utorok 2. augusta 2016

Máme čierne čmeliaky :-)

Jednu modrú som vymenila. Nie je to stále ono, ale čo už? Snáď, ako celok to bude vyzerať lepšie:




Včera manžel začal s výmenou úľov. Musel! Maľované úle získal od starého včelára z našej ulice, ktorý sa už o včely nevládze starať. Vlani sa mu o ne postaral manžel, na jar ich predal. Manžel sa starým úľom veľmi tešil, veď z nich bolo cítiť včelársku lásku. Zrenovoval ich a myslel, že mu vydržia viac rokov.

Na jar zistil, že do jedného úľa mu v zime vošla myš. Dostala sa tam cez spráchnivené dno. Zistil aj to, že s takýmto typom úľov je ťažká manipulácia. Preto si na jar kúpil drevo a pustil sa do výroby nových úľov.

staré úle pôjdu na rozobranie a do pece :-)



Pod jedným starým úľom si všimol nejakú zvláštnu kôpku suchej trávy. Dnes ju chcel odhodiť, nech tam začne rásť tráva. Ale sa prekvapil! Predstavte si, sú to čierne čmeliaky:







uf, a koľko ich odtiaľ vyletelo a lietalo dookola!!!
znovu zakryté
ja by som ich zlikvidovala, ale môj manžel sa o ne postaral, prikryl ich, aby na ne nepršalo


Čmeľ (lat. Bombus; hovorovo čmeliak) je rod lietajúceho hmyzu, ktorý patrí pod čeľaď včelovité (Apidae).

Tak ako jeho príbuzné včely medonosné, živí sa nektárom a nazhromaždeným peľom, ktorý zbiera aj pre svoje larvy. Väčšina druhov čmeliakov je mierumilovná. Žije v spoločenstvách. Charakteristický je tým, že má na mohutnom tele dlhšie štetinaté ochlpenie najčastejšie čiernej a žltej, prípadne oranžovej, alebo červenej farby. Niektoré druhy sú úplne čierne, niektoré majú zakončenie zadnej časti tela biele.

Čmele nezimujú v kolóniách, nevytvárajú si zásoby medu na prežitie a nie sú preto využiteľné pre jeho výrobu.

Kráľovná a robotnice čmeliaka dokážu viackrát pichnúť žihadlom, ktoré nemá spätný tŕň ako žihadlo včely medonosnej.

Čmeľ má veľký význam pre ľudí a rastlinstvo. Patrí medzi dôležitých opeľovačov pre hospodárske plodiny ako aj pre voľne žijúce rastliny. Je čoraz viacej využívaný pre opeľovanie poľnohospodárskych plodín, nakoľko vzhľadom na množstvo peľu na bohatom ochlpení tela a svojim intenzívnejším bzučaním počas preberania kalichov kvetov, dokáže kvalitnejšie opeliť aj ťažšie opeliteľné súkvetia. Osvedčil sa napríklad aj pri zefektívnení pestovania skleníkových paradajok v rastlinných veľkovýrobách.

Čmeliaky sú schopné na svojich nohách za letu uniesť až polovicu svojej váhy. Na rozdiel od včiel prezimujú iba oplodnené samičky, ostatní členovia rodiny umierajú.

V rozvinutých krajinách vplyvom vedľajšieho účinku používania pesticídnych prípravkov dochádza k tomu, že čmele sa postupne dostávajú medzi ohrozené druhy.

Bodnutie čmeliakom je veľmi zriedkavé, pretože je to mierumilovný tvor, ktorý na človeka neútočí. Jeho hlasné bzučanie nás však dokáže vystrašiť. Miesto vpichu opuchne len mierne, no značne svrbí. Dávajte preto pozor, aby ste si ho nerozškrabali. Na zmiernenie svrbenia po uštipnutí čmeliakom zaberá citrón. Môže sa tiež použiť list skorocelu, nechtíka lekárskeho či echinacea.


O tretej som si urobila kávu a k nej pohár citrónovej vody:



Potom som bola von. Takto to vyzerá na mojej hriadke:



Urobila som si dve viazaničky petržlenovej vňate na sušenie:




A o piatej som si posedela pri jazmínovým čaji a zaspomínala som si pritom aj na vás:





Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Na výšivke sa objavuje zas krásna dáma ... modré bavlnky na mňa pôsobia celkom dobre ... Dani ... o čiernych osách som ani nechyrovala ... až do teraz ... :) Pekné úle si vyrobil manžel ... taký hotový domček pre včely musí byť veru drahá záležitosť ...
    Zelenine sa v tvojej záhradke darí ... veru aj ja si musím vňaťku nasušiť ... sušená sa mi páči viac, ako mrazená ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, prepáč, ošialila som ťa, nie sú to osy, ale čmeliaky, dostala som od muža dobrý "sprdung" :-))) Opravila som (ešte nad ránom) celý článoček.
      Hotové úle kúpiť je fakt dražoba, ale keď kúpi len drevo a urobí si ich sám, ešte sa to dá, veď ako všetko dnes :-(
      Sušiť si mi poradila práve ty vlani, keď som mala zeler, dovtedy som len mrazila a tvoja rada bola dobrá, tak už len suším :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Lovely embroidery!! That looks like lot of hard work on beehives. Your herbs are doing great.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti nice, thank you very much!
      The husband made a new hives more than a month. Such work interests him.
      My herbs are beautiful greenery, high humidity and heat, everything is growing :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, frajárka bude mít pěknou sukni, to je už teď jasný.. starých úlů je velká škoda, jsou krásné... ale manžel si s novými poradil .. jé, to je zajímavých věcí o čmelácích.. vůbec jsem nevěděla, že tolik jich přes zimu umře ... je fakt, že nevím, že by někoho ďobnul .. brácha mi v mládí leckdy přinesl opatrně v hrsti ukázat čmeláka.. já se ho bála, on ne... máš pěknou hriadku .. už si to bez ní nedovedeš představit, co.. já jsem trochu nastydlá, tak jsem si večer i v noci vařila šalvěj a lípu ... hezký den přeju, ppa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, moja frajárka to bude iná trieda :-)))
      Čmeliaky aj muž ako chlapec nosil z lesa domov a robil im príbytok a celé leto sa o ne staral. Ja nie som taká spojená s prírodou, ako on, ja by som hneď všetko likvidovala......
      Tak si prechladla asi z toho, že sa menia teploty dosť rýchlo a pritom sme oblečené stále rovnako - letne. Veď minulý víkend bolo tu o dosť chladnejšie. Kým neprídu horúčky, čajíky pomôžu. Tak nech si rýchlo fit!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielka, nove ule su velmi pekne, ale pacia sa mi aj tie stare :-) O ciernych cmeliakoch som este nepocula...manzel sa o nich krasne postaral :-) maj sa krasne...

    OdpovedaťOdstrániť