sobota 13. augusta 2016

Kobylka, či koník?

Nevyšívam :-(

O desiatej nám telefonoval vnuk Max, že sú už v Bratislave. Hotová vec, sme už len 270 km od vás! Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sme ich nečakali až zajtra. 

Tak sme sa dohodli, prídu v nedeľu a ja uvarím bryndzové halušky. Dnes je sobota a ja som varila plnenú papriku, ktorú Miško priam neznáša. Už tá vôňa, podľa neho smrad, mu nerobí dobre :-(

Plnenú papriku som dovarila, urobili sme v dome prievan, nech sa vôňa aspoň trocha stratí a čakali sme na nich. Keď sme povedali, čo ich čaká v hrnci, Miško sa zasmial, že príde teda až zajtra :-)

Našťastie, od včera nám zostala porcia zapekaného karfiolu a Max plnenú papriku zje, všetko sa na dobré obrátilo. Maxík dokonca povedal, že moja paprika je lepšia ako maminkina :-)

Po obede sme sa dlho rozprávali, vypili sme si kávu a potom ja a Maxík sme išli na prechádzku.  Obidvaja samozrejme s fotoaparátmi, sme rodina "fotografov" :-)

Podarilo sa nám urobiť pár krásnych záberov na koníka, či kobylku. Lepšie povedané, Maxík fotografoval a ja som držala slamku so zvieratkom :-)










Ja si ešte z detstva pamätám na koníka lúčneho a kobylku zelenú. Podľa farby by to mal byť koník lúčny. Ten vydáva zvuk trením stehna zadných nôh o predné krídla. 

Videli sme aj niečo podobné v zelenom vydaní, takže by malo ísť o kobylku zelenú. Tá vydáva zvuk trením predných krídel. Pózovať nám nechcela :-(

Neodvažujem sa pomenovať tohto rovnokrídlovca, pretože som sa dočítala, že ich je až 10 000 druhov. Často sa zamieňajú. 

Niektoré druhy koníkov, napr. koník sťahovavý spôsobujú katastrofálne škody pri premnožení. Vtedy sa sťahujú v obrovských kŕdľoch a zničia takmer všetky rastliny, ku ktorým sa dostanú. 

Väčšina koníkov kladie vajíčko do pôdy, niektoré do pňov a kmeňov stromov. Vajíčka kladú na jeseň a zliepajú ich sliznatým tmelom. Nymfy – larvy koníka sa liahnu obvykle na jar a dospievajú na jeseň.

Na Slovensku žije kobylka sága stepná, ktorá je najväčšou kobylkou v Európe. Dorastá do dĺžky 7 cm. Je to veľmi vzácna bezkrídla kobylka, ktorá sa v našich podmienkach rozmnožuje tak, že neoplodnená samička kladie vajíčka, z ktorých sa liahnu len samičky.

Slovensko sa môže pochváliť i najväčším koníkom v strednej Európe – koníkom stepným, ktorého samičky dorastajú až do dĺžky 8 cm, samčeky dosahujú 5,5 cm. Jeho výskyt je vzácny. Má zvláštne podlhovasté telo a hlavu s veľkými očami. Jeho sfarbenie môže byť zelené, hnedé, hnedozelené i červenoškvrnité s kresbou. Vajíčka znáša do piesku.

Kobylka zelená je známa najrýchlejším dorozumievaním v celej živočíšnej ríši. Toto dorozumievanie prebieha medzi samičkou a samčekom formou ultrazvuku a trvá iba jednu trinástinu sekundy. Patrí medzi najväčšie kobylky v Európe. Dobre skáče, lieta horšie. Na Slovensku ju stretávame takmer na každej lúke a poli.

