piatok 14. októbra 2016

Nahliadnutie I

Vyšívam s radosťou. I keď to podľa toho, koľko mi pribudlo,  nevyzerá,  je to trojhodinová práca:




Dnes som do sypárne vošla, dokonca som vyšla aj na "poválku", ale priznávam sa, že som sa tam necítila príjemne. Zápach a prach, to nie je pre mňa :-)))

Sypáreň sa lepšie vyčistiť už nedá, to manželovi verím a obdivujem ho, že to aspoň tak dokázal. Klobúk dolu!












Vyšla som aj hore:








Manžel prišiel na to, ako sú uložené kľúče od truhiel a tak sme do nich aspoň nahliadli. Roztriediť to všetko je náročné na čas a mne začínala byť zima, tak sme to nechali na inokedy. Väčšina sa zdá byť na vyhodenie, ale nájdu sa aj zaujímavosti. Našli sme tam rodné listy manželových rodičov, jeho školské vysvedčania, srdiečko, ktoré urobil mame k Medzinárodnému dňu žien, vianočný pozdrav z Ameriky z roku 1959, zapísané z úrody to, čo odovzdali do fary, ..........

Je toho veľa, tak dnes aspoň niečo:

toto sú listy, ktoré písal svokor domov z ruského frontu počas 2. svetovej vojny 
evidenčný list na vyživovací príspevok na 2 deti počas doby, kedy bol svokor na ruskom fronte
(manžel ešte nebol na svete)






Pokračovanie bude zajtra :-)


Dnes som si urobila čaj o niečo neskôr. Jasné, že pu erh, ktorému čas dodáva na kvalite, takže som ho "vylepšila" o 10 rokov :-)







Nech sa vám darí!
Daniela

24 komentárov:

  1. Juuu ale tam je pokladov ;) Tie truhlice su krasne a tie listy a veci co ste tam nasli. Parada myslim, ze si mozte otvorit muzeum ;) A v tej chatke hore este nieco mate? Pamatam si, ze sme tam par krat boli ako deti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeden väšľí ako druhý :-)
      Mirka, v chatke je teraz pivnica na zemiaky, v zemi, tiež zrenovovaná, aj tú mám v pláne odfotiť, ale treba tam tiež urobiť trocha poriadok -)
      Pááá

      Odstrániť
  2. How lovely ♥ You have found a treasure from the cheast Daniela! Love that little cottage too!!!

    Paaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I think that these are the true treasures! They talk about love :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Dani, tvoj manžel vykonal neskutočný kus práce ... obdivujem ... parádne truhlice ukrývajúce množstvo pokladov ... bavilo by ma objavovať ich ... Veľmi sa mi páči slovo sypáreň ... poznám ho z akejsi ľudovej rozprávky ...
    Maj pekný víkend, pozdravujem oboch ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Jasenovej majú svoje slovíčka, niektoré sú naozaj milé :-)
      Tak ti poviem, keby to bolo na mne, ja by som to nemohla upratovať, muselo by sa to zbúrať :-( Ale tak to je - vo dvojici sa to lepšie tiahne :-)
      Pááá

      Odstrániť
  4. Τι ωραία !!! Λατρεύω τα παλιά αντικείμενα και μου αρέσουν οι ανακαλύψεις σας !!!
    Και το κέντημα προχωράει μια χαρά !!!!
    Πολλά χαιρετίσματα και καλό Σαββατοκύριακο !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Σας ευχαριστώ πολύ και οι δύο, ο σύζυγός μου !!!
      Αυτοί είναι πραγματικοί θησαυροί για εμάς :-)
      Στέλνω εγκάρδιους χαιρετισμούς!

      Odstrániť
  5. I love your posts about old buildings! They are filled with treasures. Beautiful old chests. Picture #25 is perfect for yarn. :D What is #29?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Rosey, it's already history, we can make museum :-)
      29 tea, pu erh, black molded
      I send greetings!
      Pááá

      Odstrániť
    2. Ahh, sorry! I meant to ask about image DSC00029: this one.

      Odstrániť
  6. Mais que de merveilles Daniela,incroyable,c'est magnifique!
    J'ai crue reconnaître la base pour filer la laine et des parties pour le tissage!
    Bravo a Monsieur votre mari pour tant de nettoyage.
    Je comprend ,le temps passe vite quand on brode.
    Une belle journée et a demain Daniela
    Amitié a vous et votre mari

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie Christine, je vous remercie beaucoup pour votre amitié! Pour moi, cela signifie tellement! Ma vie simple village, la Slovaquie, en regardant la petite amie en France! Il est beau!
      Je suis heureux que vous aimez nos vieux trucs :-)
      Je salue à la distance!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Sypáreň, to je na slovenských dedinách známe pomenovanie skladu na obilie. Je to teda sýpka. Veľmi dôležitá stavba pre roľníka. Je to banka pre zrno obilnín na zabezpečenie budúcej úrody pšenice, žita, jačmeňa, ovsa, viky, ďateliny, a zároveň je to špajza zrna na zomletie do mlyna na múku. To zrno sa vo mlyne mlelo na múku na domáci chlieb náš každodenný, ale aj na šrot pre chov hovädzieho dobytka, ošípaných, koní a oviec v hospodárstve rodiny roľníka.
    Je to drevený zrub. Celá stavba zrubu, vrátane povaly, je z vonkajšej strany vymazaná hlinou. Vrstva hlineného tmelu je tam z bezpečnostných dôvodov proti požiaru. Samotná strecha na sypárni je len volne pribitá na zrube a v prípade požiaru ju veľmi ľahko požiarnickými hákmi strhli na zem. Oheň potom nemal šancu dostať sa cez hlinenú omietku k trámom dreveného zrubu.
    V sypárni, v truhliciach, boli uložené sviatočné šaty celej rodiny. Tiež sa tam ukladala svadobná výbava pre dievčatá súce na vydaj. V súdkoch a hrncoch z pálenej hliny tam gazdiná skladovala bryndzu na halušky a pirohy. Na tráme, pod poválkou, bola zavesená vo vreci údená slanina, klobása a bravčová šunka. V zime, keď mrzlo, tam viselo čerstvé mäso z barana. Bol tam vo vedre alebo hrnci uskladnený slivkový lekvár do koláčov a buchiet na pare. Škvarená bravčová masť mala tiež svoje miesto na polici v sypárni.
    Ženy z roľníckej usadlosti sa príkladne o sypáreň starali. Robili údržbu najmenej dvakrát do roka. Pravidelne vymazali pukliny a škáry čerstvou hlinou. Obielili sypáreň vápnom alebo pridali do vápna belásky. Pravidelne, keď každú nedeľu vyberali z truhlice háby do kostola, interiér pozametali, poometali pavučiny, prevetrali truhlice aj celú sýpku. Sypáreň ukrývala odjakživa tie najcennejšie rodinné poklady.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danielko, je to nádhera.. manžel umí vzít práci za správný konec .. je šikovný... a v sypárni byly a jsou dodnes poklady, každá maličkost ...díky za jeho zajímavé psaní ... já bych nevyhodila nic.. každý kousek připomíná předky ... ty rodné listy rodičů jsou úžasné ... my máme zarámovaný dědův výučný list ze "Škodovky" .. jsem z takových věcí nadšená ... těším se na další "zprávy zo sypárne"..
    Co to manžel drží v dlaních .. vypadá to jako žehlička ...
    Mějte se fajn a ať se ti hezky vyšívá .. ale to bude, viď ..
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Jarka, pre nás je to všetko vzácnosť, poklady, niekto by tam hľadal niečo na speňaženie, nám stačia staré spomienky :-)
      Máš pravdu, to v ruke je žehlička, máme aj doma dve také, to mali spoločný ten vrch a vymieňali sa spodky, vždy sa jeden hrial na peci a potom zas druhý a žehliť sa dalo v kuse. Ak si dáš na blogu hore všavo hľadať žehličky, nájde ti príspevok s nimi :-)
      Tak teda dedov výučný list to je už hej, vieš u nás ani rodičia nemali vzdelanie, boli to chudobní roľníci. Moji rodičia urobili v živote dobre jednu obrovskú zmenu - po vojne odišli do pohraničia po odsune Nemcov, zažili kultúrny šok, v 52. roku sa vrátili na SK, ale už nie domov, prišli do Istebného do fabriky pracovať. Vďaka tomuto všetkému som mohla potom ja študovať :-)
      Dnes nádherný jesenný deň!
      Páááá

      Odstrániť
  9. Prajem milý večer teta Danka. Presne, ako písala Jarka, je to nádhera. Hotová 13.komnata vzácnych pokladov. Na sypáreň pôsobí veľmi romanticky. :) A tie truhlice sa mi páčia najviac. Keby som mala dom, tak takú nejakú zháňam ako doplnok do interiéru. Sú akoby z rozprávky. :) A z výšivky sa začínam cítiť úplne sviatočne pri svojom čaji p/o piatej. :) Ďakujem za skrásnenie večera. :) papa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, veľmi si ma potešila - už tým pomenovaním si ma dostala, teraz sa to už ani na dedine nepočuje, každá je pani :-) Truhlice by sa dali reštaurovať, boli by krásne, ale my síce máme dom, no je totálne preplnený. Ja som zberateľ všeličoho :-)))
      Partem ti krásnu nedeličku!
      Pááá

      Odstrániť
  10. Dani, krásné poklady tam máte. A panu Milanovi díky, že jsem se dozvěděla zase něco nového. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie, ďakujeme ti obaja! Sme veľmi radi, že taký náš obyčajný život na slovenskej dedine ešte niekoho zaujíma :-)
      Veľa som z toho rozprávanie muža nevedela ani ja, učíme sa celý život, ale v starobe to, čo nás zaujíma :-)
      Pááá

      Odstrániť
  11. Ах,какая красивая вышивка!))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Danka,
    nádherné poklady veru ukrývate v sýpke a tie truhlice... krása. Manželík je veľmi šikovný a pracovitý, pozdravujem ho a krásne nám napísal, načo kedysi slúžila sypáreň.
    Dnes som čajík o piatej nestihla, boli sme vo vinárskej oblasti Doľanoch, na návšteve, gaštanoch a prechádzke v lese, proste máme za sebou jeden krásny deň, dokonca bolo až 19C.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak jsem se v komentářích dočetla, co je to sypáreň a tam bych tedy takové poklady určitě nehledala. Chce to opravdu pořádně protřídit a hodně toho si ponechat nebo pro děti a vnoučata na památku, to určitě. Je vidět, že máš velice pracovitého a šikovného manžela. I já se ráda podívala.

    OdpovedaťOdstrániť