sobota 30. júla 2016

Medzinárodný deň priateľstva

Potrebujem vyšiť ešte jeden detský vzor:




Vedeli ste, že dnes, 30. júla, je Medzinárodný deň priateľstva? Ja som to nevedela. Dozvedela som sa to dnes ráno z rádia. Nepovedali k tomu viac a moja zvedavosť ma teda nasmerovala na môjho priateľa Google :-)))

Medzinárodný deň priateľstva sa vraj začal sláviť v USA od roku 1935. Jeho hlavnou myšlienkou je uvedomenie si úlohy priateľstva v našom živote. Prečo práve vtedy a tam, to som sa nedočítala. VZ OSN (Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov) v roku 2011 (áno, poriadne neskoro) určilo tento deň na 30. júl. 

V rezolúcii VZ OSN sa kladie dôraz na priateľstvo medzi národmi, krajinami, kultúrami aj jednotlivcami. Priateľstvo má ľudí inšpirovať k úsiliu o mier a k budovaniu mostov medzi spoločenstvami. 

Priateľstvo je vzťah dvoch ľudí založený na dôvere, úprimnosti a tolerancii. Priateľstvo je pocit, že tomu druhému môžeme zveriť svoje tajomstvá a dať mu možnosť nahliadnuť do svojej duše. 

Priateľstvo vyjadruje pre každého niečo iné, má inú formu, rozličnú intenzitu. Všeobecne vyjadruje pozitívny vzťah k inej osobe. Každý ho má v rebríčku hodnôt na inom mieste, ale jedno je isté - bez priateľstva by bol život ťažký.

Dnešná hektická doba nepraje priateľstvám.  Pravé priateľstvo treba nájsť nie otvorenými očami, ale otvoreným srdcom. Srdce by malo byť veľké, pretože priateľstvo je často skúšané rôznymi nástrahami a musí vedieť aj odpúšťať.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či máte skutočných priateľov? A ste si istí, že vaši priatelia sú skutoční priatelia? Hovorí sa, že priateľa poznás v núdzi. Alebo, že priateľ je človek, ktorý príde, keď všetci ostatní odídu. A ešte jedno sa mi páči - najlepším priateľom človeka je pes :-)

Ja som si dnes spravila revíziu mojich priateľstiev. Prvých priateľov som mala v detstve. Boli to traja chlapci od susedov. Boli sme spolu väčšinu voľného času, po škole sme sa spolu hrávali, športovali a veľa sme sa rozprávali. Naše priateľstvo vydržalo do skončenia základnej školy. 

Na strednej škole som mala dve výborné priateľky. Spolu sme prešli pubertou, tanečnou i stužkovou. Po maturite sme sa rozpŕchli za štúdiom a priateľstvo skončilo. Zaujímavé je, že na našich pomaturitných stretnutiach sme sa dostali do starých "koľají" a na našom vzťahu nebolo vidieť roky odlúčenia :-)

Aj na vysokej škole som mala dôverné priateľky. Naše životy sa stretli na 5 rokov. Ako sme sa zišli, tak sme sa rozišli a ostali nám len milé spomienky.

23 rokov som učila na jednej škole. Našla som si v nej priateľky nielen na čas v škole, ale aj mimo školy. Stretávali sme sa, navštevovali, ale všetko to skončilo mojim odchodom. Bolo to skutočné priateľstvo? 

Teraz učím na druhej škole. Moje kolegyne sú skvelé, rozumieme si, dokážeme sa navzájom vypočuť, poradiť si, či jedna druhej pomôcť, ale zostáva to len na úrovni školy. Počas školského roka mi to stačí. Cez letnú dovolenku som mala vždy pri sebe manžela a naše 4 deti a  stačili mi :-)

A teraz? Deti sú preč a zostal mi len manžel. Dnes som pri premýšľaní nad priateľstvom prišla na to, že manžel je môj najlepší, možno jediný priateľ. Dôverujeme si, sme voči sebe úprimní a navzájom sa tolerujeme. Neviem, či to je pre mňa dobre, alebo zle. Určite je smutné, že nemám priateľku, s ktorou by sme sa pravidelne stretávali a zdôverovali sa, debatovali. 

Doba mi však doniesla veľa virtuánych priateľstiev, bloger priateliek. Najskôr to boli výhradne zahraničné, ale časom k nim pribudli aj slovenské a české blogerky. 

Priateľky moje, pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa priateľstva vás všetky z celého srdca pozdravujem!  Pozdravila som aj môjho skutočného priateľa - manžela. Urobili ste to dnes aj vy, pozdravili ste svojich priateľov? Ak nie, ešte na to máte pár hodín. Verte, priateľstvo je to najkrajšie, čo nám život prináša. Udržme si ho!

Udržme si priateľstvo medzi jednotlivcami, medzi národmi, krajinami a kultúrami! Nedajme sa vtiahnuť do vzájomného osočovania, nenávisti a bojov. Nevyvyšujme sa jeden nad druhého, neuprednostňujme svoj svetonázor, nerobme si napriek! Pokúsme sa žiť spolu, hľadať to, čo nás spája a to, čo nás rozdeľuje si nechajme do svojho súkromia. Všetko záleží len a len od nás, obyčajných ľudí. Nedajme si riadiť život niekoľkými samozvancami!

K premýšľaniu na ťažkú tému som si urobila po piatej ovocný čaj:






Nech sa vám darí!
Daniela


















7 komentárov:

  1. Danilka, vidíš ani ja som nevedela, že existuje nejaký deň priateľstva. Každý prechádza určitými etapami vo svojom živote a priatelia prídu, odídu a v tom najlepšom prípade ostanú ... Danielka, prajem ti krásne priateľské všetky dni, pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobre, Zuzka, aspoň v tom nie som sama :-)
      V súčasnosti si asi každý deň niečo pripomíname, kto by touž len v hlave nosil. Ale keď ťa ráno v rádiu upozornie :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, ach, to je krásný článek .. netušila jsem o tomto dni .. musím říct, že jsem měla štěstí na lidi ... pamatuju si na ekonomce první den jsem přisedla k jedné dívce a je to přátelství dodnes, svěřujem se dost, je to Jana z Mnichova .. mám i jednu kamarádku v Praze z dřívějšího zaměstnání, bydlely jsme v jednom domě, hodně si rozumíme a hodně jsme si pomohly i v těžších chvílích života .. teď na sebe nemáme tolik čas, jsem tady u mami, ale vím, že bychom navázaly... tak si občas telefonujem .. .. vlastně nejlepší kamarádka z mladších let mi zemřela když mi bylo přes 30 let, bezvadný člověk .. já teď na blozích také cítím blízké přátelské duše a je to moc milé ...při mé nynější situaci, kdy jsem dost doma je to nádhera ... a myslím v manželství v pokročilém věku být přáteli je fantastická věc... každý to ve vztahu nemá ... mami má shodou okolností nejradši píseň od Petra Rezka Přátelství ..
    Omlouvám se za dlouhé povídání.. Danielko, měj se krásně ! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidáš, Jarka a ja veru také kamarátky nemám :-(
      Možno je to aj tým, že som sa vždy venovala len rodine a to mi zabralo všetok čas a na nič iné nebolo už. A preto sme si asi zostali len s mužom, lebo mne sa zdá, že aj ja som mu len zostala :-) Ale možno to tak má byť, čert ho vie :-)
      A tu, virtuálne, sme si našli ľudí, ktorí majú podobné záujmy a to je na tom dobre, že aj napriak diaľke sme spolu.
      Takže dnes idem hľadať Přátelství od Rezka, lebo predstav si, neviem, ktorá to je. Ja som ti v hudbe totálny neznalec. Ale na nete je všetko :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  3. Даниэла, я с большим интересом прочитала твои размышления о дружбе, большое спасибо, что поделилась ими с нами. У меня есть очень близкая подруга, с которой мы дружим уже много лет и не смотря на наши расстояния, она живет в Англии, мы знаем, что мы всегда рядом. Мой муж мой настоящий друг, мы с ним прошли большие трудности и радости. Я знаю, что он всегда будет моим другом на всю жизнь. Благословений тебе и твоей семье! С праздником Дружбы! Настоящие друзья для меня, это Божий дар! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Большое спасибо за приятные комментарии!
      Всегда нам нужны друзья. Когда друг нашей семьи ближайший - муж - это выгодно. У нас есть два в одном :-)))
      Вы меня успокоили, что вы вошли в систему, чтобы следовать мой блог.
      Я с нетерпением жду дружбы с вами!
      Привет!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Krásne zamyslenie. Za bývalými priateľstvami netreba smútiť. Obohatili náš život a tak trochu formovali aj nás. A že sa stratíme jeden druhému z dohľadu, svedčí len o tom, že sa jak my, tak aj oni niekam v tom živote posunuli. Mať za najdôvernejšieho priateľa niekoho z blízkych je niečo nádherné. :-)

    OdpovedaťOdstrániť