utorok 21. júna 2016

Darček od Janka

Vo vyšívani som pokročila len málo, ale vidieť, že to bude brucháčik:




Posledné dni v škole sú vyčerpávajúce, preto si poobede radšej posedím von.  Jest sa na čo pozerať, komediant Furio sa predvádza :-)

Aby Boro moc nežiarlil, zobrala som ho na vychádzku do prírody. Potom sme boli spolu ešte na baze. Konečne sa mi podarilo dopredu uvariť a ochladiť vodu na prípravu limonády. Ak chcem stihnúť pripraviť aj sirup, nesmiem to už odkladať, lebo som zistila, že baza už ide odkvitať:





Takýto pohľad na Choč sa mi naskytol z miesta, kde rastie baza:


V piatok v škole bol za mnou žiak Ervin s prosbou, aby som ho uvoľnila z poslednej hodiny, vraj potrebuje ísť do autoškoly v Ružomberku. Doprovod mu robil spolužiak Janko a keď som uvoľnila Ervina, spýtal sa, či môže ísť s ním. Tak chlapci, tomu nerozumiem! Do autoškoly mu predsa netreba ísť držať hlavu :-)))

Vysvitlo, že Janko chce ísť do Ružomberka niečo kupovať. Nechcela som vedieť, čo tak súrne  potrebuje, ale zo "srandy" som sa ho spýtala, čo kúpi mne. Vraj nech sa nechám prekvapiť :-)

Dnes som od Janka dostala čaj s názvom "jahodový pohár". Jeho zloženie: ibištek, ruža šípová plod, citrónová kôra, jahoda list, mrazom sušené jahody, prírodná aróma. Čaj chutí teplý aj studený. Dnes som teda mala rozhodnuté už o desiatej, aký čaj budem piť o piatej:-)))


čaj som si vysypala do škatuľky z jazmínového čaju, mám dve (zelenú a modrú) 
čaj má krásnu sýtočervenú farbu vďaka ibišteku 
jahodový čaj do jahodovej šálky - mám ju z posledných darčekov od mojej drahej sestričky

A aký čaj bol? Osviežujúci teplý aj studený. Vyskúšala som oba. V horúce letné dni bude studený príjemným nápojom pri dodržiavaní pitného režimu. Janko, ďakujem!!!

Jazykové okienko:

V texte som použila slovo "jest". Je to málo používané slovo a tak ma napadlo, či je vôbec ešte spisovné. Slovo jest poznáme už asi iba zo skratky t. j., čo znamená to jest

Slovo jest je dnes už archaický tvar 3. osoby prítomného času slovesa byť (dnes je), ktorý sa používa už iba v tejto skratke (t. j.)

A ešte mám niečo k písaniu samotnej skratky. Medzi písmenami t. a j. má byť medzera! Teda nikdy nie  t.j. , ale t. j.!


Nech sa vám darí!
Daniela


13 komentárov:

  1. Daniela~ :D

    I see you are still enjoying daily tea! Strawberry Sundae seems wonderful. Is it naturally sweet? I must have sugar or I disintegrate. :)

    Your old computer has become your new MacBook table!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Rose tea has a sweet - sour taste naturally. I do not give tea to sugar, I do not like sugar.
      You're right, old computer I have not thrown yet. He served me a long time, I still likes it :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Your stitching is looking cute, Daniela!!:) I always wonder how you manage to do so many things in a day and even blog everyday. That's great !!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you very, nice Preeti! I not longer care about the children, cook only once every three days, husband is not difficult to eat :-)
      They were our children at home, I not had time, so now :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka,
    výšivka sa blíži do konca? Teším sa na ňu...
    Držím palce, nech sa limonáda vydarí. My sme boli včera celá rodinka na lipe, lebo už aj tá tu pomaly odkvitá, máme radi lipový čajík.
    Jahodový čajík od žiaka je milá pozornosť, snáď do tej autoškoly dorazili :-)
    Včera som čajík nestíhala, popri zbieraní lipy sme ešte museli s Kubíkom zahájiť aj tohtoročnú "zmrzlinu" a tri detské ihriská :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už to bude posledné zvieratko :-)
      Akurát som sa dnes pýtala muža, či nevie, či nekvitne už aj lipa, vraj nie.
      Asi dorazili, lebo v pondelok mal skúšky a urobil :-)
      My same s Lenkou tieť už otvorili zmrzlinovú, lepčie povedané nanukovú, sezónu. Kaťdú sobotu sme v nejakom HM a kúpime si nejaký nanuk a potom von sledujeme ľudí a lížeme :-)
      Ale ihriská spolu nemusíme :-)))))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Ten cajik vyzera skvelo ... pekny darcek ... Chlapec ta pozna a ma ta rad ... :-) bude z neho pozorny muz ... Vysivku som uz niekolko krat vychvalila a robim tak aj teraz ... u nasvje uz po baze ... a lipu nemame toho roku vobec ... ze vraj pomrzla ... takze budeme bez lipoveho caju v zime ... Dani, pozdravujem na Oravu ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, mám to šťastie, že ma žiaci majú v obľube, ale asi aké požičaj, také vráť :-)
      Stáva sa mi, že idú ku mne na hodinu napr. aj namiesto telocviku, alebo zastupovanej hodine, aj keď uťím úplne nieťo iné, ako majú oni. Sedia a aspoň na pol ucha počúvajú. Občas mám spojené skupiny, keď šéfka nemôže ísť učiť a dá chlapcom robotu, rysujú a zapájajú sa do našej hodiny, je ti to pre mňa cenné :-)
      Tu lipa nevymrzla, ale ešte nekvitne. Ja ju nesuším, lebo doteraz pil iba muž bylinkové čaje a mal ich dosť. Uvidím, možno trocha nasuším :-)
      Páááá