Bez foto kvietkov by sa nám prechádzka v prírode nerátala:












Potom prišiel na rad môj čaj:



Dostala som škatuľku:


a v nej misku, ručnú prácu, priamo na matchu:



a novú matchu:


toto je ešte tá prvá matcha, kým ju nevypijem nová ostane zatvorená :-)




moje "matchové" zátišie:




Nech sa vám darí!
Daniela





14 komentárov:

  1. Dani, dík za info o konínách. Máš krásné čajové zátiší.Poděkování též za návštěvu mého blogu. Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sme sa takto virtuálne stretli :-)
      Teraz trocha viac sledujem patchwork, chcela by som sa do niečoho malého pustiť, ale neviem ako na to :-( U teba som videla veľa peknej práce!
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Une grande amatrice de thé Daniela,un vrai bonheur!
    Bon dimanche
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie Christine, merci merci pour les belles paroles!
      Belle nouvelle semaine!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Dobře jste to všechno vyřešili a navíc ty dárečky, z kterých jsi měla jistě radost a já zase koukala na koníka, protože znám jen toho zeleného. To byl také super úlovek! Hezké dny přeji a děkuji za držení palečků.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, moc ti ďakujem! Teraz si to vážim ešte viac, keď viem, že sa necítič najlepšie! Ale neboj sa, to bude stále lepšie a lepšie!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, Maxík je šikovný fotograf .. ty detaily jsou krásné ... koníci, v trávě jsou milí, ale ty velký .. z tich jsem vždycky měla strach... pěkně si čajíčkuješ a máš speciální nádobíčko na to .. já tu mám zrovna pu-erh .. je pátá ..
    Tak se mějte vespolek dobře ☼ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, aj mne sa páči tento druh fotenia, ale na to treba aj super foťák :-)
      Nieťe by som bola nespokojná s tým mojim, ale predsa vidieť ten rozdiel. No, ale pre mňa to stačí :-)
      Boli sme s Maxom von a prídem a hneď vidím nový komentík - to vieš, že som hneď siahla aj ja po tom istom :-)
      Dnešný de§ nám celkom vyšiel, slniečko sa usmievalo, to som spokojná :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Ах! Лето!Какая красота!!! Жаль, что оно у нас скоро закончится и придет золотая осень, красивая, дождливая и холодная. :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Да, лето скоро закончилось! Я люблю осенние цвета, урожай, туман ...... все красиво :-)
      Я желаю вам прекрасного новой недели!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Dani, je z teba zručná asistentka. Koník neufrnkol a Maxíkovi sa podarili krásne zábery. Užívaj si rodiny a pekných darčekov. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je pravda, na asistentku som ako stvorená :-)))
      Ďakujem ti za návštevu a prajem skvelý nový týždeň!
      Pááá

      Odstrániť
  7. To je ale náhoda, Kubík dnes pred domom chytil krásneho zeleného koníka a v jeho dlani išiel s nami na večernú prechádzku s Alexkom :-) Nakoniec ho pustil na lúke na slobodu, vraj tam má kamarátov... ale foťák som so sebou nemala, škoda :-(
    Fotky sú nádherné, ste šikovní. Celkom som sa pobavila pri čítaní o jedle v hrnci, ale perfektne si to vyriešila.
    Ja už týždeň zháňam nejakú dobrú Matchu, možno sa nechám inšpirovať. Celkom nám zachutila.
    Ja som dnes mala opäť zelený čaj s ružovými lístkami.
    Pekný večer a uži si návštevu,páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, ja som sa čudovala, že zvieratko takto pózovalo. Ako deti sme si ich tiež chytali a dávali do škatule, ale nakoniec sme ich vypustili :-)
      Miško obidve matche kúpil na nete, vraj už ani nechodí domkamenného čajového obchodu a pritom sa mne tam tak páči! Ja som teda ešte stará škola a asi by mi bolo smutno nakupovať všetko cez net, nie je z toho ten pôžitok :-)))
      Aďak, s našimi 4 deťmi to máme celý život veselé, tak sa posnaž :-)))
      (dúfam, že sa neurazíš)
      Pekný nový týždeň tebe a Kubkovi!
      Pááá

      Odstrániť