nedeľa 11. septembra 2016

Včera na návšteve

Pán Ježko sa pozerá na červené jabĺčko, ale zatiaľ ho nedvíha. Žeby čakal na pani Ježkovú?



Žijem trocha nudný život. Keby som nechodila do školy, rozprávam sa iba s manželom. Kým žil švagor Michal, aspoň v sobotu som išla k nemu do Istebného. Stretávali sme sa tam s Lenkou. Spolu sme potom išli na nákupy a nakoniec som išla k nej domov v Kubíne a dali sme si spolu kávu. 

Lenka teraz robí "vedúcu stavby" a prerába dom, ktorý zdedila. O mesiac sa tam chcú už sťahovať a tak má starostí nad hlavu. Každý deň má v dome nejakých majstrov, aj v sobotu, a v nedeľu si potrebuje oddýchnuť. Ja som tak ostala sama. Nemám žiadne priateľky, s ktorými by som sa stretávala, nemám už rodičov ani  súrodencov, nemám nikoho.

Naše deti sú ďaleko, našťastie moderné technológie nám umožňujú spojenie. Ak však chceme, a to všetci nechcú. Maťko to považuje za zbytočné a Danka oznamuje len dôležitejšie udalosti. Miško a Jurko sa hlásia často a som im za to vďačná. Viem, čo robia, čo varia, kedy sú v reštaurácii a čo si objednajú, kde sú na prechádzke, nezabudnú mi poslať foto kvietkov a iných pekných objektov.

Mirka je dcéra manželového synovca. Poznám ju celý jej život. Po dva roky som bola u nej koncom júla. Tento rok sa naša Danka ponúkla, že pôjde so mnou a tak som návštevu posunula na začiatok augusta. No, nepodarilo sa nám spolu dohodnúť, potom prišli domov chlapci a začala sa mi aj škola a návšteva sa stále odsúvala. Včera sa konečne uskutočnila :-)

Mirka s manželom si postavili rozprávkový domček:
















Neverili by ste, ale strávila som s Mirkou štyri hodiny. Najskôr sme prešli záhradou, kde som len híkala a aj na fotoaparát som zabudla :-)

Keď som si myslela, že sa už rozlúčim, prišla aj Mirkina mamina Alenka a to akoby sme boli zas na začiatku. Vždy, keď sa nám podarí takto stretnúť, máme o čom rozprávať :-)

A ako aj po minulé dva roky, aj teraz ma Mirka prekvapila darčekom. Aj pri starostlivosti o dve malé detičky, o dom a záhradu si našla čas, aby mi niečo vytvorila vlastnými rukami. To oceňujem!

Dostala som háčkované vrecúško naplnené levanduľou z jej záhrady a budík s nastaveným časom 5 hodín, aby som nezabudla na svoj čaj o piatej :-)





Preto som dnes s čajom nemeškala. Budík zazvonil a ja som vstala od vyšívania a pripravila som si miešaný bylinkový: mäta, medovka, ľubovník, dobrá myseľ, šalvia, čakanka a pár lupienkov nechtíka:



