pondelok 17. októbra 2016

Hroznový olej

Nevyšívam :-(

Dnes som po troch týždňoch bola v škole a veru ma to vyčerpalo. Ani počasie mi nedožičilo ísť do prírody dobiť si energiu. Dokonca aj manžel bol dnes bez nálady, ospalý a lenivý. No, a keďže nám nič v tom nebráni, aby sme zaľahli, kedy sa nám žiada, obaja sme si pospali :-)))

Aj vy pri jedení bobúľ hrozna vypľúvate jadierka? Či uprednostňujete kúpu bezjadierkového hrozna?

Po tom, čo sa odborníkom podarilo pracne vyšľachtiť bezjadierkové hrozno, nastáva doba, kedy platíme za to, aby sme si mohli olej z hroznových jadierok kupovať. Aj to je jeden z paradoxov našej doby :-(

Po prvý raz som si aj ja kúpila hroznový olej. Samozrejme, že najlepší je lisovaný za studena, pretože sa v ňom zachovajú všetky látky osožné pre organizmus. Ten môj taký kvalitný nie je, v obchode mali iba jeden druh, ale na internete sa dá kúpiť (samozrejme za inú cenu) aj taký. Snáď inokedy :-)))

A čo sa to také dôležité nachádza v hroznovom oleji? Samé dobré látky:

- je to bohatý zdroj flavonoidov, kyseliny linolovej, olejovej, fenolovej, teda celej skupiny látok posilňujúcich imunitný systém a bojujúcich proti voľným radikálom
- má silný antioxidačný účinok, je údajne 50x silnejší ako vitamín E a 20x silnejší ako vitamín C
- znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku 
- zmierňuje priebeh alergických reakcií tým, že tlmí vyplavovanie histamínu 
- spevňuje kolagén a preto má bohaté využitie v kozmetickom priemysle (podporuje obnovu buniek).
- dá sa využiť v studenej kuchyni pri príprave šalátov, marinád a dressingov


Moje prvé použitie hroznového oleja:


ľadový šalát, uhorka, reďkovky, paradajky
na zálievku:
-  hroznový olej je v mištičke - svetlo zelenej farby, bez vône, slabo oriešková chuť
- horčica- 1 lyžica
- biely jogurt - 4 lyžice
-  citrón, soľ podľa chuti
prvá porcia :-)
bol výborný, zjedla som sama plnú misu :-)))
manžel na zeleninu nie, najradšej má čokoládu :-)))

Konečne sa mi podarilo kúpiť čerstvý zázvor (my sme sa učili ďumbier po slovensky, dnes je spisovne už aj zázvor) a tak som si dnes po "predriemnutí" urobila z neho dobrý čaj:



s medom a citrónom :-)



Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Bonjour Daniela,
    Chez nous aussi l'huile de raisin est cher ,j'achète parfois ,le gingembre est bon en thé,mais parfois je me demande si tous cela sert vraiment pour la santé!
    Votre salade est très appétissante
    Belle journée a vous
    Amicalement

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, ani se ti nedivím, že první den ve škole po nemoci tě zmohl...
    Semínka z hroz.vína tedy nepolykám, ale bezjaderkové hrozno nesháním.. znám děti, které odmítají jíst hrozno s jadérky ..tento olej jsem ještě neměla.. já do salátů používám olivový snad kvalitní ... koukám, že bych se mohla nechat inspirovat ke změně ... já mám zázvor pořád v lednici.. dělám dost slabý černý cejlon a další přísady jako ty... vaříš ten zázvor nebo ho jen zaleješ vařící vodou?
    Měj se hezky, šetři se a odpočívej! Papa o páté.
    Jarka ☼

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka, ja som kúpila 1,5kg zázvoru v Kauflande, teraz tam je v akcii:):), že idem robiť aj sirup, ale je taký šedavý vo vnútri, škaredý, tak sa chystám, že im to tam idem ukázať a vrátiť. Mal by byť pekný žltý. Neviem, čo to je za nepodarok. Kto vie, čím to pestovatelia urýchľujú, aby to rýchlo rástlo. Žiaľ, biznis je biznis. Strácam už dôveru k týmto kupovaným zeleninám a ovociu. Bárs čím nás nakŕmia. :( Možno to je len nejako primrznuté, alebo čo. Neviem.
    Dani a ty z každej šípky odrežeš ten konček? Maj sa krásne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,
    tak Ti držím palce v škole...
    Hroznový olej sme už mali, ale teraz ma očaril tekvicový olej v bio kvalite, je proste úžasný len tak s chlebíkom a tekvicovými jadierkami... samozrejme, chutnala som už aj nekvalitné a to sa nedá porovnať. Okrem tohto používam olivový, kokosový a ľanový olej. Rôzne oleje kupujem našim, tak ich vždy aj ochutnám :-)
    Šalátik vyzerá mňamkovo, robíš mi chute.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Your salad looks so appetizing!
    I am a fan of rapeseed oil, apparently it's good for your eyes... which can be handy for cross stitcher ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, to počasí se podepisuje i na mně. Taky častěji spím a ráno se mi nechce z pelíšku. Jadérka z hroznů plivám a že existuje hroznový olej, to jsem ani netušila. Schválně se kouknu, jestli ho mají i u nsás.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hrozno mám veľmi rada a nevadia mi ani kvôstky ale hroznový olej som ešte nemala...Dani, ja som v nedeľu robila tiež zázvorovú medicínku, ja nakrájam do pohárika očistený zázvor, citrón a zalejem medom. Mám to v chladničke, sem tam pretrepem pohárikom a potom si dávam do vlažného čaju ale veľmi rada si varím aj čaj so zázvorom, tiež si nakrájam kúsky do šálky zalejem horúcou vodou a vložím vrecko zeleného čaju, potom už len citrónik a medík, zázvor u nás v jesenné a zimné dni nesmie chýbať...tak nech aj tebe padne na úžitok a na zdravie. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hroznový olej vůbec neznám... já jsem včera taky popíjela zázvorový čajík :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Очень красивая, уютная, добрая рождественская вышивка!!! Замечательный и соблазнительный салат, а чай с имбирем и лимоном очень полезный и вкусный! Молодец!:-))

    OdpovedaťOdstrániť