný ... já si dnes uvařila konvičku zeleného s jasmínem a popíjím už studený .. dnes máme vedro asi 28... včera odpoledne tady byla veliká bouřka a hodně deště, ale naštěstí žádné problémy... chytlo mi to na kole přijela jsem úplně mokrá... jen jsem odvezla do kontejneru odpad - husí packy, někdo tomu říká kozí noha .. roste nám to za barákem /nejen !/...
    Tvoje jazykové okénko je zajímavé.. člověk zjišťuje pořád něco nového...
    Posílám sluneční pozdrav k vám domů ☼ ☼ ☼ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka a to sa mi bylinky rozrástli len z tých z Lidla za 1€. Už som k nim vlani zasadila aj tymián, ale cez zimu vyhynul. Chcem si ešte nejaké bylinky kúpiť a zasadiť, ale to musím ísť do HM :-)
      Jarka, aj v telke som počula, že okolie Plzne zasiahla veľká búrka, hneď som si na teba pomyslela. Našťastie, ostalo to len pri nepríjemnom zmoknutí, lebo stále ukazujú samí hrôzy :-(((
      Ja teraz pijem trocha menej čajíkov, iba vo voľne dni si urobím viackrát. Keď som v škole, tam si urobím len jeden vo vrecúšku a potom až doma akože o piatej :-)
      Zas bol krásny deň, presne také mi vyhovujú :-)
      Ešte zajtra má byť fajn a zas sa má počko pokaziť. No, ale dážď je potrebný :-)
      Páááá

      Odstrániť
  2. Danka, ešte jedna vec ti v tom jazykovom okienku chýba. Nebudem písať viac, nájdeš to u mňa. Používanie slov krabička, sáčok je len nespisovné, hovorové. Ale nesprávne použitie slov von a vonku, to sú gramatické chyby.
    Nitiam na vyšívanie si našla pekné miesto, samozrejme, vďaka tvojmu vnukovi.
    Tu je odkaz na jazykové okienko u mňa - https://fotografiedb.wordpress.com/2016/04/16/boli-ste-uz-dnes-vonku-ci-sa-este-len-chystate-von/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, dík za upozornenie! Prečítala som si tvoj post :-)
      Ja nie som nejaký jazykovedec, len mi čosi v hlave zostalo od maturity (pradávno)!
      U nás sa relatívne spisovne hovorí, ale v posledných rokov sa veru slovenčina aj tu dosť przní. To mi je ľúto :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka,
    krabička je nádherná, neuveríš, ale už asi týždeň ju chodím denne obzerať na jednu stránku a zvažujem, či si ju mám kúpiť... Tvoje deti vedia, ako Ťa potešiť, aspoň nedostávaš nepotrebnosti :-)
    Mätu i šaľviu lekársku máš nádhernú, ja ju neviem zohnať, snáď sa mi to podarí. Čo budeš z byliniek robiť?
    Z jazykového okienka som sa niečo nové dozvedela...
    Môj čaj bol biely.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, bylinky sú z Lídla, z tých do kuchyne, vysadené a rastú, iba tymián mi v zime zahynul. Chcem si ich ešte rozšíriť :-)))
      Bylinky som dala sušiť a budú na čaj, aj deti si z nich berú, hlavne šalviu pijú pri prechladnutí.
      Hihihi, tak sa ti tiež páči krabička??? To je náhoda, však? Ak sa ti páči, kúp si, poteš sa, ja to tiež robievam - sama sebe:-) Veď ja sama viem najlepšie, čo chcem :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Dani, bylinky sú teraz aj u nás v kurze. Šalviu som ešte nestrihala, musím to napraviť. Krabička je super. :) Danka, ten Paríž bude krásny. A tá modrá taška, tak to je úplna nádhera. Fakt! Zdravím. D: :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, u vás šalvia už asi aj odkvitla. Je ju prvý raz strihám práve v kvete, ale potom si ona rastie ďalej, ale už nekvitne. Vlani som ju strihala tri razy :-)
      Ďakujem ti za pochvalu, to vieš, že ma to hreje pri srdiečku :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. That's a lovely storage box for your threads. It's so sweet with the old fashion sewing machine :)

    OdpovedaťOdstrániť