streda 17. augusta 2016

Zas v Terchovej

Nevyšívam :-(

Takmer celé dni trávim s Maxíkom. Je to šikovný mládenček (ako by povedala moja maminka). Veľa sa spolu nasmejeme, pomáha mi pri varení, rád ide so mnou na prechádzku, a keď si idem po obede na chvíľu zdriemnuť, čas trávi písaním knihy :-)))

Dnes ráno sme sa zobudili do upršaného dňa. Vyzeralo to, že deň strávime doma. Maxík pozrel na internet a vyhlásil, že o jedenástej pršať prestane a bude slnečno. A veru, presne tak bolo :-)

Išli sme tam, kde najviac ťahá mňa - do Terchovej. Len tak, na prechádzku, na obed a cestou späť si kúpiť v Zázrivej syr a korbáče (Maxík ich ako malý nazval čiarky a čiarkami pre nás všetkých aj ostali). 






Na obede sme boli v Haluškárni:







Všetci sme si dali držkovú polievku. Maxík ju jedol prvý raz v živote a veru mu zachutila. Nebude aj on Bencúr :-)))

pred obedom nás pohostili štamperlíkom medoviny :-)


Všetci moji chlapci mali zas chuť na halušky. Pre zmenu si dali s oštiepkom a klobáskou. Ja som si dala kuracie prsia plnené hermelínom a zeleninu, ale môj tanier som zabudla odfotiť:-)





Pre dobrý výhľad na Rozsutec sme išli ešte do osady Štefanová. Môj ocko, ako mladý pastier oviec, až tam s nimi občas zašiel spod Malého Rozsudca. Nebola to pre neho Štefanová, ale Ištvánová:







Aj v Štefanovej, kedysi tichej a zabudnutej osade, to dnes žije turistickým ruchom. V zrenovovaných dreveniciach je privátne ubytovanie, na záchytnom parkovisku veľa zaparkovaných áut. 



keď sa jeden o svoju polovicu stará a druhý nie :-(((



Len v jednom dvore sme našli niečo ako z minulosti. Kedysi to tak vyzeralo všade:



áno, ťažný kôň!

Čaj som mala neskoro, len tak na rýchlo pečený ovocný:






Nech sa vám darí!
Daniela

16 komentárov:

  1. Lovely place to visit !! I enjoyed seeing pics :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, opravdu nádherný výlet jste si měli.. je tam moc hezky.. se vším všudy .. tady už kolikátý den je krásné teplé léto, není to šílené vedro...
    Mějte se krásně. papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, akosi nestíham nič, ale to nevadí, prejdu dva týždne ako voda a s mužom zas zostaneme doma sami a dostaneme sa do svojich koľají.
      Ďakujem ti za tvoje priateľstvo, keď aj na diaľku, ale o to srdečnejšie! Veď ja sa ešte ozvem v maily, len neviem kedy :-(
      Maj sa mi fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Krásny deň ste spolu strávili a o to predsa ide, spomienky nám nikto nevezme :-)
    Pekný deň, pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru tak, Aďka, na tieto dni budem spomínať celý rok :-)
      A samozrejme tešiť sa na tie, ktoré ešte prídu!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Terchova je magicke miesto. :) O haluskarni ani nevraviac. ;) Tesim sa, ze sa mate dobre a ste vsetci spolu. Neviem si predstavit ten pocit, ked mi deti odidu prec zit svoje zivoty. Hmm, ale to asi dozriem aj ja a budem stastna z iskier ich stastia. :) Krasne dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ďakujem ti! Po dlhšom čase si tu znova, pre mňa to veľa znamená, že sa vraciaš!
      A neboj sa, je to fakt tak, čas, nás na všetko pripraví! Keď deti dospejú, rodičia pochopia, že im bude lepšie samým, a tak ti poviem, je to obojstranné. Je krásne byť spolu, ale je dobré, keď to nie je na stálo :-)
      Maxík má bujnú fantáziu a aj tak píše. Len škoda, že ja z toho moc nemám, píše v nemčine :-)
      Maj sa fajn a užívaj si rodinku a leto!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A je perfektné, že Maxík píše knihu. :) Je určite super. Aj on, aj kniha! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka ... krásny výlet ste si urobili ... V haluškárni je určite veľmi príjemne ... a jedlá váborné, tradičné slovenské ... Držkovú teda nemusím, ale tie halušky, tie by som si dala určite ... :) Rozsutec je majestátny ... krásny vrch ... A chalúpky, či lepšie povedané chalupy sa dočkali znovuoživenia ... je to dobre, aspoň nechátrajú, osožia aj v dnešných časoch ... :) Maxík bude mať na čo spomínať ... to je dobre, že si takto spolu rozumiete ... :) paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, veru, držkovú veľa ľudí nemusí, a to je na tom zaujímavé, že v našej rodine ju máme všetci veľmi radi :-)
      Kedysi, keď ako dieťa som chodila do Terchovej s rodičmi na návštevu mojich tiet, bola tam bieda, zdalo sa mi to zaostalé a dnes je to naopak, zdá sa mi, že sú popredu. Čo dokáže turistický ruch!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Dani veľké ĎAKUJEM za tú nádhernú fotodokumentáciu... Nedávno som mužovi hovorila, že by som sa veľmi rada ešte raz pozrela do Vrátnej - moja srdcovka. Boli sme tam pred viac ako tridsiatimi rokmi. Ty si mi pripomenula všetky miesta kde sme chodili...Terchová, Štefanová, Rozsutec - na veľký sme aj vyšli a povedala som nikdy viac :) Nádherné miesta, prešli sme veľmi veľa túr za týždeň čo sme tam stanovali...Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť