štvrtok 16. júna 2016

Suším bazu čiernu

Líščia nora je vyzdobená a mladá líščia rodinka môže sláviť najkrajšie sviatky roka - Vianoce:





Kto by chcel vidieť aj líce tohto obrázka, musí si kliknúť na Christmas Ornie Sal. Niekedy, snáď v priebehu dvoch týždňov, sa pustím aj do konečnej úpravy tohto obrázka, tak sa nechajte prekvapiť :-)

Po prvý raz sa idem zapodievať bazou čiernou. Chcela som to urobiť už vlani, ale kým som sa rozhýbala, baza mi odkvitla :-(

Keďže viem, že kvietky bazy ľahko opadávajú, na internete som si chcela overiť spôsob jej sušenia. A veru aj tam sa píše, že na sušenie treba odtrhnúť celé súkvetia. Po usušení sa stopky odstrihnú a skladujú sa len kvietky.

Na blogoch som už dávnejšie videla, že bazu zbiera veľa blogeriek. Jasné, veď je to doslova čarodejná bylinka. Zaujímavé čítanie o nej som našla napríklad TU.








Na dvore som ešte raz prešla všetky súkvetia, aby som nedala sušiť aj chrobáčiky :-)


suším podľa návodu - stonkou nahor :-)
A môj dnešný čaj je jasný, z čerstvej bazy:

s medom a citrónom :-)
Bazové obdobie si ešte vychutnám. Chcem skúsiť spraviť bazový sirup a možno aj limonádu. Receptov na internete je až-až, len si vybrať ten najlepší :-)))

Nech sa vám darí!
Daniela

20 komentárov:

  1. Hello Daniela! Lovely blog! I love tea too!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Ana Cristina! I am glad that I have a new girlfriend!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Tak už rozkvitla aj u vás ... jej vôňu cítim aj cez monitor ... :)
    Ja pred sušením odstrihnem najhrubšiu stonku a kvietky ostanú len na tých tenších ... usušenú tak ukladám do pláteného vrecka ... bazový čaj mám veľmi rada ... Danka, maj pekné dni ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri a predstav si, môj muž hovorí, že mu smrdí. Dnes hovoril, že keď vôjde do komory, kde ju na stole suším, musí rýchlo odísť. No nech, ja suším ďalej :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Bazový sirup je super vec ... mám ho rada, lebo je veľmi osviežujúci. Tak nech ti vyjde keď ho budeš robiť...pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sirup moc nepoužívame, pre mňa to je sladká voda, ale len tak 2 l na skúšku urobím :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka,
    neoddolala som, a výšivku som si už pozrela, je krásna.
    U nás už baza ide do guličiek, tak chcem potom vyskúšať džem :-) inak bazu už máme nasušenú, sirup uvarený, limonádu vypitú...
    Tak držím palce, nech sa Ti vydarí.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti Aďka, aj za komentíky na CHOS!
      Tak si šikulka! Limonáda by sa mala držať až zo 10 dní asi to kvasí, ale akosi sa mi to nepáči, pozerala som rôzne recepty, tak snáď niečo skombinujem :-)
      Môj ocko robieval zo zrelých bobuliek víno, bolo výborné, vraj dobré na krvinky, tak som si občas dala pohárik, lebo celý život mám červené krvinky na spodnej hranici.
      Majte sa fajn, cez víkend si užite spolu celá rodinka!
      Pááá

      Odstrániť
  5. That's a cute design Daniela and all your pictures are awesome.
    Have a nice weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli nice, thank you very much!
      Nice summer days I wish!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielko, lištičky máš pěkné ... bez mám ráda na čaj i sirup je dobrý, ale mně většinou sirupy chytnou šlem ... jednou jsem ho pro zajímavost zkusila v těstíčku není to špatné ... od večera nám tady zalévají v jednom kuse ... tak se těším na ☼
      Měj se fajn a posílám jedno rčení: Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.
      Papa Jarka

      Odstrániť
    2. Jarka, my as sirup milo pajama, mne to je len sladká voda, ale za pokus to stojí, len tak 2l urobím :-) Moja svokra robievala výborný malinový sirup, to mali naši chlapci (dvaja starší, lebo dvojičky mali rok, keď obaja svokrovci zomreli) celú zimu, dokonca v koncentrovanej forme aj ako liek :-)
      Videla som aj v telke, že niekde to bolo u vás ažaž daždivo. Tu síce sprchlo aj včera a aj dnes, ale len tak chvíľu, ale moc fúkal vietor, už nie :-)
      Poslala si mi pekné rčené (krásne je už aj to slovíčko), povedala som ho dnes mužovi, lebo chodí, že mu baza v komore, kde ju suším, smrdí.
      Pekný víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Your fox family is adorable, Daniela--both front and back!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Taky jsem koukala, že u nás je bezu všude plno, ale stejně je to zajímavé, že se říká černý bez a jsou ty květy bílé! A to tvoje vyšívání - to jsi zvládla opravdu fofrem a parádně! Moc se mi to také líbí!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, všimni si, ako dozrievajú bobule bazy - zrelé sú čierne - tam je pes zakopaný :-)
      Ďakujem ti, ako mi vždy vychváliš moje výšivky! Si zlatá!
      Uži si krásny víkend s tvojou skvelou rodinou!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Ahoj Danka, prečítala som sa cez všetky príspevky až sem... uf, nebola som tu veľa dní a veru udiala sa u teba kadečo...pristavila som sa pri tomto príspevku o baze. Veru si jej nazbierala. My sme mali bazový krík alebo skôr strom aj v záhrade, kým bol mladý bolo dobre ale potom narástol do veľkých rozmerov aj napriek tomu že som ho poctivo strihala a čo bolo horšie, mal strááááááášne veľa vošiek a keďže bol pri skelníku, dostali sa mi vošky aj na papriku a okolité ovocné stromy, tak sme pekne krásne bazu vypílili. Na druhej strane záhrady majú susedia tiež bazu a je tiež plná vošiek, tak neviem, či sa jej nepáči v takomto prostredí a vyhovuje jej len príroda...Musím sa aj ja vybrať niekde pozrieť a nazbierať si aspoň na sušenie...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť