streda 5. októbra 2016

23. Ibištek, ďalší čaj-nečaj :-)

Pre včielky som vyšila voňavé kvietky so sladkým nektárom:





Už mám pripravený nový začiatok. Tentoraz som dlho rozmýšľať nemusela, mám to v pláne od začiatku leta:


Včerajší čaj, ktorého zloženie neviem a zistím ho až keď pôjdem zas do školy, mal na začiatku lúhovania zvláštnu modro-zelenú farbu. Na G+ mi napísala moja čitateľka, že túto farbu asi  spôsobila prítomnosť ibišteka. 


Ibištek sa pridáva do ovocných čajových zmesí a dodáva im sýtu červenú farbu. To mi vŕtalo v hlave. Čo ak obsahuje, podobne ako červená kapusta, antokyaníny? Tie kapustové používam v škole ako indikátor na dôkaz kyselín a zásad. Google mi pomohol :-)


Je to tak, aj ibištek obsahuje antokyaníny, ktoré menia svoju farbu podľa hodnoty pH roztoku. Antokyaníny spôsobujú, že roztok pri pH 0-6 má farbu rôznych odtieňov červenej,  okolo pH 6 je fialový,  pri pH 7 modrý, pri pH 7-10 rôznych odtieňov modrej, pH 10-12 zelený a nad 12 postupne blednúco olivovo zelený až žltý. 


Je známych viac druhov ibištekov - sudánsky, sýrsky, bahenný (americký), trojdielný, ružový (topoľovka), jedlý (okra)...... Ako čaj sa najviac používa zrejme sudánsky - karkade.  Ak si budete robiť ovocný čaj, ktorý má červenú farbu, pozrite sa na zloženie. Určite tam nájdete ibištek.


A viete, že mám doma čistý ibištek?  Dostala som ho ako darček od Terezky z Martina. Je dovezený z dovolenky v Egypte. Takže môj dnešný čaj o piatej bol krásne červený, príjemnej kyslej chuti:









Ibištekový čaj - nečaj neobsahuje kofeín. V tom sa líši od čajov z čajovníka čínskeho. Má však tiež blahodárne účinky na náš organizmus. 

Tu sú niektoré z nich:
- pôsobí priaznivo na kardiovaskulárny systém a preventívne proti nádorovým ochoreniam
- pomáha zlepšovať a chrániť zrak, nervový, tráviaci aj srdcovocievny systém
- pomáha pri diabete a obezite 
- znižuje oxidačné poškodenie organizmu 
- má protizápalový, antioxidačný a antimikrobiálny účinok
- prirodzene znižuje vysoký krvný tlak
- je bohatý na antioxidanty – obsahuje ich dokonca viac než zelený čaj Matcha
- uľahčuje trávenie, vďaka obsahu ovocných kyselín má mierne laxatívne účinky
- pomáha pri depresiách a prepracovanosti či vyčerpanosti
- podporuje obličky, lieči močové cesty, má močopudné účinky a pomáha prečistiť organizmus


Ako učiteľka materiálov pre kaderníčky si neodpustím ešte toto:
- prísada do henny, vďaka svojej kyslosti pomáha lepšie uvoľňovať farbivo z henny a vlasom dodáva červenší odtieň
- ako oplach na vlasy a vmasírovanie do vlasovej pokožky, vlasovú pokožku prekrví a podporí rast a lesk vlasov
- antimikrobiálne účinky pomáhajú pri problémoch s vlasovou pokožkou, napr. lupiny


Z internetu mám ešte krásne foto ibištekového kvetu:






Nech sa vám darí!
Daniela

21 komentárov:

  1. Danka,
    pekne Ti rastie výšivka. Tá látka, na ktorú sa chystáš vyšívať sa volá ako? Je veľmi pekná, tu u nás majú len tie klasické biele, či farebné, ale takéto prírodné ani náhodou.
    Ibištekový čajík poznám, na môj vkus je dosť kyslý, tiež sme si ho priviezli z dovolenky v Egypte.
    Dnes som čajík nestíhala, zajtra si ho dám určite.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, to veru neviem, ako sa volá, dostala som ju v balíku od Nurdan, teda z Turecka. Je taká frckaná a pevná. Vyšíva sa cez 1 nitku. Zatiaľ som z nej robila vankúšik so snežienkami.
      Pááá

      Odstrániť
  2. Красивая вышивка! А каркаде- любимый чай моего мужа.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Дорогая Ирина, спасибо! Гибискус чай хорош для освежения довольно кислой. Я получил его тоже любит :-)

