utorok 27. septembra 2016

Parotitída

Viac "spím, ako bdím" :-)))
Ale, keď bdiem, vyšívam a páram. Nebola som spokojná s farbou v hviezdičke, teraz sa mi to páči oveľa viac:



Už cez víkend som sa cítila "pod psa" a vedela som, že to nie je len taká obyčajná choroba a budem musieť ísť k lekárovi. A to je pre mňa hrôza, moja fóbia z bielych plášťov je obrovská. Pripravovala som sa na to celý víkend. V pondelok som musela ísť ešte do školy, lebo som mala zas dôležitú udalosť - praktickú časť záverečnej skúšky. 

Dodržala som svoj plán, lebo "pán doktor Google" mi napovedal, že môže ísť o infekčnú chorobu a to by bola nezodpovednosť chodiť medzi mládežou a rozširovať ju. 

Nuž, a lekár to potvrdil. Mám mumps, alebo príušnice. Je to akútne infekčné ochorenie, charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Najčastejšie sú postihnuté deti medzi piatym a desiatym rokom života; výskyt príušníc pred dovŕšením dvoch rokov alebo po dvadsiatke je výnimkou. Som teda výnimka, mám príušnice po šesťdesiatke :-)))))

Ochorenie vyvoláva vírus Paramyxovirus parotitis. Jediným prirodzeným zdrojom nákazy je človek. Kde a od koho som to dostala ja?

vírus mumpsu


Príušnice majú široké spektrum príznakov. Najčastejšie sa prejavuje zdurením jednej alebo oboch príušných žliaz, umiestnených pred a pod ušným lalôčkom. Niekedy zápal prestúpi aj na ďalšie žľazy, vrátane podžalúdkovej a vyvolá pankreatitídu. Častými sprievodnými javmi zápalu bývajú tiež respiračné problémy. Mnoho nakazených detí nevykazuje žiadne príznaky, len sa necítia dobre a majú nepríjemné pocity v oblasti príušných žliaz.

Ja sa veru cítim veľmi zle. Mám opuch pred pravým uchom a dnes mi začalo puchnúť aj pod ním. Nepočujem na pravé ucho, lebo mám opuchnutý zvukovod. Z pravej strany hlavy mám bubon. Ozýva sa mi v ňom každé slovo. Stále som unavená a veľa spím :-)

Za svoj život som bola na troch gynekologických pn-kách (práceneschopná). Mala som dve rizikové tehotenstvá (Maťko a dvojičky) s dlhodobou pn-kou a potom ako 46-ročná som podstúpila gynekologickú operáciu s dlhšou pn-kou. To bolo všetko! Až teraz, ako dôchodca, som sa dostala na pn-ku od všeobecného lekára :-)))

Na kontrolu idem v pondelok a potom sa uvidí. Pacienti infikovaní parotitídou sa musia izolovať, aby nenakazili iných a to až do prvého týždňa po odpuchnutí žliaz. Zdá sa, že si doma posedím, respektíve poležím, aj budúci týždeň.

Popíjam si čajíky, hlavne bylinkové. O piatej som si urobila čierny,  liečivý,  s citrónom a medom:








Nech sa vám darí!
Daniela






14 komentárov:

  1. Pre pana Jana a kde ste k nemu prisli :O O tejto chorobe som pocula z rozpravania starkej, ze kedysi take nieco existovalo. A na Vas vyskoci v tejto modernej dobe :) Zelam Vam skore uzdravenie. Nech Vam je co den to lepsie ;) Pekny vecer :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    drž sa, prajem Ti skoré uzdravenie a veľa oddychu!!!
    A teším sa na výšivku!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oh no, my dear! I hope that you feel better soon. These childhood diseases are no fun for adults! Look after yourself, hugs, Kaye xxxx

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda Dani ... že mumps ... v dospeláckom veku to vie byť poriadna pliaga ... ani sa nedivím, že ti je tak zle ... Len veľa odpočívaj, lieč sa ...bojuj s infekciou ... a vydrž ... budem na teba myslieť ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ešte musím pochváliť tvoje čajníky ... sú nádherné ... dnes už také nekúpiš, iba ak na burzách ... majú svoje čaro a pre mňa aj nostalgickú spomienku ... podobný dekor mala moja starká na porcelánovom servise a čajník samozrejme nechýbal ... :)

      Odstrániť
  5. Danka, prajem skoré uzdravenie!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sorry about your health Daniela. Hope you feel better soon. Lovely stitching.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielko, pořádně odpočívej a přeju brzké uzdravení! Jsi dobrá, že jsi i vyšívala.
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dani, držím palce , ať jsi brzo zdráva. Jsi vyjímka, která potvrzuje pravidlo. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Oh, my--mumps! How awful for you, Daniela. I wish you a speedy recovery--don't push yourself too hard...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ach jaj, to musel byť vírus stachanovec, nevzdal sa a od detstva hladal svojho hostiteľa ....veľa trpezlivosti prajem a škoda že sme tak ďaleko os deba, hned by som šla na "vírusovú schodzku" s vnukmi, nikto v okolí nemá a už by potrebovali aspon tí starší

    nádherné čajníky, to musí byť každé pitie z takej nádhery požitok

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj,Danka,tož Ty bojuješ s příušnicema? já jsem je prodělala v deseti letech a ode mně je dostal čtyřletý bráška.to jsme si pomarodili....oba dva opuchlí a dost unavení.nebylo o co stát...ale Ty si bojovnice každým coulem,Oravanka jak se patří a ať se příušnice třesou!!!!!!nedej jim šanci a buď brzo v pořádku a plná sil.to Ti přeje Helena a maminka,v září oslavila 91.narozeniny.chystáme sa do Kubína,navštívit sestřenku Mirku a její nemocnou maminku.snad nám to vyjde. dobrou noc.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tak ty máš příušnice? Aj aj, ty měla moje dcerka, když byla ještě hodně malá a vím, že to bylo dost kruté. U dospělých je prý průběh horší, tak snad už to bude lepší. Určitě bereš léky, tak na sebe dávej pozor, ať jsi brzy vyléčená.

    OdpovedaťOdstrániť