takmer 800 ml


do šálky by sa zmestilo vyše litra :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Pěkné ráno, ten domek je pěkný, i zahrádka...moje maminka je taky bylinkářka, ze všeho si vaří čaje, minule v horku trhala lístky mladých kopřiv a málem si bez hole zase natloukla. Aale marné zlobení, má pocit, že musí občas něco dělat, tak věk...86....nehraje roli....hezký den a nesmutni....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je naozaj odvaha v takom veku sa za bylinkami šplhať! Ale vieš ako sa hovorí - starý človek je horší ako dieťa! Nedá si povedať a nemôžeš po ňom kričať! Na druhej strane je dobre, že má ešte záujem o všeličo! Bodaj by sme boli také vitálne aj my v jej veku!!!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Hi Daniela, the house is so lovely and the entrance is such nicely maintained:) I always wanted a house with a garden but here in metro cities in India the property rates are ridiculously high and living in a suburban is out of question as we will end up spending half of our lives in traffic jams. So we have to live in multi-storey building. But then we get to know so many people around. In our complex there are 500 flats so you can think how many people.
    Your Mr hedgehog is confused who should eat apple first:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Preeti, with us, the countryside is beautiful, almost live in the countryside, but the price to be paid. There is a little work, a lot of people are unemployed. In urban areas there are more opportunities to work and there is also an expensive home ownership.
      Our country is very small compared to India. We have only 5 million inhabitants. In your one city is much bigger :-)
      Have 500 neighbors in the house, it's amazing! It is impossible to know all :-)
      I really like that blogs will meet from different countries and with different life. It's very interesting!
      I send cordial greetings to India!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka,
    domček je krásny, aj záhradka, vidno, že sa domáca pani stará.
    Ježko je zlatý, dobre som to teda minule tipla, teším sa na pani Ježkovú :-)
    Darčeky sú milé a určite Ťa o to viac potešili, že nie sú kúpené.
    Včera som čaj nemala, boli sme na oslave v Komárne, potom deti šantili v mřtvom ramene, tak som na čas aj pozabudla... ale dnes to napravím.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, veru máš pravdu a páči sa mi, že to aj ty tak robíš - darčeky pre blízkych vlastnoručne urobené! Tvoje srdiečka sú prekrásne a milé! Mne sa páči, že vy mladé gazdinky sa dnes zaujímate o ručné práce, o záhradky..... aj napriek tomu, že doba je rýchla a vy si na to viete nájsť čas. V starobe si budeš spomínať práve na takéto chvíle, nie na to, ako v práci človek s vyplazeným jazykom plnil nariadenia :-)
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Prajem milučký dník, Mirkin dom je krásny...a tie kvietky okolo + zrejme aj hory- no nádhera. Ja stále o domčeku len snívam, tak hádam sa jedného dňa stane aj realitou. Chcela by som v ňom mať aj tú moju jazykovku, takže širšie centrum nejakého mesta, či veľká dedina blízko BA sú podmienka. :) Presne to sa mi páči - mať okolo prírodu, piť kávičku v tráve, ale blízko do divadiel a galérií. :) Takisto školy pre syna. Je siedmak, no už teraz sa chystá na skúšky na konzervatórium (hudobno-dramatický odbor) a ja sa teším, lebo by som sa tiež tento rok chcela začať učiť hrať na klavír. :) (sestry vedia, no ja som ako dieťa chodila na výtvarnú, na klavír ma nemal kto vodiť) :) Ježko sa tvári veľmi husto :), akoby už premýšľal, či bude z jablka kompót alebo mušt. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, mať takýto domček v lone prírody je cena za to, že do divadla sa nedostaneš, ak tak raz do roka, o prácu je núdza a jazykovka v ňom by sa ti neuživila. Všetko má svoje plusy aj minusy, ale u nás je asi viac tých mínusov :-(
      Ja som bola vždy za prírodovedné a technické odbory, Maťko bol skôr na filozofiu, tú spojil s jazykmi a tak sa vaše cesty spojili na 6 rokov :-) V starobe prichádzam na to, že s humanitným vzdelaním je človek viackrát človekom :-) Hlavne s jazykmi. Ja s mojou F a CH nikde neuspejem :-( Tak teda dobre, že aj ty sa chceš učiť hrať, urob to, pokiaľ si schopná ešte učiť sa, ja by som veľmi chcela AJ, ale nemám na to už :-((( Hudobno. dram. odbor sa mi veru páči, taký človek v spoločnosti vždy zaujme iných!
      Maj sa dobre a nech sa ti splní sen o domčeku so školou neďaleko BA, bolo by to super!!!

      Odstrániť
  5. Bože ten domček je krásny, ako z rozprávky. Je na čo pozerať a takéto ja môôôžem :-)
    Návšteva, že štyri hodiny. Mňa by museli vyháňať, kým by som všetko nepoprezerala, ani sa nehnem :-D Krásne darčeky ti nachystali, šikovná pani domáca. Už sa teším na pani ježkovú, aby sa na ňu netešil len pán ježko. Zas si ma výborne zabavila. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, zdá sa, že si ako ja, prezerať si takéto domčeky a hľadať inšpirácie, to hej, na to som :-)
      O tej ačokči si prečítj, aj vlani som o nej pásala, chuť má niečo medzi uhorkou a paprikou, no, nie je to žiadna mimoriadna mňamka, ale mne chutí :-)
      P. Ježková rastie :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Прекрасный, уютный, душевный, красивый дом и интерьер! Красивая природа и цветы, Ежик славный, хорошенький осенний сюжет! Очень понравились полочки и шкаф, какое все хорошое, милое и доброе!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Спасибо спасибо! Молодые люди снова возвращаются к природе. И это хорошо!
      Я имею радость дружбы с вами! Это замечательно, чтобы знать шаги!
      Я желаю вам хороший солнечный осенние дни!
      Pááá

      Odstrániť