      Odstrániť
  3. Výšivka je veľmi pekná a som zvedavá, na prvé krížiky novej práce ... Ibištekový čaj som si voľakedy kupovala, mali sme ho veľmi radi ... Dnes ho už nedostať a po inom som sa ani nepozerala ... asi sa zas vyberiem do predajne sypaných čajov a tam sa spýtam ... Dnes som mala o piatej lipový čajík s trochou zázvoru ... Dali sme si spolu s mužom a myslela som na teba ... :) Danka, maj sa čoraz lepšie, pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, kedysi dávno sme ibištek kupovali pre deti, lebo bola v telke taký slov. seriál, v ktorom po vypití ibištek. ťaju sa stávali neviditeľnými, to sa načim deťom veľmi páčilo a mysleli si, že to je pravda :-) Myslím si, že aj čistý ešte dostať, ale v sáčkoch, nie sypaný. No, možno v poriadných čajovniach by ho mali mať. Ja sa veru do takej poriadnej nedostanem, nemám kde. To máš fajn, že si muž s tebou dá čajík, môj nepije čaj tak ako ja, iba k jedeniu na raňajky, či večeru. Nepije ani kávu a tak som na to sama :-)
      Mám sa fakt stále lepšie, len som zoslabnutá, mala by som začať troch trénovať, chôdza do kopcov by mi pomohla, ale počko nedovolí a aj keby, som na pn, to by som sa bála, že ma nachytá nejaká tá kontrola, to by bola teda hanba, že zneužívam náš super systém :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Lovely finish and I wonder what your new start will be?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Kaye, thank you! My new project is a gorgeous Christmas :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Et une nouvelle broderie au commence,c'est merveilleux!
    Encore un excellent thé !
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie Christine, la nouvelle broderie très hâte. Ce sera Noël.
      J'adore les différentes tasses de thé et belle :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. Dani, vyšívání Ti pěkně pokračuje. Ibiškový čaj mám ráda, ale raději mám ibišky kvetoucí na zahradě. Pěstuji je ze semínek a už jich mám na celý živý plot. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si dobrá záhradníčka!!! Zo semienok vypestovať ibišteky do plota, to je už niečo! Naši susedia majú ibišteky v 3 farbách a dlho im kvitli, chodila som ich obdivovať. Kedysi to nebola rastlina pre našu oblasť, ale globálne otepľovanie už dovoluje všeličo :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danielko, výšivka je opravdu roztomilá.. jsem zvědavá co nového budeš vyšívat ...zase jsem se dozvěděla plno nového.. další rostlina co má tolik dobrých účinků na člověka ... člověk před tou přírodou žasne ... čajík v podvečer jsem měla průduškový, i když jsem si ho udělala jen tak, moc mi chutná .. směs v sáčku...
    Danielko, měj se co nejlíp. papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, Jarka, tá príroda si vedela a snáď aj vie, poradiť so všetkým, len my sme na to zabudli. Zdá sa mi, že v súčastnosti je poznať zas návrad k prírode a veľa sa propaguje liečiteľstvo starých dôb. Len ak už choroba prepukne, treba zasiahnúť chémiou, predsa to je len silnejšie. Len škoda, že jedno lieči a druhé zabíja :-(((
      V poslednom období aj mne celkom chutia rôzne bylinkové zmesi, čo som kedysi nepila. Výhodou byliniek je, že ak ich striedame, neublížia a nemusíme byť chorí a piť ich môžeme :-)
      Jarka, tu je dosť škaredo, stále prší, i keď už nie tak intenzívne, ale muž povedal, že okolo 5 ráno (bol na ....) pršalo aj so snehom. Na Choči je už určite bielo, len ho nevidieť, celá sa schoval do mrakov.
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  8. A lovely stitching bee finish! Glad you've enjoyed this design :)
    Looking forward to your new start!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Ingrid, thank you!
      SAL bee is really well used, a pleasure to work! For this I thank you very much !!!
      Pááá

      Odstrániť
  9. To je ale nádherná barvička tohoto čaje! Asi bych ho taky měla požívat, po těch mých pobytech v nemocnici a stresu mu dost padají vlasy. Snad ještě narostou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, ďakujem ti za každý komentík! Si zlatá, že si robíš o mňa starosti. Vieš, mám to šťastie, že manžel ma nenechá upratovať, všetko urobil on, ja som už potom len rozkladala svoje poklady :-)
      Ja keď čítam o účinkoch rôznych byliniek, zdá sa mi, že by sme ich mali fakt piť častejšie, kým ešte nemáme vážnejšie problémy. Aj ibištek je priam zázračný :-)))
      Antobiotiká zabrali, cítim sa podstatne lepšie, mám k nim aj probiotiká, tie hádam ochránia aspoň troch môj žalúdok.
      Na tie vypadajúce vlasy by som ti poradila - kúp si v lekárni zinok, mal by pomôcť.
      No, ale hlavné je odstrániť ten stres. Nemocnice sú pre ľudí a tak to treba brať. Stres zhoršuje aj celkový stav organizmu a neprispieva prebiehajúcej liečbe. Viem, som múdra v radách, sama mám fóbiu z bielych plášťov a k lekárovi idem iba v tom najnutnejšom.
      Libuška, prajem ti pohodičku a radosť z tvojich blízkych!!!
      Pááá

      Odstrániť
  10. Paaaani Danielko ja Ťa tak obdivujem že dokážeš nádherne vyšívať, a že vôbec Ti tak slúžia oči...no super. Už sa teším na tvoj ďalší projekt z tej krásnej béžovej látky. Maj sa krásne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš, a ja obdivujem teba, tvoje tvorenie a hlavne tvoju zručnosť s akou si vieš nádherne poradiť so starým nábytkom. A o tvojej záhrade ani nehovorím, tam to je ako v rozprávke!
      Pááá

      Odstrániť
  11. Liebe Daniela,
    die Stickerei ist wiedermal großartig. Hast du so schön gemacht. Ich glaube ich habe noch nie Hibiskus Tee getrunken, muss ich nun unbedingt mal ausprobieren.
    Wünsche dir ein wunderbares Wochenende
    Deine Sandra

    OdpovedaťOdstrániť