piatok 12. augusta 2016

21. Rozmarínový čaj

Nevyšívam, neodpovedám na komentáre, ale veľmi pekne za ne ďakujem!

Bola som na väčšom nákupe, varila som, piekla, prala, žehlila, chvíľu strávila s manželovou sestrou analýzou dopravnej nehody na križovatke do našej dediny. Až neskôr prišiel manžel so správou, že nehodu spôsobil spolužiak našich dvojičiek. Už ráno som sa s ním stretávala, on sa vracal z mesta domov a ja som išla do mesta. 

Druhá cesta do mesta chlapcovi nevyšla. Autá sú rozbité, našťastie úťastníci nehody obišli len so škrabancami. Uvedomila som si, ako rýchlo sa stane nešťastie :-(((

Môj čaj bol dnes v nezvyklú hodinu. Bola som ostrihať na sušenie rozmarín a napadlo mi, že vyskúšam z neho uvariť čaj:












Čaj voňal v celej kuchyni. Chuťou mi trocha pripomína šalviový. Má dosť silnú horkastú chuť, ktorú ja mám veľmi rada. Dosť dlho trvalo, kým sa rozmarín vylúhoval, asi 10-15 minút. Myslím si, že raz za čas by som ho s chuťou vypila, ale na sušenie ho mám málo :-(


Rozmarín lekársky:
Rozmarín je bylinka z čeľade hluchavkovitých. Je to trvalka, ktorej domovom sú hlavne oblasti okolo Stredozemného mora, kde rastie voľnе v prírode. Obľubuje slnečné a chránené miesta a preto ho možno pestovať aj u nás na balkóne alebo doma v kvetináči a v lete sa môže vysádzať aj do záhradky.

Rozmarín je vždyzelený husto rozkonárený ker, ktorý dorastá v krajinách pôvodu do výšky 75 – 150 cm. Má malé ružové alebo modrofialové kvietky, ktoré vyrastajú z úžľabia listov. Kvitne od júna do augusta, niekedy aj druhýkrát začiatkom jesene.




Rozmarín v minulosti často zdobil dedinské záhradky. Dnes sa objavuje aj v oknách našich bytov, pretože jeho pekný vzhľad a príjemná vôňa je medzi ľuďmi veľmi obľúbená. Pestovanie rozmarínu nie je náročné. Dobre sa množí, stačí odrezať výhonok, nechať ho v pohári s vodou, aby pustil korienky a potom zasadiť do kvetináča. Rozmarín nenapádajú vošky, pretože im nechutia tuhé lístky plné éterických olejov.


Účinky:
Rozmarín má dezinfekčné účinky, podporuje prekrvenie a celkovo povzbudzuje, hlavne psychiku. Už tisícky rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne ako účinná bylinka na posilnenie mozgu. Obsahuje totiž vzácne éterické oleje, ktoré stimulujú jeho činnosť a zvyšujú jeho bdelosť a bystrosť.

Podporuje trávenie a chuť do jedla, zvyšuje tvorbu a vylučovanie moču a pomáha pri nafukovaní. Funguje tiež ako posila imunitného systému a dokáže pozdvihnúť náladu. Pomáha aj pri srdcových problémoch.

Kúpeľ z odvaru rozmarínu ma osviežujúce učinky a veľmi dobre čistí póry. Silný odvar sa môže použiť na čistenie prevažne mastnej pleti, na ekzematickú pokožku, rany a pomliaždeniny. Rozmarínový olej sa často použiva v aromaterapii. Potieranie pokožky rozmarínovym olejom či tinktúrou zlepšuje jej prekrvenie a uvoľňuje stuhnuté a pomliaždené svaly a kĺby. V kozmetike sa pridáva do vlasových tonikov, mydiel, voňaviek a niektorých ústnych vôd.

Rozmarín nie je vhodný pre malé deti do 5 rokov a pre tehotné a ženy, ktoré dojčia. Používa sa preto zvačša externe, vo forme rozličných mastí, mazadiel a pod.

V kuchyni:
Je obľúbený najmä v talianskej a francúzskej kuchyni, známy ako súčasť provensálskeho korenia. Dodáva jedlu korenistú, gáfrovú príchuť. Je tiež sučasťou mnohych bylinných likérov a vín.








Nech sa vám darí!
Daniela

8 komentárov:

  1. Danka ... čajík vonia až k nám ... :)
    Mám krásny rozmarínový krík vysadený v záhrade ... už niekoľko rokov ... nevymrzol mi ... dúfam, že to nezakríknem ... Vždy, keď idem okolo neho, pohladím ho rukou ... okamžite uvoľní prekrásnu vôňu ...
    Maj pekný víkend ... ja budem opäť v prírode ... :) paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, tak to som prekvapená, že u vás rozmarín nevymrzne, lebo som našla, že u nás všade vymŕza. Žeby to bolo tým globálnym otepľovaním :-)))
      Ja ten môj minikríček urťite na zimu presadím a dám dnu. Snáď sa mi o rok rozrastie :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, koukám jak ti bylinky krásně rostou.. máš je krásně zelené šťavnaté ... rozmarýn mi hezky voní, měla jsem ho jen v květníku, musím si sadit normálně do zemi .. ta předposlední fotka je parádní... jeden keř by stačil ..
    jak píšeš o nehodě.. hlavně, že se nikomu nic nestalo, čert vem poškrábaná auta ..
    Opatruj se, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, možno je to také pekne zelené preto, že majú tento rok dostatok vlahy, veď každých pár dné prši, netreba ani polievať. Keby sme nasučili ten ker predposledný, máme na celý život :-)
      Tá nehoda ma aj preto tak dostala, že som si predstavila, že to mohli byť aj naše deti, spolu chodili do školy. Viem, čo musí prežívať mama, no, ale auto je len plech, bude nové, hlavne, že ľudia v pohode prežili bez ujmy.
      Zas sa ozývam až neskoro, celý deň som sa ani k PC nedostala :-( a hlavne ani k ihle :-(((
      Pááá

      Odstrániť
  3. Nevim proc, ale jak jsem starsi, pouzivam via a vic bylinek. A tak si vzdycky vzpomenu na moji babicku a jeji pudu, jak to tam krasne vonelo, kdyz ona tam susila bylinky.
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Radka, som na tom rovnako! Kedysi som sa čudovala mojej maminke, načo to zbiera, aj tak sme to všetko nespotrebovali a už som taká istá :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. I hope that everyone was okay in the accident.

    OdpovedaťOdstrániť