streda 27. júla 2016

Bryndzové kysnuté bagety

Nemám splnenú júlovú úlohu na Christmas Ornie SAL. Téma je voľná a to je ešte horšie, ako keď je predpísaná. Moje rozhodovanie je oveľa dlhšie :-)))

Až podvečer som sa rozhodla a zašala vyšívať. Samozrejme, opäť budem výšivku ukazovať len z opačnej strany:


Manžel trávi tieto dni v dielni. Hrá sa na automechanika. Objednal si nejaké náhradné diely a opravuje náš mini traktor. To, aby sme boli pripravení na vyorávanie zemiakov na našej roli :-)))

Po troch dňoch traktor zložil a myslel si, že má "vystaráno". Ale pán traktor mu nechce naštartovať. Zdá sa, že po troch dňoch mu tak akurát ostali čierne ruky od kolomaže. Ani solvina nepomohla. Asi mu dám zajtra v rukách prať ponožky :-)))

Od štvrtku sme neboli v obchode. To nič, zásoby máme, len pečivo zmizlo. Rozmýšľala som nad niečim slaným a vymyslela som :-)))

Kým mi kyslo cesto, manžel sa bol napiť a keď videl v miske namiešanú bryndzu, potešil sa, že bude pomazánka. Ja som však mala iný plán. Aby sme mali po vôli obaja, upiekla som dvojaké pečivo:

droždia  a trocha cukru som zaliala teplou vodou a rozmiešala droždie v nej
kvások už kysne
do kváska som dala asi 0,5 kg polohrubej múky, rascu a dve lyžičky soli,  s teplou vodou som zamiesila cesto
(žiadne vajce, mlieko, ani tuk)
prikryla a nechala vykysnúť
pripravila som si plnku (pomazánku manželovi):
bryndza, maslo, cibuľka aj s vňaťou, pažítka
na drobno nakrájala a začala miešať
hotovo
herou som  vymazala plech
vykysnuté cesto
rozdelila som si na kúsky, ako ja - jedno menšie, druhé väčšie :-)
dva kúsky som použila na plnené bagety

dve veľké sú plnené, 6 menších je prázdnych
povrch som potrela olejom repkovým
a ešte chvíľu nechala podkysnúť
podkysnuté do rúry na 180 st. C
upečené, čas asi 20 minút, ale to záleží od rúry, ja sa vždy radšej pozriem do nej :-)
po vytiahnutí som ich ešte potrela vodou naliatou do nádoby, kde som mala olej na potieranie

Nechala som vychladnúť a pripravila na stôl. Dvaja ľudia, dva spôsoby. Keď nás bolo doma 6, všetci museli jesť rovnaké jedlo. Kde by som zašla, aby som každému robila na želanie :-)

Takže, moja plnená bageta:




A manželové menšie bagety natreté pomazánkou:


všimnite si tú čierňavu na rukách, no, automechanik :-)))

Počasie je trocha čudné. Už viac dní je vysoká vlhkosť vzduchu, nezvyklá na našu oblasť. Po obede za zamračí, veľa hrmí, ale spŕchne málo. Včera a dnes som mala problém s dýchaním a to nie som ani  astmatik. Tých ľutujem, musia to mať teraz ťažké. Dnes som si po piatej preto nerobila čaj. Pijem citrónovú vodu celý deň:





Nech sa vám darí!
Daniela

14 komentárov:

  1. jej Danka tak to vyzerá veľmi chutne ...hmmm a také čerstvé ... mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, take čerstvé je to najlepšie, ale dojedli sme dnes ráno a tiež chutilo :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, máš parádní ňaminku.. já bych rozhodně šla do plněné bagety a až narazím na brynzu, tak bych to udělala.
    Včera tady bylo několik lijavců i s bouřkou, vody až až.
    Jak píšeš o novém kocourkovi - ráda bych časem nového, ale kvůli té silnici do toho nejdu, je tu velký provoz i těžké náklaďáky, lítají jako .... o pár baráků dál měli postupně tři koťata .. všechna přišla pryč ... já vždycky obhlídnu jak roste váš Furio..
    Hezké dny přeju k vám domů. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ak na ňu natrafíš, určite vyskúšaj, je to jednoduché a veľmi jedléééé :-)))
      Dnes doobedu sa rozpršalo, ale našťastie nič hrozné to nebolo, teraz je len zamračená celá obloha, ale neprší. Keď vidím v telke, čo sa dokáže stať za pár minút búrky, hrozné....
      Tak to ti verím s tým mačiatkom, človeku prirastie k srdcu a prejde ho auto, to je smutné. V našej ulici je pokoj, chodia ňou len autá z nej, a aj cez dedinu nevedie hlavná cesta, máme to šťastie, že vedie mimo nej. V dnešnej dobe sú cesty moc plné bláznov, ktorí sa ponáhľajú nevedno kde. Tak budem fotiť Furia hocikedy, nech ho vidíš :-))))
      Jarka, maj sa mi fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  3. qui oggi piove, ma ieri non si respirava dall'umidità. Sei brava a cucinare, quello che hai fatto deve essere buonissimo!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. L'alta umidità non è con noi, ora è tutto viceversa e l'umidità è venuto a noi :-)
      Grazie per la lode, la ricetta è molto semplice!
      Pááá

      Odstrániť
  4. daniela, the baguettes look delicious, I could eat one right now. Mmmm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Sheryl! It's too late, it is all eaten :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  5. Bagetky jsou úžasné, já si nabídnu, díky! Bryndzovou pomazánku mám moc ráda a halušky s bryndzou mňam ☺ U nás včera pršelo celkem dost, a proto bylo dnešní dopoledne hodně příjemné. Teď už je zase na padnutí ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, tak by si na SK nezahynula hladom :-)
      U nás dnes spŕchlo trocha viac, našťastie nič zlé, ale vlhkosť vzduchu je stále hrozná a teraz podvečer to vyzerá opäť na dážď. Ja sa len bojím tých hrozných búrkových dažďov :-(((
      Evka, musíme to vydržať, zanedlho sa budeme sťažovať, že je zima :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Thank You for visiting my blog again. The ducks you have stitched are very cute and colorful.The baking recipe looks very delicious too. Well Done !

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Juuuj Dani ... to je dobrotka ... tiez by som sa ponukla tou plnenou ... a vlasne, aj to mate rovnake, aj nemate ... :-):-):-) mam velmi rada taketo domace pecivo .. teda, rozky, zemle, chlebiky ... urobim aj ja rada, ale nie casto ... lebo potom sa tym napchavam a napchavam ... a mne to naozaj netreba ... U nas bolo vcera tiez hrozne dusno ... boli sme na chate, v lese, poriadne naprsalo, vyslo aj slnko ale vzduch sa dazdom neosviezil ... prave ze sa ta vlhkost zacala zo zeme vyparovat ... pratali sme sa radsej domov ... doma to bolo s dychanim ovela lepsie ... Danka, pozdravujem, maj sa dobre ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť