sobota 17. septembra 2016

Osvieženie v horúčavách

Plán šiť mi nevyšiel. Zistila som, že nemám všetko potrebné a musím navštíviť obchod. Keďže sa dnešný deň ukázal presne podľa predpovede a naozaj sa hneď ráno rozpršalo, nedalo sa ísť vyvetrať si hlavu von, začala som vyšívať. Budete sa čudovať, zas ježkov. Budú však podstatne menší:



V Dolnom Kubíne máme od roku 2011 vynovené Hviezdoslavovo námestie. Názory na jeho zmenu sa rôznia. Sú ľudia, ktorým sa páči a aj takí, ktorí hovoria, že to pôvodné bolo krajšie, pretože malo oveľa viac zelene. Mne neprináleží sa k tomu vyjadrovať, lebo nie som znalcom v danom odbore. Jedno je isté - ľudia si na všetko nové zvyknú a časom sa zabudne na to staré :-)

Námestie pri rekonštrukcii získalo novinku. V hornej časti je 6 osviežovačov vzduchu. Pri teplote nad 25 °C začnú chŕliť aerosól. Vnútornou fázou je voda a vonkajšou vzduch (kvapalina/plyn). Takej sa hovorí hmla. 

(Aerosól je molekulárna, koloidná alebo disperzná sústava kvapalných, alebo pevných látok v plyne, najčastejšie vo vzduchu alebo hnacom plyne. Ak je to plyn/kvapalina, ide o penu, ak je to tuhá látka/plyn, ide o dym.)

Po otvorení vynoveného námestia sa hovorilo, že to je veľká vzácnosť, tuším, nič podobné na Slovensku nie je. Či to je pravda, veru neviem. Dúfam, že sa mi niekto ozve s tým, že je to aj v ich meste :-)))

Včerajší deň bol teplý, možno posledný s letným dychom, takže sme sa mohli osviežiť:






Dnes som si po pár dňoch urobila čaj o piatej:


zelený Deep Forest


Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Danka,
    som zvedavá ma ježkov...
    Priznám sa, že také veľké aerosólne lampy som doposiaľ nevidela, v Šamoríne sú ale v menšom v letných záhradách niektorých reštaurácií.
    Ja som si dnes dala opäť zelený čaj s ružami. U nás dnes celý deň mrholí, aj svietilo slnko, videli sme dúhu, aj sme si stihli pogrilovať, ísť na nákupy...
    Pááááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ježkovia budú darček pre staršiu pani. Dúfam, že sa bude páčiť, ona je zaťažená na ježkov .-)
      Takže malé sú v Šamoríne, ak tam niekedy budeš, odfoť, som zvedavá a ja sa tam nedostanem. Tu majú v takých záhradách skôr plynové vyhrievacie, lebo tu aj v lete večer ochladí a sedieť von je zima, aby im zákazníci nezdrhli, prikúria im :-)
      Tu teda včera celý deň lialo, ale dnes to je už lepšie, aj slnko posvietilo, ale asi tiež by bolo vidieť dúhu, ale nechce sa mi ísť von, zas pozerám cyklistiku :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Hedgehogs are so sweet Daniela! Today's tea looks so interesting ♥😊

    Paaaaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Nurdan! Erty will be a gift for an older woman, she loves hedgehogs :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Good progress on another one !! Your town square looks nice and relaxing.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti nice, thank you very much!
      Our town is small, but the old town is beautiful. The new parts are just big concrete houses in which people live. I'm glad I live in a house in the village :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, u nás už od pátku večera prší, pošleme i k vám trochu vody, chceš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, neboj sa, došlo to aj sem! V sobotu pršalo dosť intenzívne celý deň, dnes len občasne a už svieti aj slniečko. Myslím si, že ten piatok bol náš posledný letný deň :-!
      A k tým ježkom - veď to nie je nič mimoriadne, ale ja viem, že sme všetci inakší, ty rada varíš a pečieš, čo zas ja nemusím :-) Takže to máme podelené a to je dobre, veď to by bola nuda na tom svete, keby sme všetci robili to isté :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Tak to suprové osvieženie závidím. Ešte som to nikde u nás nevidela :-o

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, mne sa to námestie páči a tie osviežovače sú v horúčave užitočné nie? Ale je pravda, že koľko ľudí toľko chutí, vyhovieť každému sa určite nedá. Aj u nás je to podobne, sme len dedina ale máme námestie pár rokov. Názory na jeho výstavbu sa tiež veľmi rozchádzali a vlani aj ďalšie úpravy boli (musím to pofotiť a ukázať) po obci rozmiestnené lavičky, detské ihrisko, dokonca aj pre športovcov posilovňa v prírode, tenisové kurty máme už dávno... ja to chválim všetko ale nájdu sa aj takí, ktorí vedia len ohovárať a šomrať...je to smutné... Nech sa ti celý týždeň dari ahoj

    OdpovedaťOdstrániť