štvrtok 24. novembra 2016

Pastelkovo :-)

Veľmi, veľmi vám ďakujem za komentáre!

A mám tretieho :-)))

až teraz som si všimla, že ten prvý nemá všetko tak, ako má mať :-)


Ceruzka je ručný písací a kresliaci nástroj, ktorý používa tuhu z grafitu, upevneného v drevenom valcovitom puzdre. Kreslenie alebo písanie prebieha vďaka otieraniu tuhy o podložku (papier, drevo). S ceruzkou sa nedá kresliť na hladkých a tvrdých materiáloch ako sklo, oceľ a pod. Tuhy do ceruziek sa vyrábajú v rôznych tvrdostiach.

Predchodcom ceruzky bola od staroveku používaná strieborná alebo olovená tyčinka. Rozmach nastal v 16. storočí, kedy bolo v Anglicku v oblasti Lake District pri obci Borrowdale objavené bohaté ložisko grafitu. 

Anglicko vývoz grafitu zakázalo, preto malo na výrobu ceruziek monopol. V iných krajinách boli ložiská tiež objavené, avšak neboli také kvalitné, aby anglickú ceruzku ohrozili. 

Prelom nastal v 19. storočí, kedy bol grafit nahradený zmesou rozomletého grafitu s ílom vypálenou v peci. To umožnilo vyrábať ceruzky s rôznou tvrdosťou.

Pastelka je zvláštny druh ceruzky, ktorá umožňuje písať či kresliť farebne. Vyrába sa v celej farebnej škále od bielej po čiernu. Predstavuje jeden zo základných nástrojov pre kreslenie.



Pastelky sú z dreva alebo plastu. V súčasnosti je trend pridávať do náplne pasteliek látky, ktoré zabraňuje ich ľahkému zlomeniu a pastelky sa tak stávajú odolnejšie proti mechanickému poškodeniu. Pre ich správnu funkciu je potrebné vybrúsiť ich hrot do špičky. 

V Žiarskej doline je "pastelková krajinka". Vyrástla na mieste, ktoré ostalo poznačené po veternej smŕšti. Časť vylámaných stromov ostala ešte na koreni a niekto dostal nápad, ako by ešte poslúžili:






Videli sme aj takéto miesto:


Vysvetlenie na druhý deň po uverejnení príspevku:
Moja G+ priateľka Mária ma upozornila, že príčinou tejto kalimity v Žiarskej doline nebola víchrica, ako som si myslela ja. Bolo to, aspoň podľa mňa, oveľa horšie - v roku 2009 takto zničila Žiarsku dolinu storočná lavína! Tri roky trvalo, kým sa nános snehu roztopil. Doteraz vidieť následky tejto prírodnej katastrofy.

Dnes som si uvarila čaj z kvetu bazy čiernej a mäty:






Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. Žiarska dolina má toľko krás ... Pastelky sú fajn nápad ... jednoduchý a efektný ... V bojnickýxh kúpeloch dali zničený alebo vyschnutý strom k dispozicií rezbárovi a ten z nich vytvoril parádne diela ... Včetko je to o nápade ... a zrodí sa krása ... všade, aj v Žiarskej doline ... :))) Dani pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ešte k tým sobíkom ... sú rozkošní ... porovnávala som ako pri "nájdi desať chýb" ... našla som len jednu ... :))))

      Odstrániť
  2. Вот и третий показался:) Супер! Понравился твой рассказ про карандаши, а ещё больше натуральная декорация из деревьев-карандашей.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko... jak se říká ... sobíků není nikdy dost .. v Žiarskej doline si s těmi poničenými stromy pěkně poradili ... to jsem ještě neviděla.. parádní nápad .... já teď popíjím jablečník...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani,
    sobíky sú krásne, tiež som našla len jednu chybu... som zvedavá, ako skončia :-)
    Žiarska dolina tedy nevyzerá lákavo, škoda tých stromov...ale nápad, ako premeniť zničené stromy na pastelky je super. U nás sa teda pastelky - ceruzky používajú denne :-)
    Ja som si včera dala lipový čaj, večer šípkový.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. The crayon trees are so interesting :)

    OdpovedaťOdstrániť