      Odstrániť
  5. Brucháčik.. to je pěkné slovo .. a ještě k tomu růžový brucháčik... tak to se těším kdo to bude ! Janko je fajn.. za uvolnění z hodiny nezapomněl na pozornost pro tebe ... jahůdky, věřím, že dobré a v krásném hrnečku ... bezinky jsi sbírala dost blízko Choče, co.. v košíku vypadají moc něžně... náš kocour, když byl mladý tak jsme mu říkali, že je jak cirkusák nebo komediant ... je s nimi legrace ...
    zajímavé jazykové okénko.. musím zjistit jak je to u nás se slovem "jest" ...
    Danielko, hezký čtvrtek ti přeju ! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, bazu som bola zbierať pri kaštieli, čiže práve naopak, ďalej, ale fotila som s priblížením. Ono to potom vyzerá blízko, ale v skutočnosti to je dosť ďaleko :-)
      V piatok idú naši žiaci na Choč, ale to ja s nimi nemôžem ísť, lebo tí idú ako strely! Ja za nimi nevládzem ani po ulici :-)))
      Je to fakt sranda, každé mláďa, nie len ľudské, je úžasné!
      No vidíš, veru neviem, ako to je v češtine, síce rozumiem úplne, mám rada niektoré české zvraty, ale gramatiku veru neovládam :-(
      Je nádherne, až horúco, preprala som si dve blúzky v rukách, aby som zas na dva dni mala do školy, zavesila mokré, len tak z nich lialo a za chvíľu už pôjdem po suché. Je leto!!!! Fuj, len nech nie sú horúčavy ako vlani :-((((
      Pááá

      Odstrániť
  6. Dobrý den Danielka,
    probrouzdala jsem blog,ale dostala jsem se jen k datu 8.marca.Zasmála jsem se,jak obhospodařujete 2x4m políčko těžkou technikou. :-D A líbí se krásné výšivky a komentáře k čajovému rituálu.Hezký den přeji a jehlička ať šije skoro sama.
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem za milé slová, samozrejme aj za prihlísenie sa na blog, hneď som to spravila aj ja!
    Zatiaľ som videla len málo, ale hneď viem, že sa mi u teba v domečku bude veľmi páčiť - nádherne tvoríš, šitíčko na jednotku! Už sa teším, keď budem mať čas na dlhšie pobudnutie v ateliéri!
    S mužom sme záhradkárske antitalenty, ale technika nám ostala po svokrovcoch, dokonca pred rokmi sme si aj sami niečo prikúpili, mysleli sme si, že aspoň zemiaky si dopestujeme, ale nestalo sa. Teraz, na dôchodku, to skúšame po svojom, zábavne, bez očakávania úspechu :-)))
    Svet blogeriek ma uchvátil a skoro aj pohltil!
    Teším sa každému novému priateľstvu!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dani, tak som to zdolala, posledný príspevok prečítaný, začala som od najnovšieho a najsmutnejšieho...hodinka mi ubehla príjemne...jahodový čajík vonia až sem, idem sa naobedovať a asi si urobím dnes namiesto kávy čaj, len nemám taký turecký pohárik:) len samé šálky, no čo už, bude po našom :))) Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť