utorok 5. júla 2016

Štiav, šťaveľ, šťovík ....

Dievčatá, ďakujem vám za úprimné slová v komentároch a za to, že aj v ťažkých chvíľach nachádzam vo vás dobré kamarátky! Dnes som strávila veľa času premýšľaním a spomínaním na mojich najbližších, rodičov a súrodencov a na Michala. Všetci sú už v nenávratne.

Bola som aj pri Lenke. Má dilemu, ako naložiť s domom, ktorý jej zostal po rodičoch. Dúfam, že sa rozhodne správne.

Pri sledovaní TdF som aj vyšívala. Uhádli ste, vyšívam fotoaparát:



Odpoveď na druhú moju otázku ste neuhádli. Ani ja som nevedela, čo mi to moja suseda ponúka. Predstavte si, že má v záhrade šľachtený štiav. 

Ako deti sme sa často hrávali na neďalekých lúkach. Ak sme pociťovali smäd, na jeho uhasenie sme nemali so sebou vodu v plastovej fľaši, ako si nosia všade so sebou dnešné deti. Odrhli sme si "šťavu", zjedli jej jemné lístky a niekedy sme rozžuli aj mladú stonku. A bolo po smäde :-)))




"Šťavou" sme volali štiav kyslý, niekedy sa volá aj lúčny (Rumex acetosa). Inde sa mu hovorí šťaveľ, po česky šťovík kyselý. 

Šľachtený je štiav záhradný (Rumex patienta). O jeho existencii som nevedela. Má väčšie listy svetlozelenej farby a kvety má tiež svetlejšie. Keď mi suseda dala kytičku štiavu, hneď som vyskúšala jeho chuť. Pripomenula mi detstvo :-)



Štiav sa v stredoveku používal ako liečivá bylina. Obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, vitamín C, provitamín A, železo a draslík. Má príjemnú a osviežujúcu kyslú chuť. Pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej by sa ho nemalo zjesť viac ako 50 - 100 g, lebo kyselina reaguje s vápnikom na šťaveľan vápenatý a tým sa organizmus ochudobňuje o vápnik. Kyselina sa neutralizuje prevarením v mlieku, preto sa z neho robia smotanové omáčky. 

Vďaka obsahu železa konzumácia štiavu pomáha krvotvorbe,  proti anémii. Tiež podporuje trávenie a reguluje vyprázdňovanie čriev. Lístky a koreň mierne preháňajú. Naopak, plody - semená - majú silné protihnačkové pôsobenie, pomáhajú aj keď nezaberajú bežné lieky. 

Najlepší je v čerstvom stave. Sušením v ňom zanikajú takmer všetky účinné látky. Aspoň čiastočne si ich zachová zaváraním do malých pohárov.

Zajtra niečo zo štiavu navarím. Príďte sa pozrieť na moje experimentálne jedlo :-)

Dnes som o piatej sledovala TdF. Sagan sa zas obliekol do žltého aj zeleného trička. No, čo si viac priať! Iba hneď po piatej dobrý čaj. Tentokrát zelený, Madam Butterfly:






Nech sa vám darí!
Daniela












11 komentárov:

  1. Danielko, tak šťovík ... taky jsme ho jako děti jedly, z jetele jsme vysávaly sladkou šťávu, u takového bodláku jsme jedly prostředek, říkaly jsme tomu chlebíček... je to bylo fajn ...
    Sagan je fakt borec, mohl by to dotáhnout daleko ..
    Měj se dobře, papa Jaarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak, vedeli sme kde je čo najlepšie a bez strachu sme si dali. Dnes deti nič nepoznajú a rodičia ani nedovolia niečo dať do úst, zo strachu o ratolesť, ale nás rodičia ani nevideli, iba naobedovať som sa prišla domov a celý deň som bola von, samozrejme bez rodičov.
      Jarka, snáď už cez víkend ti budem môcť odpovedať na mail, nieže nemám čas, ale som akási mimo.
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka,
    tak šťavel som veru netipovala...
    Ale tiež sme ho ako deti vyhľadávali a niektoré byliny už pozná aj Kubko.
    U mňa bol dnes levanduľový čaj z vlastnej levandule.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to vidieť, že má Kubko správnu mamičku, učíš ho to, ťo teba naučili tvoji rodičia. Na to treba čas na deti, ale toho mladí rodičia v tejto dobe moc nemajú. Niektorí pre prácu, ale väčšina by aj mala, ale venujú sa úplne niečomu inému - deti sú im na príťaž.
      Aďka, ja som pár razy mala levanduľový, ale taký v sáčku, u Lenky, ale moc mi nechutil, ja som v ňom cítila tú silnú vôňu.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka ... tiež mám v záhrade šťaveľ ...a asi to bude ten šťaveľ záhradný ... má bledé kvetenstvo ... Ja si ho dávam do šalátov a sem-tam si odtrhnem len tak, pre chuť rovno do úst ... Som veľmi zvedavá, čo z neho ukuchtíš ... :)
    Foťák pre Maxíka je suprový ... určite mu urobí radosť ...
    Teraz pijem čaje len z vlastných byliniek ... dnes som si urobila z pamajoránu a mäty ... bol výborný ...
    Dani pozdravujem, paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, bude to on, keď má svetlozelené listy a svetlé kvietky! Aj ja som si ho natrhala do šalátu - ľadový, paradajka, paprika a cukina. Bol dobrý, nemusela som kvapnúť citrón. Ale chcela som niečo vyskúšať uvariť :-)
      Ja tie bylinky moc nemusím, kým sme spolu nezačali čajíkovať, som ich takmer ani nepila, iba pri chorobe. Zbierala som ich len pre muža, ten si každý deň dáva aspoň raz bylinkový.
      Pááá

      Odstrániť
  4. So great to see that you stitch again. This camera will be lovely when finished.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bellissimo il nuovo ricamo.
    Ho avuto giornate di lavoro molto dure e non sono riuscita a passare a leggere i blog's.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Giorni di lavoro duro in estate non sono buone :-)
      In estate, il meglio di riposo :-)
      Caro Giovanna, ti auguro belle giornate, godersi il sole!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Bellissimo il nuovo ricamo.
    Ho avuto giornate di lavoro molto dure e non sono riuscita a passare a leggere i blog's.

    OdpovedaťOdstrániť